ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Καθολική απαίτηση η απόσυρσή του

Από την τελευταία μαζική κινητοποίηση φοιτητών -σπουδαστών ενάντια στο νομοσχέδιο, στις 9/5
Από την τελευταία μαζική κινητοποίηση φοιτητών -σπουδαστών ενάντια στο νομοσχέδιο, στις 9/5
Αμείωτες παραμένουν οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και μελών της κοινότητας των ΤΕΙ απέναντι στο νομοσχέδιο-απάτη της κυβέρνησης για τη δήθεν ανωτατοποίηση των ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, τα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας παραμένουν κλειστά, ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζουν έκτακτα οι πρυτάνεις για να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους.

Κλειστό από χτες μέχρι και την Τετάρτη θα παραμείνει το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με απόφαση της Συγκλήτου του, ως ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί ο υπουργός Παιδείας δε στάθηκε συνεπής σε όσα είχε εξαγγείλει, ενώ την παραπέρα στάση της θα επανεξετάσει μετά και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του πανεπιστημίου, που συνεδρίασε επίσης χτες, αποφάσισε αποχή από τα μαθήματα μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Επίσης, ο Σύλλογος ΔΕΠ πήρε απόφαση συμμετοχής στη διήμερη απεργία που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών δασκάλων (ΠΟΣΔΕΠ) στις 16-17 του Μάη για το Ασφαλιστικό. Στη συνέλευση του συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πειραιά χαιρέτισε, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά, ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του και καλώντας σε συντονισμένο αγώνα.

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά ανάμεσα σε άλλα και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Σύγκλητος του οποίου αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του ιδρύματος την Τετάρτη 16 του Μάη.

Στο μεταξύ, αποχή από τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα τη Δευτέρα και την Τρίτη, 14-15 του Μάη, κήρυξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΕΠ) ΤΕΙ και επιπλέον καλεί σε απεργία τις τελευταίες δέκα μέρες του εξαμήνου και σε όλη τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Οι έκτακτοι καθηγητές των ΤΕΙ αποτελούν την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών στα ιδρύματα (είναι 6.500 έναντι 2.270 μόνιμων καθηγητών, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας τους) και απαιτούν να εναρμονιστεί πραγματικά η σχέση εργασίας τους με αυτή των συναδέλφων τους στα πανεπιστήμια, πράγμα που με το νομοσχέδιο δε γίνεται σαφώς.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ θα συνεδριάσουν επίσης αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ πολλά ΤΕΙ έχουν ορίσει άμεσα συνελεύσεις για να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν μετά και τις τελευταίες εξελίξεις από τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου στη Βουλή.

ΛΑΡΙΣΑ
Αγώνας ενάντια στην ιδιωτική εκπαίδευση

Την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν για να πάρει «πίσω» η κυβέρνηση το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ), που υπονομεύει το αδιάβλητο των εξετάσεων στα ιδιωτικά σχολεία, διατράνωσαν καθηγητές και γονείς στη Λάρισα, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης, ύστερα από κάλεσμα της ΕΛΜΕ και της Ενωσης Γονέων. Η θέσπιση του ΠΔ, που καταργεί τις μεικτές επιτροπές εποπτείας των απολυτήριων εξετάσεων στα ενδοσχολικά μαθήματα στα ιδιωτικά σχολεία, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των γονέων και των καθηγητών. Και η χτεσινή αγωνιστική συγκέντρωση, όπως επισημάνθηκε, ήταν μόνο η αρχή, αφού θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των μαζικών φορέων του νομού, όπου τα ιδιωτικά σχολεία «φυτρώνουν» σαν «μανιτάρια», για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης. Ηδη, χτες επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Νομάρχη Λάρισας και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Οπως, τονίστηκε, το συγκεκριμένο ΠΔ αποτελεί, μόνο, μια πτυχή του προβλήματος, καθώς η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης πριμοδοτεί συνολικά την ιδιωτική εκπαίδευση και υποβαθμίζει τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Γι' αυτό, υπογραμμίστηκε, το κύριο αίτημα των κινητοποιήσεων που θα γίνουν πρέπει να είναι η διατήρηση και η αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας και η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Θ. Νταφούλης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας, τόνισε ότι το ΠΔ αποτελεί ακόμα ένα βήμα στήριξης της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ότι το υπουργείο Παιδείας και γενικότερα η κυβέρνηση δείχνουν, και μ' αυτή την κίνηση, τη σαφή νεοφιλελεύθερη αντίληψή τους στα ζητήματα της παιδείας. Και υπογράμμισε ότι άνισοι όροι διεξαγωγής των ενδοσχολικών εξετάσεων, ανάμεσα στα ιδιωτικά και στα δημόσια λύκεια, οδηγούν στην άνιση μεταχείριση των μαθητών.

Στην ομιλία του και ο Β. Μπούμπουλης, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Λάρισας, τόνισε ότι το ΠΔ κινείται στην κατεύθυνση της ωμής εμπορευματοποίησης της παιδείας, που δεν εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες, καθώς το κεντρικό του σύνθημα είναι: «Πουλάμε εικοσάρια».

«Οχι» στην κατάργηση των εξεταστικών κέντρων

Πορεία στους δρόμους του Βόλου πραγματοποίησαν μαθητές Λυκείων του Νομού Μαγνησίας και γονείς διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση επτά εξεταστικών κέντρων των γραπτών πανελλαδικών εξετάσεων - καταργήθηκαν τα εξεταστικά κέντρα Αλοννήσου, Γλώσσας Σκοπέλου, Τσαγκαράδας, Καναλίων, Τρικερίου, Πτελεού και Σούρπης - ύστερα από απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εξετάσεων, που ελήφθη με βάση σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι περιοχές όπου οι εξεταζόμενοι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 10, θα μεταβαίνουν στα πλησιέστερα εξεταστικά κέντρα. Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία Μαγνησίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλα τα προβλήματα σχολικής στέγης

Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης ήρθε στην επιφάνεια μετά το χτεσινό τραγικό περιστατικό στο σχολικό συγκρότημα της Παναγίας Φανερωμένης όπου συστεγάζονται το 61ο και το 69ο Δημοτικό Σχολείο. Μαθητές και δάσκαλοι, χτες το πρωί βρέθηκαν μπροστά σε πλημμυρισμένες αίθουσες.

Εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης (που συνεχίζεται από το βράδυ της Τετάρτης) το γυμναστήριο, η αίθουσα των δασκάλων, μία τάξη και οι διάδρομοι του σχολείου θύμιζαν λίμνη. Οι γονείς των μαθητών αλλά και οι δάσκαλοι ζητούν άμεση αποκατάσταση των ζημιών και μετεγκατάσταση των παιδιών σε άλλο κτίριο, καθώς το συγκεκριμένο είναι πολλών ετών, και κατασκευασμένο από αμίαντο.

Στο μεταξύ λύση στο πρόβλημα σχολικής στέγης ζητούν γονείς, μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων και εκπαιδευτικοί του Δήμου Αμπελοκήπων, και απαιτούν την παραχώρηση του στρατοπέδου «Μέγας Αλέξανδρος» που βρίσκεται στα όρια του Δήμου για την ανέγερση σχολικών κτιρίων. Οπως καταγγέλλουν, όλα τα σχολεία του Δήμου, ακόμη και τα νηπιαγωγεία λειτουργούν σε διπλή βάρδια και 4 νηπιαγωγεία λειτουργούν σε καταστήματα, εκ των οποίων το ένα σε όροφο. Οι γονείς και οι μαθητές κάνουν λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Πουλιούνται» τα «20άρια»

Με τη «σέσουλα» μοιράζονται τα «20άρια» στους μαθητές των ιδιωτικών λυκείων. Το πόσο εύκολα προσφέρεται το «άριστα» στην ιδιωτική εκπαίδευση αποδεικνύεται, όχι μόνο από την προφορική βαθμολογία, αλλά και από το πώς διενεργούνται κάποιες γραπτές εξετάσεις. Σε αρκετά ιδιωτικά λύκεια, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», οι ενδοσχολικές εξετάσεις είναι «σικέ», καθώς δίνονται, εκ των προτέρων, στους «διαγωνιζόμενους» μαθητές, όχι μόνο οι ερωτήσεις, αλλά και οι απαντήσεις επί των θεμάτων!

Η ευκολία παροχής υψηλής βαθμολογίας στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι συνυφασμένη με το χαρακτήρα της, ως εμπορική επιχείρηση. Οι επιχειρηματίες του χώρου δεν κρύβουν πλέον ότι λειτουργούν με εμπορικά κριτήρια - παράγουν φτηνά και πουλούν ακριβά τη γνώση -και, αν συνεχιστεί έτσι η εξέλιξη των πραγμάτων, θα φτάσουμε στο σημείο, όσο περισσότερα χρήματα θα πληρώνουν οι γονείς στους σχολάρχες, τόσο υψηλότερη βαθμολογία θα εξασφαλίζουν για τα παιδιά τους. Εκεί οδηγούν οι εμπορευματικές σχέσεις!

«

Πάρτε κόσμε», διαλαλούν οι σχολάρχες, επιχειρώντας ν' αυξήσουν την «πελατεία» τους. Και, παρά το γεγονός ότι τα «προϊόντα» είναι ακριβά, κάθε άλλο παρά «κεσάτια» έχουν, αφού οι «πελάτες» στριμώχνονται στην «ουρά» μπροστά από τα «μαγαζιά». Δεν τους «τραβάει» στην ιδιωτική εκπαίδευση μόνον η καλή διαφήμιση που κάνουν οι επιχειρηματίες. Τους σπρώχνει στην «αγκαλιά» των εμπόρων της εκπαίδευσης η πολιτική της κυβέρνησης. Μια πολιτική, που υποβαθμίζει, συνεχώς και με πρόγραμμα, τη δημόσια, δωρεάν παιδεία!

Με την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», η κυβέρνηση άνοιξε την «κερκόπορτα» για την «άλωση» της εκπαίδευσης από τους κερδοσκόπους. Στόχος της, μια υποβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση και, ταυτόχρονα, μια ιδιωτική, που θα πληρώνεται αδρά για να «παράγει» ημιμαθείς και αμόρφωτους - «κουμπούρες» μαθητές, που μόλις πάνε στα ιδιωτικά σχολεία μετατρέπονται, αυτομάτως, σε «αριστούχους» - οι οποίοι δε θ' απειλούν τα συμφέροντα, την εξουσία της άρχουσας τάξης. Να, γιατί χρειάζεται μέτωπο πάλης ν' ανατρέψει αυτήν την πολιτική!


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Επιτυχία της ΕΣΑΚ ΔΕΕ

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η ΕΣΑΚ ΔΕΕ που αναδείχτηκε σε πρώτη δύναμη στις εκλογές που έγιναν την Τετάρτη 9 του Μάη στην ΕΛΜΕ Κέρκυρας για την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΟΛΜΕ. Η άνοδος αυτή οφείλεται στις συνεπείς αγωνιστικές και ταξικές της θέσεις και δράση για τα εκπαιδευτικά αλλά και γενικότερα εργασιακά ζητήματα. Στις εκλογές ψήφισαν 476 (ποσοστό 75%) εκπαιδευτικοί και υπήρξαν 15 άκυρα και λευκά. Τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής: ΔΕΕ 154 ψήφους και 2 αντιπροσώπους, ΠΑΣΚ 92 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο, Συνδικαλιστική Κίνηση «Δημήτρης Γληνός» (Παρεμβάσεις) 75 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο, «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΝ) 56 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο, «Παρέμβαση» 46 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο, ΔΑΚΕ 38 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο.

Μαθητικό Φεστιβάλ στον Πειραιά

Αφιερωμένο στην πάλη ενάντια σε όλα τα Ναρκωτικά είναι το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ που πραγματοποιεί σήμερα το 8ο ΤΕΕ Βώκου, Αγιάς Σοφιάς Πειραιά. «Στον ψεύτικο κόσμο των παραισθήσεων ας αντιπαραθέσουμε μαζί με όλους τους μαθητές του Πειραιά το συλλογικό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο», επισημαίνουν οι μαθητές στο κάλεσμά τους.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του 15μελούς Μαθητικό Συμβούλιο. Η έναρξη έχει οριστεί για τις 7.30 το απόγευμα, όπου και θα γίνει χαιρετισμός από τους μαθητές. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με ροκ και έντεχνα συγκροτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ