Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Η Τουρκία διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στη «μοιρασιά»

Συρία και Ρωσία κατήγγειλαν χτες τη συμμετοχή τρομοκρατικών ομάδων και μισθοφόρων

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου βρέθηκε χτες στο Μπακού και είχε συναντήσεις με την ηγεσία των Αζέρων
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου βρέθηκε χτες στο Μπακού και είχε συναντήσεις με την ηγεσία των Αζέρων
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Την πλήρη στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν «σε κάθε τομέα», στη σύγκρουση με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, επιβεβαίωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στο Μπακού, όπου συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και με τον Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ.

«Η περιφερειακή πολιτική της Τουρκίας, η οποία στοχεύει αποκλειστικά στην ειρήνη, έχει ήδη αποτελέσματα στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο», δήλωσε ο Αλίεφ και πρόσθεσε πως η στάση της απέναντι στην «επιθετικότητα της Αρμενίας» αποδεικνύει το «κύρος της Τουρκίας στην περιοχή και στον κόσμο». Ο Αζέρος Πρόεδρος έχει δηλώσει άλλωστε πως η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία, αφότου επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να υποστηρίξει «εκείνους που κάνουν το σωστό, δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν» και κατηγόρησε τις τρεις ηγέτιδες δυνάμεις - ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία - της διαπραγματευτικής ομάδας του Μινσκ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ότι δεν έχουν «σαφή σχέδια και μηχανισμούς» για την επίλυση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Είχε προηγηθεί νέα κοινή ανακοίνωση, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας, στην οποία επαναλαμβάνεται το αίτημα για «άμεση και άνευ όρων εκεχειρία» και για έναρξη «της διαδικασίας διευθέτησης».

«Τι θα γίνει μετά (σ.σ. την εκεχειρία); Η Αρμενία θα αναγκαστεί να αποσυρθεί αμέσως από τα αζερικά εδάφη; Θα υπάρξει επίλυση που θα εγγυάται την αποχώρησή της;», σχολίασε ο Τσαβούσογλου. «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο, συνεχίζουν να θέτουν στην ίδια βάση τον καταπιεστή και τον καταπιεζόμενο», συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι οι «ίσες αποστάσεις» ισοδυναμούν με «επιβράβευση της Αρμενίας» στην «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παράλληλα δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία - τη βασική ανταγωνίστρια δύναμη στον Νότιο Καύκασο - για τη σύγκρουση στο Καραμπάχ.

Νωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε κατηγορήσει τον Καναδά για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην απόφασή του να αναστείλει τις εξαγωγές στρατιωτικής τεχνολογίας στην Τουρκία επειδή χρησιμοποιείται από τις Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. «Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για την παρεμπόδιση των εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού σε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ενώ (...) ο Καναδάς δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στις εξαγωγές όπλων σε χώρες που εμπλέκονται στρατιωτικά στην Υεμένη», επισημαίνεται.

Στο μεταξύ κλιμακώνονται οι ένοπλες συγκρούσεις, με δεκάδες νεκρούς αμάχους, ενώ το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν έχει δώσει εντολή στο στρατό «να σχεδιάσει επιθέσεις σε στρατιωτικές και στρατηγικές υποδομές στο έδαφος του εχθρού, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα καταστροφικά όπλα». Πάντως το ΥΠΕΞ της Αρμενίας τόνισε χτες την ανάγκη για «άμεση κατάπαυση του πυρός» και ότι η σύγκρουση δεν θα επιλυθεί στρατιωτικά.

Επίσης χτες, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι «βόμβες διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες από το 2010 με διεθνή σύμβαση, χρησιμοποιήθηκαν από τους Αζέρους στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Νέες καταγγελίες για τρομοκράτες και μισθοφόρους

Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, σε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA κατηγόρησε τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν ότι είναι ο κύριος υποκινητής της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εξάλλου αναφέρθηκε σε ένοπλους μισθοφόρους από τη Συρία που αναπτύσσονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που «η Δαμασκός μπορεί να επιβεβαιώσει».

Ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε χτες ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ναγκόρνο Καραμπάχ να μετατραπεί σε ορμητήριο για τρομοκράτες, οι οποίοι μπορεί να εισέλθουν στην επικράτεια της Ρωσίας: «Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ζώνη της διένεξης δραστηριοποιούνται μαχητές διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων από τη Μέση Ανατολή , όπως η "Τζεχμπάτ αν Νούσρα", "Φιρκάτ αλ Χάμζα", "Σουλτάν Μουράντ" καθώς και εξτρεμιστικές κουρδικές οργανώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ