ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους δρόμους κατεβαίνουμε και στις δεκαεφτά!

Μαχητική πορεία χτες στο κέντρο της Αθήνας των εργαζομένων στα νοσοκομεία και Στις υπηρεσίες Πρόνοιας, που βροντοφώναξαν: «Φτάνει πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για Ασφάλιση-Υγεία»

Προπομπός των ασθενοφόρων
Προπομπός των ασθενοφόρων
«Κάτω τα χέρια απ' την Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό», «Δώστε λεφτά για την Υγεία, αυξήσεις, προσλήψεις στα νοσοκομεία». Την απαίτηση αυτή διατράνωσαν οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ιδρύματα Πρόνοιας, διαδηλώνοντας χτες στους δρόμους της Αθήνας, σε ένα ιδιαίτερα μαζικό συλλαλητήριο, αλλά και συμμετέχοντας μαζικά στις στάσεις εργασίας που είχαν προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων ΑΘήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Η ΠΟΕΔΗΝ είχε προκηρύξει για χτες εξάωρη στάση εργασίας για τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίας Πρόνοιας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 24ωρη απεργία για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Με τη μαζική παρουσία τους στο χτεσινό συλλαλητήριο, με τη δυναμική των συνθημάτων τους, οι γιατροί και υγειονομικοί απαίτησαν την οριστική απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης και διεκδίκησαν δημόσια υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση και δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό. Διεκδίκησαν αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και την απώλεια εισοδήματος των τελευταίων χρόνων. Απαίτησαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ιδρύματα Πρόνοιας, που στενάζουν από τις ελλείψεις, αλλά και το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων εργασίας. Αλλά και «έξω τα ράντζα απ' τα νοσοκομεία».

Τα πανό της ΕΙΝΑΠ
Τα πανό της ΕΙΝΑΠ
Αρκετή ώρα πριν τις 10 π.μ, την ώρα του προκαθορισμένου ραντεβού, οι εργαζόμενοι άρχισαν να φτάνουν στην πλατεία Μαβίλη. Στη συγκέντρωση βρέθηκαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και οι βουλευτές της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης και Θ. Γιαννόπουλος.

Η πορεία

Λίγο αργότερα ξεκίνησε η πορεία με προπομπό 15 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Το πανό της ΠΟΕΔΗΝ έγραφε: «Δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης. Κάτω τα χέρια απ' τις συντάξεις». Τα συνθήματα έδιναν τον τόνο: «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»,«Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, για Ασφάλιση και Υγεία ενότητα και πάλη»,«Φτάνει πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για Ασφάλιση - Υγεία».

Ακολουθούσαν με τα δικά τους πανό οι εργαζόμενοι του Λαϊκού Αθήνας, του Δρομοκαΐτειου, του ΕΚΑΒ, του «Ευαγγελισμού», του Ασκληπιείου της Βούλας, της ΕΙΝΑΠ, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) και της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Ανω», του Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας, του Σισμανόγλειου, του Τζάνειου, του «Γ. Γεννηματάς», του «Αμαλία Φλέμινγκ», του Ελπίς, του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία», του Θριάσιου Ελευσίνας, του Ιπποκράτειου, του Ερυθρού Σταυρού, του «Αλεξάνδρα», αλλά και οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ), στο ΠΙΚΠΑ και το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα».

Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού»μπαίνουν στην πορεία
Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού»μπαίνουν στην πορεία
Δυναμικό «παρών» στη χτεσινή πορεία και διαδήλωση έδωσε η Επιτροπή Αγώνα Υγείας - Πρόνοιας με το πανό: «Δεν παζαρεύουμε τίποτα. Αντεπίθεση τώρα! Δημόσια καθολική Ασφάλιση - Υγεία - Πρόνοια».

«Εσείς μες στα γραφεία και μεις μες στα μικρόβια και στα νοσοκομεία» ήταν το ευρηματικό σύνθημα που φώναξαν οι διαδηλωτές φτάνοντας στο υπουργείο Εσωτερικών. Επόμενη στάση των διαδηλωτών η Βουλή, όπου με συνθήματα δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους για την προάσπιση της Ασφάλισης, της δημόσιας Υγείας, για τη συνέχιση του αγώνα: «Αγώνας απεργιακός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος», «Θέλουμε προσλήψεις προσωπικού, άμεσα χορήγηση ανθυγιεινού», «Εξω οι ιδιώτες απ' τα νοσοκομεία». Εκεί αντιπροσωπεία των εργαζομένων επιδίωξε να έχει συνάντηση με τους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών προκειμένου να τους επιδώσει υπόμνημα με τα αιτήματά τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Τέρμα πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για Ασφάλιση - Υγεία», ήταν το σύνθημα που φώναξαν οι διαδηλωτές φτάνοντας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Λίγο αργότερα η πορεία έφτασε στο υπουργείο Υγείας, όπου κλούβα της Αστυνομίας και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στην οδό Αριστοτέλους.

«Αυτοί με ΜΑΤ και με τρομοκρατία, εμείς με το λαό για δωρεάν Υγεία», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει» και «Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Υγείας, είναι των ΜΑΤ και της τρομοκρατίας», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές καταγγέλλοντας το γεγονός.

Μια γενική άποψη της συγκέντρωσης
Μια γενική άποψη της συγκέντρωσης
«Τη στάση της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν ταραχοποιούς και την υπερβολική έως προκλητική συσσώρευση αστυνομικών δυνάμεων για την προστασία του υπουργείου Υγείας», κατήγγειλε με ανακοίνωσή του και το ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ.

Αντιπροσωπεία των ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Χ. Σοφιανό, ενώ ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό την ερχόμενη βδομάδα.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το υπουργείο Υγείας φωνάζοντας συνθήματα και αποχώρησαν αφού έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού για τις 17 του Μάη στην πανελλαδική πανεργατική απεργία: «Μέχρι του Μαξίμου θα ακουστεί καλά, στους δρόμους κατεβαίνουμε στις δεκαεφτά»!

Στη Θεσσαλονίκη

Τα συνθήματα «Οι υγειονομικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν γι' δημόσια και δωρεάν Υγεία» και «Κάτω τα χέρια απ' την Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» ήταν τα συνθήματα στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που έκαναν στην Καμάρα, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ.

Κύρια οι υγειονομικοί αναφέρθηκαν στο πρόβλημα του Ασφαλιστικού, τονίζοντας τις ευθύνες της πολιτείας για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ταμεία και ζητώντας την κρίση να την πληρώσει η ολιγαρχία.

Πανυγειονομική συμμετοχή

Πληθαίνουν οι δηλώσεις συμμετοχής στην πανεργατική απεργία της 17.5.2001

Οι υγειονομικοί όλης της χώρας θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της 17 Μάη 2001 σύμφωνα με την απόφαση που πήραν τα προεδρεία του Πανελλήνιου Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Ιατρών και του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Επίσης χτες με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία καλεί τους εργαζόμενους στην πανελλαδική απεργία.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που αποφασίστηκε στη σύσκεψη των προεδρείων είναι:

  • Διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του Ασφαλιστικού μας συστήματος.
  • Διασφάλιση της βιωσιμότητας σε βάθος χρόνου μέχρι το 2050 με την καθιέρωση της τριμερούς χρηματοδότησης (εργαζόμενοι, εργοδότες, πολιτεία).
  • Κατοχύρωση των ορίων συνταξιοδότησης, καθώς και των επιπέδων ύψους των παρεχόμενων συντάξεων.
  • Διασφάλιση υψηλού επιπέδου, για νοσοκομειακή, εξωνοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη.
  • Την καταβολή του κοινωνικού πόρου που χρωστά το κράτος στο Ταμείο Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και ο οποίος έχει ανέλθει στα 52 δισ. δραχμές.
Ο ΙΣΑ

«Τα νέφη στο χώρο της υγείας πυκνώνουν για μια ακόμη φορά ενόψει μάλιστα των ριζικών τομών τις οποίες επιχειρεί η κυβέρνηση», επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ).

«Οι κινητοποιήσεις, συνεχίζει ο ΙΣΑ, των νοσοκομειακών γιατρών, οι δραματικές εικόνες που εκτυλίσσονται, λόγω στοιχειωδών ελλείψεων, σε ένα εκ των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας το Λαϊκό, οι πρόσφατες και πλειστάκις επαναλαμβανόμενες απειλές των προμηθευτών ότι θα διακόψουν την τροφοδοσία των δημοσίων νοσοκομείων με απαραίτητα υλικά, συνθέτουν και διεκτραγωδούν με τον σαφέστερο τρόπο το σκηνικό στα πλαίσια του οποίου πρόκειται να επιχειρηθεί η διατυμπανισθείσα μεταρρύθμιση».

Τέλος ο ΙΣΑ υπενθυμίζει πως είχε προειδοποιήσει ότι οι «όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις επιχειρούνται, θα παραμείνουν γράμμα κενό περιεχομένου και απλώς επί χάρτου ασκήσεις, εάν δε διατυπωθεί με τρόπο σαφή και μη επιδεχόμενο αμφισβητήσεων ο τρόπος εξευρέσεως των απαιτούμενων πόρων για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υποκριτικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας

Ανακοίνωση με αφορμή την παρουσία του Αλ. Παπαδόπουλου στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα βρέθηκε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, για τα εγκαίνια τράπεζας, και, επί ευκαιρία, έκανε δηλώσεις στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης για τα δυο νοσοκομεία των Ιωαννίνων και την ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ο υπουργός μεταξύ των άλλων διαπίστωσε ότι δεν είναι καλή η υποδοχή των ασθενών και δεν υπάρχει Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, ενώ στο νοσοκομείο Δουρούτης το ΤΕΠ δε λειτουργεί σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Παράλληλα έκανε και... χάρη, κατ' εξαίρεση, να γίνει προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων για το 2001.

Ο αντίλογος σε όσα είπε ο υπουργός, αλλά και για τις αιτίες των προβλημάτων στα Γιάννενα, υπάρχει σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ όπου επισημαίνει ότι «ο απαραίτητος εξοπλισμός των νοσοκομείων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού της περιοχής δεν μπορεί να εναπόκειται στην απλοχεριά του κάθε υπουργού».

«Ο υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι εκτός από όσα διαπίστωσε, στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, νοσηλευτικού και ιατρικού», επισημαίνει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και τονίζει: «Οι χώροι του Χατζηκώστα κατά το ήμισυ είναι απαράδεκτοι, τα ράντζα εμφανίζονται συχνά - πυκνά. Οι συνθήκες δουλιάς για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία είναι βαριές και ανθυγιεινές και δεν αναγνωρίζονται σαν τέτοιες. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων υφίσταται τις επιπτώσεις της εντατικοποίησης της δουλιάς και χάρη σε αυτούς οι προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας βρίσκονται σε ανεκτό επίπεδο. Η δημόσια ΠΦΥ είναι πράγματι ανύπαρκτη έως υποτυπώδης».

«Για όσα δε γίνονται στον τομέα της υγείας - και αυτά που επισημαίνει ο υπουργός Υγείας στα Γιάννενα - η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον ίδιο τον υπουργό», τονίζει η ΝΕ.

Η κυβέρνηση, υπογραμμίζει, ήθελε να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της υγείας και το έκανε. Ηθελε να στηρίξει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην υγεία και τη στήριξε με καλύτερα παραδείγματα το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το Διαβαλκανικό Κέντρο του Αποστολόπουλου. Με τα ΠΕΣΥ επιχειρήσεις, που όμως πληρώνονται αδρά από τους ισχνούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, σύμφωνα με το τελευταίο πριν λίγες μέρες Προεδρικό Διάταγμα για την ενίσχυση, προστασία και προώθηση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, με καταστροφή του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος κλπ.

«Αυτή την πολιτική υγείας της κυβέρνησης την πληρώνει ακριβά ο ελληνικός λαός και με πολλούς τρόπους. Με υπηρεσίες υγείας χαμηλού επιπέδου, με χρήματα που πληρώνει απ' την τσέπη του, νόμιμα ή παράνομα. Την πληρώνουν οι υγειονομικοί με την εντατικοποίηση της δουλιάς, τους χαμηλούς μισθούς, τις περικοπές εφημεριών», επισημαίνει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Καταλήγοντας καλεί το γιαννιώτικο λαό να απαντήσει στην κυβέρνηση και την πολιτική της με τη μαζική του συμμετοχή στους αγώνες του ελληνικού λαού για:

  • Δημόσια δωρεάν υγεία - πρόνοια - καθολική, κοινωνική ασφάλιση για όλο το λαό.
  • Υπεράσπιση των κατακτήσεων και παραπέρα διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Να σταματήσει η άλωση του δημοσίου τομέα υγείας από τα μονοπώλια και για την κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Την πρόσληψη απαραίτητου προσωπικού, ικανοποιητικά αμειβόμενου, με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση.
Προσλήψεις για τα ΠεΣΥ

Με ταχύτατους ρυθμούς προωθεί το υπουργείο Υγείας τη συγκρότηση και στελέχωση των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (Πε ΣΥ). Την ίδια στιγμή που οι υγειονομικές μονάδες στενάζουν κάτω από το βάρος των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, το υπουργείο προχωράει στην πρόσληψη 800 ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων, που θα στελεχώσουν τους υπερσυγκεντρωτικούς μηχανισμούς διοίκησης των νοσοκομείων.

Για το σκοπό αυτό εκδόθηκε υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει την πλήρωση 68 κενών οργανικών θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 561 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων στα ΠΕΣΥ στις διάφορες περιοχές της χώρας και 171 κενών οργανικών θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού συμβούλων οργάνωσης νοσοκομείων των ΠΕΣΥ.

Την απόφαση συνυπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας. Η ετήσια δαπάνη των προσλήψεων αυτών φτάνει τα 4.931.000.000 δραχμές και η κάλυψή τους θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η πλήρωση των θέσεων θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2190/94, ενώ η κατανομή του προσωπικού κατά επιτελική υπηρεσία των ΠΕΣΥ και κατά νοσοκομείο θα γίνει ύστερα από απόφαση του υπουργού Υγείας.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μειώνεται το νοσηλευτικό προσωπικό

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τις ελλείψεις Δημόσιας Υγείας της περιοχής.

«Εμείς ως εργαζόμενοι για να παρέχουμε την περίθαλψη που χρειάζεται ο πολίτης, να είμαστε κοντά στον άρρωστο, ζητάμε από την Πολιτεία οικονομική στήριξη στα Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες να μη διοχετεύονται πόροι στην Ιδιωτική Υγεία», σημειώνεται στην ανακοίνωση και ζητούν:

  • Στελέχωση των Νοσοκομείων με Ιατρικό Προσωπικό, ώστε να καλυφθούν τα κενά και να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα.
  • Προσλήψεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο αποδυναμώθηκε λόγω συνταξιοδότησης και αδειών μητρότητας και αντικατάστασής τους, ενώ υπάρχει σχετική υπόσχεση, δηλαδή ενεργοποίηση των διαταγμάτων 2737/99 άρθρο 21 για δωδεκάμηνη αντικατάσταση απουσίας λόγω μητρότητας και 2716/99 άρθρο 24 για αντικατάσταση λόγω συνταξιοδότησης.
  • Παρά τις εξαγγελίες για ενίσχυση του νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού με άμεση πρόσληψη, ανακοινώθηκαν συνολικά για την Περιφέρεια μόνο 171 προσλήψεις, όταν μόνο για το ΓΠΝ Αλεξανδρούπολης χρειάζεται ο διπλάσιος αριθμός, για να λειτουργήσει στις νέες εγκαταστάσεις.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ