Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΨΝΑ - ΔΑΦΝΙ
Αθλιες συνθήκες δουλειάς στα εργολαβικά συνεργεία

Αποδέκτης καταγγελιών από εργαζόμενες του ιδιωτικού συνεργείου κατά της εργολαβικής εταιρείας καθαρισμού γίνεται ο Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, για συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειάς τους καθώς και αναφορές εκφοβισμού και τρομοκράτησης υπό την απειλή απόλυσής τους.

Oπως καταγγέλλει, «ενώ το νοσοκομείο πληρώνει αδρά για τις εργασίες καθαρισμού (στις οποίες περιλαμβάνονται οι πλήρεις αποδοχές και οι εισφορές των εργαζομένων για βαριά και ανθυγιεινή εργασία), η εργολαβική εταιρεία ανενόχλητη συνεχίζει να παρανομεί μην καταβάλλοντας τις νόμιμες αποδοχές και εισφορές.

Για εξάωρη/εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση καταβάλλει στις καθαρίστριες μηνιαία 330 - 350 ευρώ, υποχρεώνοντας τις εργαζόμενες να υπογράφουν μηνιαίες εξοφλητικές αποδείξεις, με σημαντικά υψηλότερα ποσά από αυτά που πραγματικά τους καταβάλλονται.

Ο εργολάβος δεν αποδίδει εισφορές για βαριά και ανθυγιεινή εργασία, δεν λαμβάνει υπόψη του προϋπηρεσίες, δεν καταβάλλει οικογενειακά επιδόματα, δεν αποζημιώνει για εργασία Κυριακών και αργιών, δεν χορηγεί στο σύνολό της την προβλεπόμενη κανονική άδεια κ.ο.κ.

Απαιτεί οι εργαζόμενες κάθε μήνα να προσέρχονται στην έδρα της εταιρείας, να υπογράφουν σε λευκά χαρτιά ή σε χαρτιά που τους αποκρύπτουν το περιεχόμενό τους, τα οποία δεν τους επιτρέπουν ούτε να τα βλέπουν, ούτε να λαμβάνουν αντίγραφα.

Οι ενέργειες αυτές επιφέρουν βλαπτικές μεταβολές των Συμβάσεων Εργασίας και γίνονται σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών τους μέσω τραπέζης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποκλειστικά σε λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων μισθωτών».

Παρότι έχουν γίνει καταγγελίες κατ' επανάληψη για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία, τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, η Επιθεώρηση, ο ΕΦΚΑ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΣΔΟΕ), αλλά πρωτίστως το ΔΣ του Νοσοκομείου δεν προβαίνουν στις ενέργειες που οφείλουν να κάνουν. Ετσι, οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ - Δαφνί προχωρούν σε συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, στις 14 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί.

Απαιτούν: Διασφάλιση της καταβολής των νόμιμων αποδοχών και την πλήρη εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας από την ανάδοχο εργολαβική εταιρεία. Να σταματήσει κάθε μορφή εκφοβισμού κι εκδίωξης. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ