Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση - καταγγελία για Βαρώσια και Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για το Ναγκόρνο Καραμπάχ παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με την ομιλία του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη, όπου κατήγγειλε τόσο τη νέα πρόκληση της τουρκικής κυβέρνησης στα Βαρώσια όσο και τα συμφέροντα αστικών τάξεων και ιμπεριαλιστικών κέντρων, που πυροδοτούν τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στην τοποθέτησή του αναφέρει συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Η βαθιά καπιταλιστική κρίση φέρνει σφοδρούς ανταγωνισμούς, ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δύο χωρών, με αναβίωση εθνικισμών, πολέμους, προσφυγιά. ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Γερμανία, Γαλλία έχουν μεγάλες ευθύνες σε αυτήν τη σύγκρουση και εμπλέκονται στον ανταγωνισμό τους με Ρωσία και Κίνα. Ξαναμοιράζουν τη γη, αναδιανέμουν τους ενεργειακούς δρόμους, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν. Ειδικός είναι ο ρόλος της αστικής τάξης της Τουρκίας στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, τον οποίο, καθόλου τυχαία, υπέθαλψε το πρόσφατο ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Να λοιπόν που τώρα αποφασίζει και το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, απόφαση την οποία καταγγέλλουμε.

Η πορεία των γεγονότων έχει θέσει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Στα εδάφη όπου για δεκαετίες επί ΕΣΣΔ ζούσαν ειρηνικά Αρμένιοι και Αζέροι, τώρα αλληλοσκοτώνονται στα συντρίμμια της ανατροπής του σοσιαλισμού. Αλλη μια απόδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού και της σημερινής καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Οι δύο λαοί, διδασκόμενοι από την ίδια τους την Ιστορία, να αντιπαλέψουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και να διαμορφώσουν προϋποθέσεις, με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα, για ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ