Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Διεύρυνση του «αποτυπώματος» σε Κρήτη και «στρατηγικές υποδομές»

Από την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο

Eurokinissi

Από την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο
Τη διεύρυνση του στρατιωτικού τους αποτυπώματος στην Κρήτη, με ενίσχυση της παρουσίας τους και στο Πεδίο Βολής Κρήτης (διεθνώς γνωστό ως NATO Missile Firing Installation, NAMFI) μεθοδεύουν οι Αμερικανοί.

Σε υλοποίηση της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, αλλά και όσα συζητήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα στη Σούδα μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο, κατέφτασε στην Ελλάδα ο Αμερικανός ταξίαρχος Γκρ. Μπράντι, διοικητής της 10ης Διοίκησης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας του Στρατού των ΗΠΑ (10h Army Air and Missile Defense Command). Σκοπός του, όπως διαχέεται από τους ίδιους τους Αμερικανούς, να διερευνήσει επιπλέον δυνατότητες για τη διμερή στρατιωτική συνεργασία, μεταξύ των οποίων νέες «ευκαιρίες» για τις χερσαίες δυνάμεις τους που εδρεύουν στην Ευρώπη (US Army Europe) να απλώσουν συστήματά τους και να ασκηθούν στο NAMFI, στο οποίο αναγνωρίζουν «μοναδικές δυνατότητες».

Θυμίζουμε ότι το NAMFI είναι άλλη μια ΝΑΤΟική υποδομή που λειτουργεί στη χώρα μας και όπως λέγεται επισήμως είναι το μοναδικό Πεδίο Βολής στην Ευρώπη που λειτουργεί υπό τη σκέπη του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη - SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe). Βρίσκεται στο Ακρωτήρι Χανίων, σε στενή διασύνδεση με την αμερικανική βάση και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ στη Σούδα. Στο Πεδίο Βολής περιλαμβάνεται μια τεράστια περιοχή που απλώνεται βόρεια της Κρήτης, νότια της Θήρας και Αστυπάλαιας, δυτικά της Κάσου και Καρπάθου.

Αμερικανοί παράγοντες το έχουν επισκεφτεί συχνά τα τελευταία χρόνια, μεθοδεύοντας την πύκνωση της παρουσίας των δυνάμεών τους εκεί. Πρόσφατα, στο διάστημα 21/9 - 1/10 το «ξεψάχνισαν» και οι ΝΑΤΟικοί καθώς έγινε η ετήσια οικονομική επιθεώρηση από το Διεθνές Σώμα Επιθεωρητών του ΝΑΤΟ. Προηγούμενα, 7/9 έως 10/9 έγινε η λεγόμενη σύσκεψη UNAC 2-2020 (Users NAMFI Annual Committee). Συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τις Χώρες - Χρήστες (Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία) και το Πεδίο Βολής Κρήτης, όπου συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν θέματα που αφορούσαν στον προγραμματισμό δραστηριοτήτων του, στην εκτέλεση βολών, έργα υποδομών και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και θέματα προϋπολογισμού του 2021.

Ναυπηγεία και εξοπλισμοί

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι προσπάθειες των Αμερικανών να βάλουν στο χέρι και άλλες «στρατηγικές υποδομές» της χώρας που οξύνουν παραπέρα τους ανταγωνισμούς. Ο A. Μπόουλερ, διευθ. σύμβουλος της «International Development Finance Corporation» (κρατικός φορέας των ΗΠΑ με στόχο τη χρηματοδότηση αμερικανικών επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς όπως Ενέργεια, υποδομές, τεχνολογία, ώστε να μην πέσουν στα χέρια αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, και πρώτα της Κίνας), συνάντησε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον τον Π. Ξενοκώστα της ONEX, που έχει ήδη βάλει στο χέρι το Νεώριο Σύρου, ενώ απέκτησε και το πλειοψηφικό πακέτο των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για να τα μετατρέψει σε επισκευαστική βάση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, όπως επίσης να κλείσει δουλειές με το ελληνικό Δημόσιο για τη ναυπήγηση 4 νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, για την ακρίβεια 3, αφού στα σχέδιά τους είναι η πρώτη - ως πρότυπο - να ναυπηγηθεί στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ.

Ο Μπόουλερ δήλωνε κατόπιν ότι συνεχίζουν την «πρόοδο» που πέτυχαν ήδη από το ταξίδι του στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα. Χαρακτήρισε την Ελευσίνα «στρατηγική επένδυση», συνδυάζοντάς την με τον γειτονικό Σκαραμαγκά, που επίσης θέλουν να ελέγξουν με κάποιον τρόπο, στην κόντρα με γερμανικά και άλλα μονοπώλια.

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητο ότι με το που ανακοινώθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2021 η εκτόξευση των στρατιωτικών δαπανών (από 530 εκατ. ευρώ φέτος, στα 2,5 δισ. του χρόνου) πλακώσανε ο ένας μετά τον άλλον οι ...πλασιέ στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Αμυνας.

Συγκεκριμένα, προχτές Τρίτη έσπευσαν διαδοχικά για συναντήσεις με τον γεν. διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Θ. Λάγιο, ο διοικητής του περιλάλητου Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, συνταγματάρχης K. Γκ. Μακ Ντόναλντ, και ακολούθως ο διευθυντής Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής της γαλλικής Υπηρεσίας Αμυντικών Εξοπλισμών DGA (Direction Generale de l'Armement) ταξίαρχος Λ. Τομάς, ο ακόλουθος Αμυνας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σμήναρχος Σ. Αμπαλεά και ο σύμβουλος της γαλλικής πρεσβείας E. Ντουβά.

Ολα αυτά με φόντο και την, αναμενόμενη για την Παρασκευή, προκήρυξη του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ