ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Η Τουρκία διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στη «μοιρασιά»

Συρία και Ρωσία κατήγγειλαν χτες τη συμμετοχή τρομοκρατικών ομάδων και μισθοφόρων

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου βρέθηκε χτες στο Μπακού και είχε συναντήσεις με την ηγεσία των Αζέρων
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου βρέθηκε χτες στο Μπακού και είχε συναντήσεις με την ηγεσία των Αζέρων
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Την πλήρη στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν «σε κάθε τομέα», στη σύγκρουση με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, επιβεβαίωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στο Μπακού, όπου συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και με τον Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ.

«Η περιφερειακή πολιτική της Τουρκίας, η οποία στοχεύει αποκλειστικά στην ειρήνη, έχει ήδη αποτελέσματα στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο», δήλωσε ο Αλίεφ και πρόσθεσε πως η στάση της απέναντι στην «επιθετικότητα της Αρμενίας» αποδεικνύει το «κύρος της Τουρκίας στην περιοχή και στον κόσμο». Ο Αζέρος Πρόεδρος έχει δηλώσει άλλωστε πως η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία, αφότου επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να υποστηρίξει «εκείνους που κάνουν το σωστό, δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν» και κατηγόρησε τις τρεις ηγέτιδες δυνάμεις - ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία - της διαπραγματευτικής ομάδας του Μινσκ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ότι δεν έχουν «σαφή σχέδια και μηχανισμούς» για την επίλυση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Είχε προηγηθεί νέα κοινή ανακοίνωση, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας, στην οποία επαναλαμβάνεται το αίτημα για «άμεση και άνευ όρων εκεχειρία» και για έναρξη «της διαδικασίας διευθέτησης».

«Τι θα γίνει μετά (σ.σ. την εκεχειρία); Η Αρμενία θα αναγκαστεί να αποσυρθεί αμέσως από τα αζερικά εδάφη; Θα υπάρξει επίλυση που θα εγγυάται την αποχώρησή της;», σχολίασε ο Τσαβούσογλου. «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο, συνεχίζουν να θέτουν στην ίδια βάση τον καταπιεστή και τον καταπιεζόμενο», συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι οι «ίσες αποστάσεις» ισοδυναμούν με «επιβράβευση της Αρμενίας» στην «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παράλληλα δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία - τη βασική ανταγωνίστρια δύναμη στον Νότιο Καύκασο - για τη σύγκρουση στο Καραμπάχ.

Νωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε κατηγορήσει τον Καναδά για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην απόφασή του να αναστείλει τις εξαγωγές στρατιωτικής τεχνολογίας στην Τουρκία επειδή χρησιμοποιείται από τις Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. «Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για την παρεμπόδιση των εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού σε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ενώ (...) ο Καναδάς δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στις εξαγωγές όπλων σε χώρες που εμπλέκονται στρατιωτικά στην Υεμένη», επισημαίνεται.

Στο μεταξύ κλιμακώνονται οι ένοπλες συγκρούσεις, με δεκάδες νεκρούς αμάχους, ενώ το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν έχει δώσει εντολή στο στρατό «να σχεδιάσει επιθέσεις σε στρατιωτικές και στρατηγικές υποδομές στο έδαφος του εχθρού, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα καταστροφικά όπλα». Πάντως το ΥΠΕΞ της Αρμενίας τόνισε χτες την ανάγκη για «άμεση κατάπαυση του πυρός» και ότι η σύγκρουση δεν θα επιλυθεί στρατιωτικά.

Επίσης χτες, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι «βόμβες διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες από το 2010 με διεθνή σύμβαση, χρησιμοποιήθηκαν από τους Αζέρους στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Νέες καταγγελίες για τρομοκράτες και μισθοφόρους

Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, σε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA κατηγόρησε τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν ότι είναι ο κύριος υποκινητής της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εξάλλου αναφέρθηκε σε ένοπλους μισθοφόρους από τη Συρία που αναπτύσσονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που «η Δαμασκός μπορεί να επιβεβαιώσει».

Ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε χτες ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ναγκόρνο Καραμπάχ να μετατραπεί σε ορμητήριο για τρομοκράτες, οι οποίοι μπορεί να εισέλθουν στην επικράτεια της Ρωσίας: «Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ζώνη της διένεξης δραστηριοποιούνται μαχητές διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων από τη Μέση Ανατολή , όπως η "Τζεχμπάτ αν Νούσρα", "Φιρκάτ αλ Χάμζα", "Σουλτάν Μουράντ" καθώς και εξτρεμιστικές κουρδικές οργανώσεις».

ΗΠΑ
Συνεχίζεται το σόου Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίστηκε και χτες το σόου του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ, ο οποίος επέστρεψε στον Λευκό Οίκο από το στρατιωτικό νοσοκομείο του Μέριλαντ, όπου νοσηλεύτηκε με κορονοϊό. Βγάζοντας επιδεικτικά τη μάσκα, απευθύνθηκε στους πολίτες λέγοντας: «Επιστρέφουμε στη δουλειά. Βγείτε εκεί έξω, να προσέχετε και να μην αφήσετε τον κορονοϊό να κυριαρχήσει στη ζωή σας, γιατί η χώρα έχει τα καλύτερα φάρμακα και σύντομα θα έχει και εμβόλιο». Πολλές είναι όμως οι αντιδράσεις στη χώρα, όπου μέχρι τώρα έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους πάνω από 215.000 οικογένειες και 7,6 εκατ. άνθρωποι νοσούν, ενώ και γιατροί είναι πολύ επιφυλακτικοί για την όλη ιστορία της ασθένειας Τραμπ, το «κοκτέιλ της θεραπείας» και τη συνεχιζόμενη ανεύθυνη στάση του.

Στην προσπάθεια εντυπωσιοθηρίας ο Τραμπ, που θέλει να εμφανιστεί ως «άτρωτος», ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει κανονικά στο δεύτερο ντιμπέιτ με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 15 του μήνα. Ο Μπάιντεν βέβαια δεν έχασε την ευκαιρία να επικρίνει τον αντίπαλό του, ενώ οι νοσούντες συνεργάτες του Τραμπ έχουν φτάσει τους 17.

Οσο για το πρώτο και μοναδικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψήφιων αντιπροέδρων, του Ρεπουμπλικάνου Μάικ Πενς και της Δημοκρατικής Κάμαλα Χάρις, έχει προγραμματιστεί για απόψε το βράδυ ώρα Αμερικής, με ειδικά μέτρα ασφαλείας.

Η τελευταία δημοσκόπηση που βγήκε χτες βράδυ από το ινστιτούτο SSRS καταγράφει στο 57% την πρόθεση ψήφου και τον Μπάιντεν να προηγείται του Τραμπ με 16 ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσης έγινε γνωστό ότι πάνω από 3,8 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο, λόγω της πανδημίας, ενώ αναλυτές προβλέπουν αριθμό - ρεκόρ συμμετοχής αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, που μπορεί να φτάσει το 65% του εκλογικού σώματος.

Επαφές Πομπέο σε Ιαπωνία

Αναζητώντας σχήματα συντονισμού κατά της Κίνας

ΤΟΚΙΟ.--

«Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας θα συνεχίζουν να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την ειρήνη στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού ωκεανού», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, χτες από το Τόκιο, όπου μεταξύ άλλων συνάντησε τον Ιάπωνα ομόλογό του, Τοσιμίτσου Μοτέγκι, εκφράζοντας ανησυχία «για την επιζήμια δραστηριότητα» της Κίνας.

Από τη μεριά του, ο Μοτέγκι δήλωσε ότι η χώρα του θα επιδιώξει «ενίσχυση της συνεργασίας με όλες τις γειτονικές χώρες, ώστε να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως οι εντάσεις σε Ανατολική και Νότια Κινεζική Θάλασσα (σ.σ. όπου το Πεκίνο διαφιλονικεί για μεγάλα τμήματα με διάφορες χώρες)», υποστηρίζοντας την ίδια στιγμή ότι «για να λυθούν αυτές οι εντάσεις, ο πολυμερής διάλογος είναι πολύ σημαντικός».

Σημειωτέον ότι Πομπέο και Μοτέγκι, μαζί με τους ομολόγους τους από Αυστραλία και Ινδία, Μαρίζ Πέιν και Σουμπραχμανιάμ Τζαϊνσακάρ, συνεδρίασαν στο πλαίσιο του τετραμερούς σχήματος Quad για τον Διάλογο στην Ασφάλεια, το οποίο η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αξιοποιήσει για τη σύσφιξη της συνεργασίας κατά της Κίνας. Η συνάντηση δεν πέρασε απαρατήρητη, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ Ουάνγκ Ουενμπίν να σχολιάζει ότι «ελπίζουμε οι ενδιαφερόμενες χώρες να μπορέσουν να προωθήσουν τα κοινά συμφέροντα των χωρών της περιοχής και να κάνουν περισσότερα υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης της περιοχής, και όχι το αντίθετο».

ΣΥΡΙΑ
Αιματηρή έκρηξη στην πόλη Μπας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού κοντά σε στάση λεωφορείου στη βορειοδυτική συριακή πόλη Μπας προκάλεσε χτες το μεσημέρι το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 50. Η πόλη βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού, ενώ μέχρι αργά χτες το απόγευμα καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Νωρίτερα ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, κατηγόρησε δυτικές χώρες πως αρνούνται να δεχτούν το γεγονός ότι η Δαμασκός έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την προσχώρησή της στη Διεθνή Συμφωνία Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων, μετά την πλήρη καταστροφή όλου του χημικού οπλοστασίου της το 2014.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ευρύτερα» τα παζάρια στο Βερολίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΓΑΖΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Η θαρραλέα ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΑΕ είναι το πρώτο καλό νέο από τη Μέση Ανατολή εδώ και πολύ καιρό και, ταυτοχρόνως, μία ευκαιρία για νέα κινητικότητα στον διάλογο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων», δήλωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, υποδεχόμενος τους ομολόγους του από Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν στο Βερολίνο.

Ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ισραήλ και ΗΑΕ μετά την υπογραφή της συμφωνίας ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων στις 15 Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την «εμπιστοσύνη» των δύο χωρών να επιλέξουν το Βερολίνο ως τόπο για τη συνάντησή τους, με μεταξύ άλλων θέμα τη διερεύνηση τρόπων «διαμόρφωσης των μελλοντικών σχέσεων».

Ωστόσο, έδειξε πως ο σκοπός της συνάντησής τους στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ευρύτερος και δεν αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ - ΗΑΕ, δηλώνοντας: «Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία. Η Γερμανία και η Ευρώπη θέλουν να βοηθήσουν. Ελπίζω πως το Βερολίνο θα προσφέρει ένα καλό πλαίσιο συζητήσεων για βήματα σε αυτό το μονοπάτι».

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, έγιναν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας με υλικές ζημιές, με αφορμή τη ρίψη ρουκέτας σε μεθοριακή περιοχή του Ισραήλ. Λίγες ώρες πριν τη ρίψη της ρουκέτας, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 28χρονο Παλαιστίνιο σε χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, επειδή, μαζί με άλλους δύο νεαρούς, έριξαν μολότοφ εναντίον τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ