Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ευρύτερα» τα παζάρια στο Βερολίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΓΑΖΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Η θαρραλέα ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΑΕ είναι το πρώτο καλό νέο από τη Μέση Ανατολή εδώ και πολύ καιρό και, ταυτοχρόνως, μία ευκαιρία για νέα κινητικότητα στον διάλογο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων», δήλωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, υποδεχόμενος τους ομολόγους του από Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν στο Βερολίνο.

Ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ισραήλ και ΗΑΕ μετά την υπογραφή της συμφωνίας ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων στις 15 Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την «εμπιστοσύνη» των δύο χωρών να επιλέξουν το Βερολίνο ως τόπο για τη συνάντησή τους, με μεταξύ άλλων θέμα τη διερεύνηση τρόπων «διαμόρφωσης των μελλοντικών σχέσεων».

Ωστόσο, έδειξε πως ο σκοπός της συνάντησής τους στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ευρύτερος και δεν αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ - ΗΑΕ, δηλώνοντας: «Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία. Η Γερμανία και η Ευρώπη θέλουν να βοηθήσουν. Ελπίζω πως το Βερολίνο θα προσφέρει ένα καλό πλαίσιο συζητήσεων για βήματα σε αυτό το μονοπάτι».

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, έγιναν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας με υλικές ζημιές, με αφορμή τη ρίψη ρουκέτας σε μεθοριακή περιοχή του Ισραήλ. Λίγες ώρες πριν τη ρίψη της ρουκέτας, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 28χρονο Παλαιστίνιο σε χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, επειδή, μαζί με άλλους δύο νεαρούς, έριξαν μολότοφ εναντίον τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ