ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Σοβαρές καταγγελίες για την εκρηκτική κατάσταση στο νοσοκομείο

Ελλείψεις σε προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ, δημιουργία «ψευτοΜΕΘ» και ελλιπή μέτρα προστασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση στο νοσοκομείο
Από παλιότερη κινητοποίηση στο νοσοκομείο
Ελλείψεις σε ΜΕΘ, ελλιπή μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και ασθενείς, διάτρητες διαδικασίες για τα test ανίχνευσης Covid-19 και το ενδεχόμενο να μετατραπούν απλοί θάλαμοι σε «ψευτοΜΕΘ» αναφέρει σε καταγγελία το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα για την άθλια πραγματικότητα που ζουν υγειονομικοί και ασθενείς. Συγκεκριμένα, «έχουν διατεθεί 32 κλίνες ΜΕΘ-Covid. Μέχρι πριν λίγες μέρες λειτουργούσαν οι 24 και τώρα 28. Υπήρξε αρκετός χρόνος για να είναι έτοιμες και οι 32, με όλες τις παροχές και διεθνείς προδιαγραφές, τα monitors, τους αναπνευστήρες κ.λπ. Και ενώ όλοι (όχι μόνο οι ειδικοί) κατανοούν την κρισιμότητα ύπαρξης ενεργών κλινών ΜΕΘ σε ενδεχόμενη έξαρση (και γενικά), τι περιμένουν 8 μήνες; Φούντωσε για τα καλά ο κορονοϊός και ο "Ευαγγελισμός" (το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς) με μια μικρή ακόμη άνοδο κρουσμάτων, "τέλειωσε"».

Σημειώνει επίσης ότι «είπαν πως θα δημιουργήσουν 12 νέες κλίνες ΜΕΘ στο χώρο της παλιάς Αιμοδοσίας από κάποια δωρεά. Το είπαν από το Μάη. Πέρασαν 6 μήνες και ακόμη περιμένουμε. Τώρα λένε πως χωρούν μέχρι 7 εξοπλισμένες κλίνες... Πού είναι λοιπόν οι 33 καινούριες για τις οποίες φοροαπαλλάσσεται ο φιλάνθρωπος χορηγός; Αν πρόκειται για μετατροπές των υπαρχουσών κλινών, προφανώς, δεν υπάρχει η αύξηση που προπαγανδίζουν οι ηγεσίες του υπουργείου».

Για τη μετατροπή κοινών θαλάμων σε ΜΕΘ, το Σωματείο θέτει εύλογα ερωτήματα, όπως «με ποιες όμως προδιαγραφές; Υπάρχουν παροχές οξυγόνου επαρκείς; Αρκεί μισός αναπνευστήρας και λίγα monitors (ή μήπως κάμερες); `Η αν βγουν οι πόρτες και αντικατασταθούν με plexiglass θα παρακολουθούν με ασφάλεια τον ασθενή και κυρίως χωρίς προσωπικό επαρκές σε αριθμό και εκπαίδευση;». «Εφιαλτικά σενάρια», υπογραμμίζει.

«Εάν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για συνολική ανάπτυξη περίπου 100 κλινών ΜΕΘ στον "Ευαγγελισμό" (δεν συμπεριλαμβάνονται οι μονάδες μεταμόσχευσης), τότε μόνο για νοσηλευτικό για τις συγκεκριμένες κλίνες χρειάζονται επιπλέον 400 μόνιμοι και εκπαιδευμένοι, με ανάλογο αριθμό σε τεχνολόγους, παρασκευαστές, φυσικοθεραπευτές κ.λπ. Με τις αστείες προσλήψεις - εποχιακού χαρακτήρα - δεν καλύπτονται ανάγκες», υπογραμμίζεται.

Το Σωματείο τονίζει ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία 100 κλινών ΜΕΘ, όπως σχεδιάζεται, «για να μη γίνουν οι απλοί θάλαμοι του 5ου ή 6ου Γ - Δ "ψευτοΜΕΘ" και γίνουμε Ιταλία, να μην ξέρεις ποιον θα διαλέξεις να διασωληνώσεις». «Ας μας πουν αν τολμούν δημόσια, πόσα σοβαρά χειρουργεία έχουν αναβληθεί, επειδή δεν επαρκούν οι κλίνες γενικής ΜΕΘ που θα τα υποδεχτούν μετά την επέμβαση ή λόγω της κατά το ένα τρίτο περικοπής του αριθμού των χειρουργείων, ώστε να μετακινηθούν νοσηλευτές και γιατροί στα κορονοτμήματα», σημειώνει επίσης.

Διάτρητες διαδικασίες με τα test

Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για διάτρητες και ανασφαλείς διαδικασίες για εργαζόμενους και ασθενείς με τα test για την ανίχνευση του Covid-19, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μετατραπεί σταδιακά ο «Ευαγγελισμός» - το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, με τις περισσότερες ειδικότητες και κέντρα αναφοράς - σε νοσοκομείο μιας νόσου.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι αντί να γίνονται επαναλαμβανόμενα test σε όλο το προσωπικό, αναλώθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για διαπραγματεύσεις με ιδιωτικό εργαστήριο, επειδή νοσοκομείο και Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) δεν είχαν αρκετά αντιδραστήρια!

Το τίμημα, συνεχίζει το Σωματείο, «ήταν πολλαπλάσιο, οι απαντήσεις αργούσαν, λάθος παραλήπτες υπήρχαν και λάθος απάντηση που παραλίγο να τινάξει τη γενική εφημερία στον αέρα. Ανάλογη η κατάσταση στο χειρουργείο τις προάλλες, με ασθενή που ενώ πριν ξαπλώσει στη χειρουργική κλίνη βεβαιώθηκε (;;!!) ως αρνητική για Covid, μετά την επέμβαση διασταυρώθηκε ως θετική και βγήκαν σε καραντίνα αναισθησιολόγοι και λοιπό προσωπικό».

Την ίδια στιγμή, «λιγοστοί από τους συναδέλφους που εκτέθηκαν σε επιβεβαιωμένο κρούσμα βγαίνουν σε καραντίνα», καταγγέλλει, τονίζοντας ότι «οι λοιμώξεις είναι για τους υγειονομικούς επαγγελματικός κίνδυνος».

Τέλος, καταγγέλλει το γεγονός ότι «με πρόσφατο (30 Σεπτέμβρη) έγγραφό της, η διοίκηση του νοσοκομείου και με αφορμή ασφαλώς την ανακοινωμένη για την ίδια μέρα ΓΣ των εργαζομένων θυμήθηκε να υπενθυμίσει σε όλους μας τη γνωστή "απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων" (που ισχύει από 20 Σεπτέμβρη) και κλείδωσε το δώμα (αμφιθέατρο)». «Είναι σαφές πως η διοίκηση αναλώνει μεγάλο μέρος του χρόνου και των ενεργειών της ώστε να "καταπνίξει" κάθε φωνή που αναδεικνύει τα καυτά προβλήματα του νοσοκομείου», αναφέρει χαρακτηριστικά το Σωματείο.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Το «δεν πάει άλλο» ακούγεται ολοένα και πιο δυνατά

Τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό για το ΚΥ Μεγαλόπολης καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας.

Συγκεκριμένα, στο ΚΥ Μεγαλόπολης, το οποίο έχει στην ευθύνη του πάνω από 10.000 κατοίκους, «εξακολουθούμε να εργαζόμαστε και να εφημερεύουμε επισφαλώς (...) μένουν ακάλυπτες πολλές βάρδιες οδηγού ασθενοφόρου. Ενδεικτικά τον μήνα Σεπτέμβρη είναι ακάλυπτες 32 βάρδιες. Ταυτόχρονα, το ΕΚΑΒ της Τρίπολης αδυνατεί να εξυπηρετήσει όλα τα επείγοντα περιστατικά λόγω ελλείψεων πληρώματος και ακόμη και αν στείλει ασθενοφόρο γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για ασθενείς με επείγον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο.

Το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργούν με τεχνολόγους χωρίς ιατρό και μόνο τις πρωινές ώρες (...) Ακόμη, στην καθαριότητα δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες καθημερινά (εργάζονται 2 άτομα μέσω εργολάβου και 1 συμβασιούχος, της οποίας η σύμβαση θα λήξει), ενώ τα σαββατοκύριακα και τις αργίες υπάρχει προσωπικό μόνο για 4 ώρες το πρωί (...) Το απόθεμα σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) του προσωπικού είναι μικρό και δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων θα εξαντληθεί σύντομα.

Ολες αυτές οι ελλείψεις γίνεται κατανοητό πως οφείλονται στη χρόνια υποστελέχωση και εσκεμμένη υποβάθμιση ειδικά της ΠΦΥ, πολιτική που εφαρμόζεται και από αυτήν την κυβέρνηση και από όλες τις προηγούμενες. Ελλείψεις που καθημερινά μπαίνουν εμπόδιο στην παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους συμπολίτες μας και στις οποίες πρέπει άμεσα να δοθεί λύση με μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Με άμεσο εξοπλισμό σε ΜΑΠ και αντιδραστήρια», σημειώνει η ΕΓΕΣΥΝΑ και καλεί τα τοπικά σωματεία να συμμετάσχουν στην πανυγειονομική απεργία στις 15/10.

Στάση εργασίας και ΓΣ στο ΠΑΓΝΗ

Σε δίωρη στάση εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση στη 1 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου προχωρά αύριο το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ. Κύρια θέματα της Συνέλευσης η ενίσχυση του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων/επικουρικών, ένταξη όσων δουλεύουν στα νοσοκομεία στα βαρέα και ανθυγιεινά, άμεση χορήγηση ΜΑΠ.

ΨΝΑ - ΔΑΦΝΙ
Αθλιες συνθήκες δουλειάς στα εργολαβικά συνεργεία

Αποδέκτης καταγγελιών από εργαζόμενες του ιδιωτικού συνεργείου κατά της εργολαβικής εταιρείας καθαρισμού γίνεται ο Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, για συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειάς τους καθώς και αναφορές εκφοβισμού και τρομοκράτησης υπό την απειλή απόλυσής τους.

Oπως καταγγέλλει, «ενώ το νοσοκομείο πληρώνει αδρά για τις εργασίες καθαρισμού (στις οποίες περιλαμβάνονται οι πλήρεις αποδοχές και οι εισφορές των εργαζομένων για βαριά και ανθυγιεινή εργασία), η εργολαβική εταιρεία ανενόχλητη συνεχίζει να παρανομεί μην καταβάλλοντας τις νόμιμες αποδοχές και εισφορές.

Για εξάωρη/εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση καταβάλλει στις καθαρίστριες μηνιαία 330 - 350 ευρώ, υποχρεώνοντας τις εργαζόμενες να υπογράφουν μηνιαίες εξοφλητικές αποδείξεις, με σημαντικά υψηλότερα ποσά από αυτά που πραγματικά τους καταβάλλονται.

Ο εργολάβος δεν αποδίδει εισφορές για βαριά και ανθυγιεινή εργασία, δεν λαμβάνει υπόψη του προϋπηρεσίες, δεν καταβάλλει οικογενειακά επιδόματα, δεν αποζημιώνει για εργασία Κυριακών και αργιών, δεν χορηγεί στο σύνολό της την προβλεπόμενη κανονική άδεια κ.ο.κ.

Απαιτεί οι εργαζόμενες κάθε μήνα να προσέρχονται στην έδρα της εταιρείας, να υπογράφουν σε λευκά χαρτιά ή σε χαρτιά που τους αποκρύπτουν το περιεχόμενό τους, τα οποία δεν τους επιτρέπουν ούτε να τα βλέπουν, ούτε να λαμβάνουν αντίγραφα.

Οι ενέργειες αυτές επιφέρουν βλαπτικές μεταβολές των Συμβάσεων Εργασίας και γίνονται σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών τους μέσω τραπέζης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποκλειστικά σε λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων μισθωτών».

Παρότι έχουν γίνει καταγγελίες κατ' επανάληψη για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία, τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, η Επιθεώρηση, ο ΕΦΚΑ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΣΔΟΕ), αλλά πρωτίστως το ΔΣ του Νοσοκομείου δεν προβαίνουν στις ενέργειες που οφείλουν να κάνουν. Ετσι, οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ - Δαφνί προχωρούν σε συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, στις 14 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί.

Απαιτούν: Διασφάλιση της καταβολής των νόμιμων αποδοχών και την πλήρη εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας από την ανάδοχο εργολαβική εταιρεία. Να σταματήσει κάθε μορφή εκφοβισμού κι εκδίωξης. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους κ.ά.

407 κρούσματα, τα 194 στην Αττική

Aλλα 407 νέα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν χτες στη χώρα, 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 424 και 88 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. 232 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 27 κρούσματα είναι εισαγόμενα (25 στους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και 2 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο).

194 από τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική (18 συνδέονται με γνωστές συρροές), 29 στην Κοζάνη (12 συνδέονται με γνωστές συρροές), 26 στα Γιάννενα (7 συνδέονται με γνωστές συρροές), 16 στη Θεσσαλονίκη (1 συνδέεται με γνωστή συρροή), 12 στην Εύβοια, 11 στην Αχαΐα, από 8 σε Τρίκαλα και Πιερία, 7 στην Αιτωλοακαρνανία, από 6 σε Ημαθία και Πέλλα, από 5 σε Πιερία και Λέσβο και τα υπόλοιπα σε Αργολίδα, Βοιωτία, Εβρο, Ηλεία, Ηράκλειο, Θήρα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κω, Λακωνία, Λάρισα, Λασίθι, Μαγνησία, Νάξο, Ξάνθη, Πρέβεζα, Σάμο, Τήνο, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Χαλκιδική, Χανιά, Χίο.

Στο μεταξύ, ειδικά περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρες τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης ανακοινώθηκαν χτες, με ισχύ μέχρι τη Δευτέρα 12 Οκτώβρη. Τα μέτρα είναι τα εξής: Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης. Εξαιρούνται οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό προϋποθέσεις. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ