Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ - ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
«Η ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ»
  • Ενοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι: Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παππάς, Γερμενής, Παναγιώταρος και Ματθαιόπουλος
  • Ενοχοι για τη δολοφονία Φύσσα, την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και την επίθεση σε κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Eurokinissi

«

Η ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση».

Η ομόφωνη ετυμηγορία του δικαστηρίου που εκφωνήθηκε από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συγκίνηση μέσα αλλά και έξω από το δικαστήριο. Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε χτες μετά από 5,5 ολόκληρα χρόνια και 453 συνεδριάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το βάρος της απόφασης έπεσε στα τρία τακτικά μέλη του δικαστηρίου, στην πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη και στους δικαστές Ανδρέα Ντόκο και Γεσθημανή Τσουλφόλγου, που δεν αποδέχτηκαν την πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία υιοθετούσε πλήρως την υπερασπιστική γραμμή των ενόχων.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση:

  • 7 πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι:

-- Νίκος Μιχαλολιάκος, ως αρχηγός

-- Ηλίας Κασιδιάρης

-- Ιωάννης Λαγός

-- Χρήστος Παππάς

-- Γιώργος Γερμενής

-- Ηλίας Παναγιώταρος

-- Αρτέμης Ματθαιόπουλος

  • Το δικαστήριο κήρυξε, επίσης, ενόχους για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, τους πρώην βουλευτές και στελέχη της:

Παν. Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμπαρούση, Ευσ. Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

  • Ως μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Ενοχοι, επίσης, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι Ιωάν. Αγγος, Νικ. Αποστόλου, Ιωάν. Καζαντζόγλου, Ελπ. Καλαρίτης, Αναστ. Μιχαλάρος, Θωμάς Μπαρέκας, Νικολ. Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλος, Βενετ. Πόπορη, Γιώργος Ρουπακιάς, Βασ. Σιατούνης, Γιώρ. Σκάλκος, Χρηστ. Στεργιόπουλος, Αθαν. Στράτος, Γ. - Χ. Τσακανίκας, Τσόρβας, Λέων Τσαλίκης, Χ. - Α. Χατζηδάκης, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Για τη δολοφονία Φύσσα

Οι δικαστές, επίσης ομόφωνα, έκριναν ένοχο για τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα τον χρυσαυγίτη δολοφόνο και στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης Γιώργο Ρουπακιά.

Από τους 18 κατηγορούμενους για συνέργεια, ένοχοι είναι οι: Αναστάσιος - Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας - πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Απαλλάχτηκαν δύο λόγω αμφιβολιών, οι: Σταύρος Σαντοριναίος και Γ. - Χ. Τσακανίκας.

Για την απόπειρα δολοφονίας των Αιγύπτιων εργατών

Για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Συγκεκριμένα οι: Δημ. Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Αναστάσιος Πανταζής, Κωστ. Παπαδόπουλος.

Για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (στον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρη Πουλικόγιαννη, στον Ιορδάνη Πουντίδη και τον Νίκο Ζύμαρη) οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και απλή σωματική βλάβη, παραγράφοντας το αδίκημα της απλής σωματικής βλάβης.

Συγκεκριμένα, ένοχοι κρίθηκαν οι Ιωάννης Καστρινός, Αναστάσιος Πανταζής και Χρήστ. - Αντών. Χατζηδάκης.

Για την οπλοκατοχή

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) το μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα.

Τέλος, το δικαστήριο, κατά περίπτωση, έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή, όπως για παράδειγμα την αστυνομικό Βενετία Πόπορη που υπηρετεί ακόμα στον Πειραιά.

Επίσης, ένοχη για ψευδή κατάθεση κρίθηκε και η σύζυγος του Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 11 μόνο από τους 68 κατηγορούμενους ήταν στο δικαστήριο.

Στην αίθουσα δεν βρισκόταν κανένας από όσους κατηγορούνταν για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ούτε ο Ρουπακιάς ήταν παρών.

Δομή της εγκληματικής οργάνωσης η δομή του «κόμματος» Χρυσή Αυγή

Με βάση τις παραπάνω καταδικαστικές αποφάσεις του δικαστηρίου, και χωρίς να διαθέτουμε το σκεπτικό της απόφασης, μπορούμε να επισημάνουμε ότι το δικαστήριο αποδέχτηκε ως δομή της εγκληματικής οργάνωσης ότι δεν ήταν άλλη από την ίδια τη δομή του «κόμματος» της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, καταδίκασε ως διευθύνοντες τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του «κόμματος» της Χρυσής Αυγής και έκρινε ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τους κατηγορούμενους που ήταν ενταγμένοι στο «κόμμα» της Χρυσής Αυγής (μέλη ΚΕ, πυρηνάρχες, μέλη πενταμελούς κ.ά.).

Γεγονός που αποδεικνύει ότι η ίδια η δομή του κατ' επίφαση κόμματος της Χρυσής Αυγής, ταυτιζόταν, κατά βάση, με τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης κάτω από το μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Η συνέχεια της διαδικασίας

Η διαδικασία συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ.

Οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών αιτούνταν την αναγνώριση από το δικαστήριο ελαφρυντικών.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, στη συνέχεια θα ακολουθήσει εισαγγελική πρόταση από την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου επί των ελαφρυντικών και στη συνέχεια οι υπερασπιστές δευτερολογούν.

Μετά, το δικαστήριο αποσύρεται και επανέρχεται, για να ανακοινώσει αν αναγνωρίζει ελαφρυντικά και σε ποιους κατηγορούμενους.

Μετά τα ελαφρυντικά, η εισαγγελέας υποβάλλει την πρότασή της επί των ποινών, τοποθετείται η υπεράσπιση και τελικά το δικαστήριο ανακοινώνει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ