ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Ενάντια στον αντικομμουνισμό - Αλληλεγγύη στους Πολωνούς κομμουνιστές

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πολωνική πρεσβεία
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πολωνική πρεσβεία
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Λ. Νικολάου - Αλαβάνο, πραγματοποίησε χτες διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Πολωνίας, εκφράζοντας τη σταθερή μαχητική αλληλεγγύη του ΚΚΕ με το ΚΚ Πολωνίας και τη Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας του «Μπρζασκ», που συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο απαράδεκτων διώξεων από τις Αρχές της χώρας, κατηγορώντας τους για «δημοσιεύματα προπαγάνδας υπέρ ολοκληρωτικού καθεστώτος». Το Δικαστήριο του Κατοβίτσε έχει μάλιστα ανακοινώσει ότι θα εκδώσει την απόφασή του σήμερα Τρίτη 13 Οκτώβρη.

Σε συνάντηση που είχε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ με τον πρέσβη της Πολωνίας στην Ελλάδα Α. Λόμπαρτ, του επέδωσε γραπτό διάβημα του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση της Πολωνίας, τονίζοντας:

«Παρά τις δυο αθωωτικές αποφάσεις προηγούμενων δικαστηρίων που βασίστηκαν σε αδιάσειστα στοιχεία, οι δικαστικές αρχές επιμένουν στις ίδιες αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος των Πολωνών κομμουνιστών.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με το ΚΚ Πολωνίας, υπογραμμίσαμε ότι το ΚΚΕ απαιτεί από τις αρχές της χώρας να αρθούν αμέσως όλες οι διώξεις και κατηγορίες ενάντια στα μέλη και στελέχη του ΚΚ Πολωνίας, όπως και να δοθούν εγγυήσεις για την ανεμπόδιστη συμμετοχή και δράση του ΚΚ Πολωνίας στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.

Ο πρέσβης της Πολωνίας από την πλευρά του επανέλαβε την επικίνδυνη θέση της πολωνικής κυβέρνησης περί "ολοκληρωτισμών" που απαγορεύονται από το Σύνταγμα της χώρας, ενώ κατέφυγε σε απαράδεκτους ισχυρισμούς περί "κομμουνιστικών εγκλημάτων" στη χώρα του.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απάντησε υπογραμμίζοντας ότι "οι διώξεις σε βάρος του ΚΚ Πολωνίας φανερώνουν την αντικομμουνιστική υστερία και τη χυδαία εξίσωση του τέρατος του ναζισμού με τον κομμουνισμό, που προωθούν οι κυβερνήσεις και οι αρχές στην Πολωνία, όπως και τις άλλες χώρες της Βαλτικής. Είναι προκλητική η ασυλία που παρέχει η ΕΕ στις διώξεις αυτές, έχοντας τον αντικομμουνισμό ως επίσημη ιδεολογία της, καθώς και έχοντας ειδικό ρόλο στο ξέπλυμα των διαφόρων ναζιστικών - εγκληματικών συμμοριών με εργαλείο τη χυδαία και αντιδραστική θεωρία "των δύο άκρων", συκοφαντώντας τους κομμουνιστές και το σοσιαλισμό. Η προσφορά του σοσιαλισμού δεν μπορεί να παραγραφεί, παραμένει και σήμερα επίκαιρη, με δεδομένο ότι στα χρόνια του ο πολωνικός λαός είχε κατακτημένα καθολικά δικαιώματα στη μόνιμη δουλειά, στην Υγεία, στην Παιδεία, στη λαϊκή στέγη, που σήμερα παραμένουν άλυτο ζητούμενο τόσο στην Πολωνία όσο και σε κάθε καπιταλιστική χώρα, όπου οι λαοί δεινοπαθούν ακόμα και για τα αυτονόητα».

Η αντιπροσωπεία σημείωσε ότι οι Ελληνες κομμουνιστές θα συνεχίσουν αποφασιστικά τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις τους μέχρι τη δικαίωση και πλήρη αθώωση των Πολωνών κομμουνιστών.

Επίσκεψη του Παλαιστίνιου πρέσβη στον «Ριζοσπάστη»

Τα γραφεία της εφημερίδας μας επισκέφτηκε χτες ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, όπου σε εγκάρδιο κλίμα συναντήθηκε και συνομίλησε με την αντιπροσωπεία της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη». Καλωσορίζοντας τον Παλαιστίνιο πρέσβη, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», αναφέρθηκε στη σταθερή υποστήριξη και προβολή του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού από το ΚΚΕ και την εφημερίδα.

Αναφέρθηκε στη σταθερή προσπάθεια του «Ριζοσπάστη» να φωτίζει τη «μεγάλη εικόνα» των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών στην περιοχή, το ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και τους κινδύνους που μεγαλώνουν για τον ελληνικό, τον Παλαιστινιακό και τους άλλους λαούς από τη βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών κυβερνήσεων σ' αυτούς τους σχεδιασμούς και την ανάπτυξη της «στρατηγικής σχέσης» Ελλάδας - Ισραήλ, κάτω από την «ομπρέλα» των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης έκανε εκτενή αναφορά στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Παλαιστινιακός λαός με την ένταση της επιθετικότητας του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Σημείωσε ότι «προσπαθούν, στο πλαίσιο ενός γεωπολιτικού ξαναμοιράσματος της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, να εμπεδώσουν την κατοχή και την ντε φάκτο προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, που φτάνει με τον έναν ή άλλον τρόπο το 60% της Δυτικής Οχθης».

Ευχαρίστησε το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη» για τη σταθερή στήριξη και αλληλεγγύη τους, ενώ αναφερόμενος στους στενούς δεσμούς των δύο λαών, και με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή ευχήθηκε να έρθει η μέρα που και οι Παλαιστίνιοι θα γιορτάσουν το τέλος της ισραηλινής κατοχής. Στη συνάντηση, εκ μέρους του «Ριζοσπάστη» συμμετείχαν επίσης ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ και αρχισυντάκτης της εφημερίδας, και ο Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και υπεύθυνος του Διεθνούς Τμήματος του «Ριζοσπάστη».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εν μέσω ανταγωνιστικών συμφερόντων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΓΑΖΑ.--

Η σύγκλιση περιφερειακών γεωπολιτικών συμφερόντων ανάμεσα σε Ισραήλ και ορισμένες μοναρχίες του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν) προχωρά και με την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Χτες ο Νετανιάχου προσκάλεσε τον διάδοχο του θρόνου των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, στο Ισραήλ προκειμένου να εξετάσουν από κοντά «τις προοπτικές για ειρήνη» στην περιοχή. Βεβαίως σε αυτό το πλαίσιο επιχειρείται να κατοχυρωθεί η βάρβαρη ισραηλινή κατοχή και να δυσκολέψει ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων για ελεύθερη και βιώσιμη πατρίδα.

Την ίδια ώρα, στις συμμαχίες που διαμορφώνονται στην περιοχή υπάρχουν και αντιθέσεις. Την Κυριακή ο Ελι Κοέν, υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού ξεκαθάρισε ότι η χώρα του αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Κατάρ (στενό σύμμαχο της Τουρκίας...) για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών τελευταίας γενιάς «F-35», μετά το αίτημα που υπέβαλε το εμιράτο προς την Ουάσιγκτον την περασμένη Τετάρτη, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στην Ντόχα.

Λίγες ώρες μετά, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκάργκας, χαρακτήρισε την τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ και την εκεί παρουσία του τουρκικού στρατού «στοιχείο αστάθειας στην περιοχή του Κόλπου», εκτιμώντας ότι έχει ήδη συμβάλει στην αρνητική πόλωση.

Επίσης χτες, στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Middle East Eye», ο ηγέτης της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, εξέφρασε «λύπη» για τις συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ με το Ισραήλ, εκτιμώντας ότι στερούνται νομιμότητας από τους λαούς των δύο χωρών.

Ερωτηθείς για το ρόλο της Τουρκίας στην απόφαση που πήραν τον Σεπτέμβρη «Χαμάς» και «Φατάχ» σε συνάντησή τους στο παλαιστινιακό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, για διεργασίες που θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή εκλογών στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, απέρριψε ότι «πατροναρίστηκαν» από την Αγκυρα. Είπε ότι απλώς φιλοξενήθηκαν εκεί «χωρίς τουρκική ανάμειξη».

ΛΙΒΥΗ
Αρχές Νοέμβρη νέος γύρος ενδολιβυκών διαπραγματεύσεων

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Η διπλωματική κινητικότητα στη Λιβύη αυξάνεται καθώς δυτικές και περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δείχνουν να προωθούν τα παζάρια για «λύση» σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο προς όφελος των ξένων μονοπωλίων που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Την Κυριακή η επικεφαλής της «αποστολής υποστήριξης» του ΟΗΕ στη Λιβύη, Αμερικανίδα διπλωμάτης Στέφανι Γουίλιαμς, ανήγγειλε την έναρξη νέου γύρου ενδολιβυκών διαπραγματεύσεων μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, στην Τυνησία στις αρχές Νοέμβρη. Οπως ανέφερε, οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στη βάση της απόφασης 2510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επισφράγισε τις αποφάσεις της Διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου περί βιώσιμης εκεχειρίας και πολιτικής λύσης που τάχα θα σταθεροποιήσει τη Λιβύη, την οποία αποσταθεροποίησε η ΝΑΤΟική εισβολή του 2011. Η ίδια τόνισε ότι στον νέο γύρο ενδολιβυκών διαπραγματεύσεων, που ακολουθεί τους πρόσφατους σε Αίγυπτο, Ελβετία και Μαρόκο, θα επιδιωχθεί μία διευθέτηση που θα οδηγήσει σε «γενίκευση της συναίνεσης» στο πλαίσιο νέας ενιαίας κυβέρνησης, ώστε να οδηγηθεί η Λιβύη το συντομότερο σε εθνικές εκλογές.

Το ίδιο διάστημα, η λιβυκή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία (NOC) ανακοίνωσε ότι αίρει την «κατάσταση ανωτέρας βίας» που είχε επιβάλει στις πετρελαιοπηγές της Σαράρα, οι οποίες είναι και οι μεγαλύτερες στη χώρα. Στη δήλωση της NOC δόθηκαν μάλιστα οδηγίες προς την εταιρεία «Acacus» να αρχίσει την παραγωγή λαμβάνοντας υπόψη «τις προδιαγραφές για την προστασία του κοινού και την ασφάλεια της διαδικασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ