ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικογραφία σε βάρος μελών ΜΚΟ που είχαν στήσει δουλεμπορικό κύκλωμα

Δήλωση της Μαρίας Κομνηνάκα, βουλευτή του ΚΚΕ, για τις πολιτικές ευθύνες με αφορμή την υπόθεση

Κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης, σχηματίστηκε κατά 35 συνολικά αλλοδαπών. Οι 33 από αυτούς είναι μέλη τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης, ενώ 2 είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τις διωκτικές αρχές, χρονικά η δράση του οργανωμένου κυκλώματος προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Ιούνη, με τη μορφή παροχής ουσιαστικής συνδρομής σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, «οι εμπλεκόμενοι, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα».

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες

Σε δήλωσή της για τις πολιτικές ευθύνες σχετικά με τις ΜΚΟ με αφορμή τη γνωστοποίηση για το σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος των 35, η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό Λέσβου, επισημαίνει:

«Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως και σε αυτή την υπόθεση και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες.

Ομως εδώ, εκτός από την όποια ποινική ευθύνη των συγκεκριμένων μελών των ΜΚΟ, υπάρχει και ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα. Υπάρχουν οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλων αυτών που συμφώνησαν και παρέδωσαν τη διαχείριση του Προσφυγικού στις διάφορες ΜΚΟ. Είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, όπως και προηγουμένως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η επιλογή τους προφανώς και συνδέεται με την προθυμία τους να υλοποιήσουν συνολικά την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, που ορίζει τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου ως τους μόνιμους χώρους εγκλωβισμού, με τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης των ξεριζωμένων.

Αυτές τις ευθύνες, στα κόμματα που στηρίζουν τις επικίνδυνες επιλογές της ΕΕ, μπορεί και πρέπει να τους τις αποδώσει ο λαός με τη θέση και τη δράση του, αρνούμενος να αποδεχτεί τη συνέχιση αυτού του απαράδεκτου καθεστώτος.

Η απαίτησή μας να κλείσουν τώρα όλα τα ΚΥΤ στα νησιά, να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και να σταματήσει η οποιαδήποτε εμπλοκή των ΜΚΟ, προφανώς και δεν στρέφεται κατά των χιλιάδων μισθωτών εργαζομένων, οι οποίοι σε πολύ δύσκολες εργασιακές συνθήκες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και δεν έχουν την αρμοδιότητα ούτε τη δυνατότητα να καθορίζουν το ρόλο της κάθε ΜΚΟ. Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ πρέπει τώρα να ενταχθούν και να αξιοποιηθούν σε έναν δημόσιο φορέα, ο οποίος να εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες στη μεταφορά σε προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, που πρέπει να δημιουργηθούν στην ηπειρωτική χώρα μέχρι να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του Κόμματος, Λεωνίδα Στολτίδη.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος συναντήθηκε με τον διοικητή της δομής όπως και τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους, και συζήτησε για την κατάσταση λειτουργίας της, τα ιδιαίτερα προβλήματα που αφορούν τόσο τη διαβίωση προσφύγων και μεταναστών όσο και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στη δομή.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο Λεωνίδας Στολτίδης, αφού ενημερώθηκε εκ νέου για την κατάσταση που επικρατεί στη δομή όπου φιλοξενούνται πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι, στάθηκε στο ότι παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και τις ηρωικές, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες που καταθέτουν με την εργασία τους όλες οι μερίδες των εργαζομένων, ασχέτως εργασιακής σχέσης, αποδεικνύεται πως δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος σε βασικά και κρίσιμα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρθηκε και στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, η δομή έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά υγειονομικής βόμβας, καθώς αντιμετωπίζει εδώ και έναν μήνα προβλήματα στη σταθερή και επαρκή αποκομιδή απορριμμάτων, εργασία που μέχρι πρόσφατα εκτελούσαν σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο οι κοντινοί δήμοι, ενώ παράλληλα χρόνιο και ιδιαίτερα έντονο είναι το ζήτημα αποκομιδής των ιατρικών αποβλήτων.

Παράλληλα, τραγική είναι η έλλειψη φαρμακευτικού υλικού στο ιατρείο του ΕΟΔΥ που λειτουργεί με την έλλειψη παθολόγου και ψυχιάτρου, ενώ για το νηπιαγωγείο που επρόκειτο να λειτουργήσει φέτος εντός της δομής, δεν έχουν ακόμη προσληφθεί νηπιαγωγοί.

«Η κυβέρνηση αφήνει τη διαχείριση ενός πολύπλοκου και σύνθετου ζητήματος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Λ. Στολτίδης, «στις πλάτες των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν μια εξ ορισμού εφιαλτική κατάσταση που δημιουργείται από τον ξεριζωμό ολόκληρων λαών ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, δουλεύοντας σε απαράδεκτες συνθήκες, με μισθούς πείνας και συμβάσεις ομηρίας ελαστικών και προσωρινών μορφών απασχόλησης».

Επίσης, τόνισε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει τόσο στη Βουλή όσο και στο λαϊκό, εργατικό κίνημα, για τη στήριξη των αιτημάτων των εργαζομένων για μόνιμη σταθερή δουλειά, αλλά και για αιτήματα όπως αυτό που μεταφέρθηκε από τους εργαζόμενους της δομής για τη διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό. Ακόμα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη πάλης ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν, η οποία μάλιστα παίρνει μέτρα πιο αποτελεσματικού εγκλωβισμού και καταστολής της πλειοψηφίας των κατατρεγμένων, όπως δείχνει και η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου» και επανέλαβε τη στήριξη του Κόμματος στο δικαίωμα των προσφύγων και μεταναστών να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού τους και να καταθέσουν εκεί αιτήσεις ασύλου.

Θάνατος πρόσφυγα από κορονοϊό

Ο πρώτος θάνατος πρόσφυγα στην Ελλάδα από κορονοϊό, από την αρχή της πανδημίας, καταγράφηκε την Κυριακή. Πρόκειται για έναν 61χρονο Αφγανό, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος έμενε στη δομή της Μαλακάσας και νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό». Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγική δομή στη Μαλακάσα είχε υποβληθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό από τις 7/9, όμως δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν τα κατάλληλα μέτρα, όπως είναι οι αποστάσεις, λόγω του υπερπληθυσμού της δομής.

Το μεσημέρι της Κυριακής, μέλη της οικογένειας του νεκρού και ομάδα προσφύγων έκλεισαν τον παράδρομο της Εθνικής Οδού έξω από τη δομή, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του 61χρονου και για την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας των φιλοξενούμενων.

Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό έχουν τεθεί εξάλλου οι δομές προσφύγων και μεταναστών σε Θήβα και Σέρρες, με Κοινές Αποφάσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης. Σύμφωνα με αυτές, τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ έως τις 9/10. Σε υγειονομικό αποκλεισμό παραμένουν οι δομές του Ελαιώνα, του Κουτσόχερου, της Μαλακάσας, των Οινοφύτων, της Ριτσώνας και του Σχιστού, και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου, Σάμου και Φυλακίου. Σε όλες τις υπόλοιπες δομές της χώρας τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας ισχύουν μέχρι αύριο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που παραμένει αναλλοίωτο, διευκολύνοντας και την εξάπλωση του κορονοϊού, είναι η πολιτική του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, μακριά από τις χώρες προορισμού τους, όπως και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν στις «δομές φιλοξενίας».

ΕΕΤΕ
Απαίτησε μέτρα στήριξης

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, με αίτημα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της Τέχνης και των δημιουργών. Το Επιμελητήριο ανανέωσε το ραντεβού και καλεί σε κινητοποίηση την Πέμπτη 1η Οκτώβρη στις 11 το πρωί, πάλι έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Σε ανοιχτή επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού, το ΕΕΤΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι δημιουργοί παραγκωνίζονται και απαξιώνονται από την κυβέρνηση (και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις) προς όφελος των "επενδυτών", των ενδιάμεσων και του μεγαλοεπιχειρηματικού κεφαλαίου παντού: Στα δημόσια καλλιτεχνικά έργα, στην Παιδεία, παντού.

Η κυβέρνηση στέκεται ανεύθυνα και αδιάφορα απέναντι στα ζητήματα των καλλιτεχνών και της κοινωνικής λειτουργίας της Τέχνης. Βρίσκεται απέναντί μας με τη στάση της.

Απαιτούμε λύσεις στα ζητήματα εργασίας μας. Διεκδικούμε ενίσχυση των εικαστικών καλλιτεχνών τώρα, δεν χωράει αναβολή».

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Νέο πλήγμα από την κακοκαιρία

Δοκιμάστηκε και πάλι χτες η Δυτική Ελλάδα, καθώς νέα σφοδρή βροχόπτωση έπληξε τα νησιά του Ιονίου, την Αχαΐα και τη Ναυπακτία.

Στην Πάτρα η καταιγίδα ήταν ισχυρή, ενώ οι υπηρεσίες του δήμου και της Πυροσβεστικής, που δέχτηκε 15 κλήσεις για άντληση νερών, βρίσκονταν σε ετοιμότητα. Η Ακτή Δυμαίων, μετά την Ελευθερίου Βενιζέλου και στο ύψος της ΔΕΥΑΠ, είχε πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται με δυσκολία στο σημείο. Το φρεάτιο της ΔΕΑΥΠ στη συμβολή της Ρήγα Φεραίου και της Γεροκωστοπούλου δεν μπορούσε να απορροφήσει τα όμβρια ύδατα.

Στη Ναύπακτο οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης είχαν πλημμυρίσει. Ενα σπίτι είχε πάρει φωτιά στην περιοχή της Παλαιοπαναγιάς. Το σπίτι πήρε φωτιά από κεραυνό. Ο ποταμός Εύηνος ξεχείλισε και πάλι και το νερό είχε φτάσει μέχρι το χωριό Στράνωμα.

Η έντονη βροχόπτωση με διάρκεια και τα σβηστά αντλιοστάσια του δήμου ήταν οι αιτίες να πλημμυρίσουν όλοι οι δρόμοι και σπίτια στο Μεσολόγγι.

Φωτιά στον Υμηττό

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το Σάββατο σε δασική έκταση στο τέρμα της οδού Κλεισούρας, στον Βύρωνα. Στο σημείο κινητοποιήθηκαν αρχικά 40 πυροσβέστες, 12 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν επίσης το ΜΕΤΠΕ και εθελοντές πυροσβέστες, ενώ από αέρος επιχειρούσαν δύο ελικόπτερα.

Η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή και κατευθύνθηκε προς το δάσος. Λόγω της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Αναστάσεως από το ύψος του Νεκροταφείου Παπάγου, στην οδό Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου από Λ. Αλίμου - Κατεχάκη (ρεύμα κυκλοφορίας προς βουνό), στη Λ. Καρέα από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφ. Αλίμου - Κατεχάκη, και στη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως από το ύψος της συμβολής με τη λεωφ. Αλίμου - Κατεχάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καπνός από τη φωτιά στον Βύρωνα είχε καλύψει μέρος του αττικού ουρανού, ενώ οι φλόγες ήταν ορατές από πολλές περιοχές. Μάλιστα, η φωτιά πλησίασε το Στρατόπεδο Σακέτα, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει πρόβλημα. Η Αστυνομία με ντουντούκες ενημέρωσε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για τη φωτιά.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα είχε εκδηλωθεί ακόμη μία πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού, κοντά στις κεραίες, ωστόσο τέθηκε υπό έλεγχο εντός λίγων ωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ