ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απορρίπτουν και διεκδικούν

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις όλη τη βδομάδα και με ενδιάμεσο σταθμό τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 17.5.2001, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Τζάνειου νοσοκομείου δίνουν τη δική τους απάντηση στην καθημερινή εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και στα γενικότερα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.

Οι γιατροί του Τζάνειου αποφάσισαν ομόφωνα την αναστολή των τακτικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων την ερχόμενη βδομάδα (14.5.2001 - 18.5.2001), γιατί δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες του Μάρτη και του Απρίλη. Αποχή απ' τις ίδιες εργασίες το ίδιο διάστημα αποφάσισε και το Σωματείο των Εργαζομένων. Εκτός απ' την πληρωμή οι γιατροί πιέζονται να μειώσουν ακόμα και τις ίδιες τις εφημερίες, που σημαίνει ότι οι συνθήκες νοσηλείας γίνονται επικίνδυνες.

Για τις 21.5.2001 οι γιατροί έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία και γενική συνέλευση την ίδια μέρα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απάντηση, υπάρχει ειλημμένη απόφαση για εισήγηση στη νέα Γενική Συνέλευση να κλείσει η εφημερία.

Απόρριψη... διαλόγου στου Χατζηκώστα

Την ομόφωνη απόφαση για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 17.5.2001 πήραν χτες στη γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Χατζηκώστα στα Γιάννενα.

Στη διάρκεια της συνέλευσης υπήρξε μόνο ένας συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ που έφερε προς συζήτηση τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία όχι μόνο απορρίφτηκαν, αλλά η συνέλευση αποφάσισε και την απόρριψη του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου.

Επίσης οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να παλέψουν για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία δεκαετία απ' τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να αναγνωριστούν τα νοσοκομεία ως ανθυγιεινοί χώροι.

Τέλος, αποφάσισαν κινητοποιήσεις για προβλήματα του νοσοκομείου.

Προσκλητήριο από τον ιδιωτικό τομέα

«Στις 17 Μάη να βγούμε όλοι στους δρόμους». Το κάλεσμα αυτό απευθύνει προς τους εργαζόμενους του κλάδου το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων.

Οι επόμενες μέρες, τονίζει το σωματείο, θα είναι κρίσιμες και απαιτούν την κινητοποίηση όλων και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις 17 Μάη στην πανεργατική πανελλαδική απεργία και να διεκδικήσουν: Ούτε βήμα πίσω στα ασφαλιστικά δικαιώματα, κανένας διάλογος, να πληρώσουν κράτος και ολιγαρχία.

Το σωματείο καλεί σε προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) στις 9 π.μ.

Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν στις 16 του Μάη στις 2.30 μ.μ. στην πλατεία Βικτωρίας, έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Διαμεσολάβησης (ΟΜΕΔ), όπου θα συζητιέται μεταξύ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και των εργοδοτικών φορέων η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2001.

ΛΑΡΙΣΑ
Μέτωπο πάλης για την Υγεία

Σύσκεψη για την Υγεία συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Ημερίσιος Κήρυκας

Πρωτοβουλία συγκρότησης Επιτροπής Αγώνα για τη διατήρηση και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Υγείας παίρνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Οπως επισημάνθηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο, η ανάγκη αγωνιστικής δράσης όλων των λαϊκών στρωμάτων του νομού για την Υγεία, γίνεται, σήμερα, επιτακτική, περισσότερο από ποτέ, καθώς η επιχείρηση κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνδυασμό με τ' άλλα μέτρα που πήρε ή πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, θα δώσουν καίριο «χτύπημα» στο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της.

Μεταξύ των άλλων, στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Β. Κόκκαλης, η Βάσω Μπακάση μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο, του Συλλόγου Γιατρών του ΙΚΑ, του Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, του Συλλόγου Φαρμακοϋπαλλήλων, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, της Ενωσης Γυναικών, της ΚΕΔΙΚΑ, της ΚΟΒ Υγείας του ΚΚΕ και πολλών άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων.

Μιλώντας ο Τ. Τσιόγκας πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επισήμανε ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση περιλαμβάνουν και τις αντιλαϊκές αλλαγές στην Υγεία, τονίζοντας: «Ενώ ο λαός ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα, το σημερινό σύστημα Υγείας συνεχώς χειροτερεύει και γι' αυτό δε φταίει ο δημόσιος χαρακτήρας του. Κατά τη γνώμη μας φταίει η πολιτική των κυβερνήσεων που συνειδητά υπονόμευσαν το δημόσιο τομέα της Υγείας για την κερδοσκοπία του κεφαλαίου και την παραπέρα διείσδυσή του στην υγεία και πρόνοια». Αναφερόμενος στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στο νομό Λάρισας, υπογράμμισε, ότι είναι η προβληματική λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η υποβάθμιση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, η απελπιστική κατάσταση στο ΙΚΑ, η σχεδόν ανύπαρκτη πρόληψη και η έλλειψη οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλο το λαό.

Οσον αφορά στις άμεσες ενέργειες, που πρέπει να γίνουν, οι προτάσεις του ΕΚΛ, που ανέφερε ο Τ. Τσιόγκας είναι: Συναντήσεις με τον περιφερειάρχη, τον υπουργό Υγείας, το διοικητή του ΙΚΑ, σύσκεψη φορέων και νομού. Επίσης, συνάντηση με το νομάρχη και το δήμαρχο Λάρισας, που είναι και πρόεδρος της ΤΕΔΚ, από τους οποίους θα ζητηθεί να κλείσουν η Νομαρχία και οι Δήμοι και να διοργανωθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας. Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Τ. Τσιόγκας, τόνισε ότι οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας πρέπει ν' αντισταθούμε σ' αυτές τις πολιτικές, που προωθούν τη μετατροπή της Υγείας και της Πρόνοιας σε εμπόρευμα, σε αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Στην παρέμβασή του ο Β. Κόκκαλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, τόνισε ότι καταλύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας και οδηγείται σε οπισθοδρόμηση το ΕΣΥ. Μιλώντας ο Θ. Μητσιός, πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών του ΙΚΑ επισήμανε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας θίγεται για να επενδύσουν στο χώρο μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στην ομιλία του ο Ν. Αντωνίου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο, επισήμανε ότι η εμπορευματοποίηση της Υγείας εντάσσεται στη φιλοσοφία της «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Κάλεσμα αγώνα για την αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας απηύθυνε η Βάσω Μπακάση, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνοντας ότι το ΕΣΥ, που οδηγεί σε απαξίωση η κυβέρνηση, είναι «καρπός» μεγάλων κατακτήσεων. Στη δική του τοποθέτηση ο Π. Σπήλιος, γραμματέας της ΚΟΒ Υγείας Λάρισας του ΚΚΕ, τόνισε ότι στον αγώνα για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Υγείας, πρέπει να δώσουν το «παρών» τους όλα τα λαϊκά στρώματα.

Τα... site Τζουμάκα, Σημίτη, Σπράου και Κολλίτζα

`Η πώς το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αντιγράφουν ο ένας την αντιασφαλιστική λογική του άλλου και οι δυο μαζί υπακούουν στον ΟΟΣΑ, την Παγκόσμια Τράπεζα και όλους τους διεθνείς οργανισμούς, που «ανησυχούν» σφόδρα για τους Ελληνες ασφαλισμένους και συνταξιούχους και τελικά καταλήγουν σε αντιγραφές του συστήματος στη Χιλή...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανοιξαν -λέει- το site της Νέας Δημοκρατίας στο Internet και βρήκαν ένα κείμενο που αποδεικνύει τη «διγλωσσία» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Ασφαλιστικό.

Το κείμενο αυτό -με τίτλο «Νέα Οικονομία-Νέα Πολιτική»- ήταν στη Γραμματεία Οικονομικών και Ανάπτυξης της ΝΔ. Είχε ημερομηνία 5.9.2000 και αποσύρθηκε αργά το βράδυ της 9.5.2001. Η ευθύνη ρίχτηκε στο συντάκτη του κειμένου, τον καθηγητή Τρ. Κολλίτζα, που είναι μέλος της Γραμματείας Οικονομικών και Ανάπτυξης του κόμματος.

Ιδού πέντε σημεία της πρότασης της ΝΔ όπως τα κατέγραψε, ανήμερα της συζήτησης στη Βουλή (10.5.2001) το «Βήμα»:

1. Η σταδιακή μετατροπή του υφιστάμενου δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με την καθιέρωση τριών πυλώνων «κατά τα πρότυπα των προτάσεων της Διεθνούς Τράπεζας».

2. Η αύξηση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης, παρά τη δημόσια δήλωση στελεχών της ΝΔ για διατήρηση των υφιστάμενων ορίων συνταξιοδότησης.

3. Η επανεξέταση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

4. Το επαχθέστερο για τους ασφαλισμένους μέτρο, που είναι η «σκέψη» της Γραμματείας Οικονομικών και Ανάπτυξης της ΝΔ για τον υπολογισμό των συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου (σ.σ. δικές μας οι υπογραμμίσεις) όχι της τελευταίας πενταετίας που ισχύει στο ΙΚΑ ή της δεκαετίας που πρότεινε ο υπουργός Εργασίας κ. Αν. Γιαννίτσης. Η θέση αυτή, σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, μπορεί να συρρικνώσει τις νέες συντάξεις σε ποσοστό ως και 30%.

5. Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της κύριας Ασφάλισης και η μεταφορά στον ελεύθερο ανταγωνισμό του ιδιωτικού τομέα των επικουρικών συστημάτων και άλλων παροχών.

Και γιατί τέτοια έκπληξη; Μα υπάρχουν τα....site του Σημίτη και του Τζουμάκα απ' το 1992, ακολούθησαν εκείνα των βιομηχάνων, του Σπράου και πολλών άλλων που αποδεικνύουν ότι τα δύο κόμματα -επειδή κινούνται βασικά στις ίδιες κατευθύνσεις- αντιγράφουν ο ένας τις προτάσεις του άλλου -ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται- και χρησιμοποιούν ακόμα την ίδια επιχειρηματολογία.

Ιδού ένα μικρό χρονικό:

  • Πριν την ψήφιση του νόμου 2084/92, το καλοκαίρι του 1992, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ είχε καλέσει στην Ελλάδα τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Οταν παραδόθηκε το πόρισμα, ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Στ. Μάνος πάνω στη φόρα έλεγε ότι με τις νέες επεμβάσεις θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των Ταμείων για τριάντα και σαράντα χρόνια.

Ε, δε θυμίζει την επιχειρηματολογία του Τ. Γιαννίτση για μέτρα με προοπτική το 2020;

  • Την 1.6.1992 είχε δημοσιοποιηθεί το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την Κοινωνική Πολιτική, το περίφημο σχέδιο Τζουμάκα, το οποίο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει την κατάργηση των κατώτερων ορίων συνταξιοδότησης, τον υπολογισμό της σύνταξης, με βάση όλο το χρόνο του ασφαλιστικού βίου, αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη και σύνδεση των ορίων με το μέσο όρο ζωής, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή, ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση όλο το χρόνο του ασφαλιστικού βίου είναι πρόταση του Τζουμάκα. Μάλιστα, όταν η ΝΔ συνέταξε, με βάση το πόρισμα των ξένων εμπειρογνωμόνων, το σχέδιο νόμου - που έγινε ο νόμος 2084/92 - ο Οικονομικός Ταχυδρόμος (ΟΤ) πρότεινε να αποσυρθεί το σχέδιο της ΝΔ και να συνταχτεί νέο με βάση το σχέδιο Τζουμάκα. Μετά την ψήφιση του νόμου 2084/92 ο ΟΤ έγραψε στις 10.9.1992: «Κι όμως βοήθησε και το ΠΑΣΟΚ. Απ' τις κυριότερες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, οι 31 είχαν προταθεί απ' το ΠΑΣΟΚ, οι 26 από τη ΓΣΕΕ και μόνο οι 23 απ' την Επιτροπή Φακιολά».

Ετσι η τότε κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το νόμο 2084/92, που προβλέπει: Θεσμοθέτηση του ειδικού καθεστώτος για τους ασφαλιζόμενους απ' την 1.1.1993. Οριο ηλικίας για τους άνδρες και τις γυναίκες το 65ο έτος. Ελάχιστος χρόνος ασφάλισης 15 χρόνια. Βάση υπολογισμού της σύνταξης οι αποδοχές της τελευταίας πενταετίας, χωρίς δώρα εορτών. Σύνταξη κύρια για 35 χρόνια ασφάλισης, το 60% των συντάξιμων αποδοχών και επικουρική σύνταξη το 20%.

Ο νόμος 2084/92 ήρθε να προστεθεί στους δυο άλλους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, στον 1902/90 και στον 1976/91.

Και μετά την ψήφιση του νόμου 2084/92 ο Κ. Σημίτης έγραψε στα «Νέα» της 19.9.1992 τον επίλογο του Ασφαλιστικού με τίτλο: «Και πάλι αναρχία και αδιέξοδο». «Απαιτείται ένα σύστημα που να ορίζει σαφώς τους ρόλους της κοινωνικής πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και της ιδιωτικής ασφάλισης, έτσι ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά», έγραφε τότε ο Κ. Σημίτης και πρότεινε το «σύστημα των τριών επιπέδων»:

Α. Μια ενιαία, «εθνική» σύνταξη, χρηματοδοτούμενη απ' το κράτος.

Β. Μια σύνταξη αναλογική του εισοδήματος, χρηματοδοτούμενη από εισφορές.

Γ. Μια «κλαδική σύνταξη», που θα χορηγείται από φορείς, που θα προσομοιάζουν με τα σημερινά επικουρικά ή κλαδικά ταμεία, αλλά τα οποία θα μπορούν να διαμορφώσουν σχήματα που κρίνονται από τα ίδια αναγκαία, ίσως και με τη συνεργασία της ιδιωτικής ασφάλισης.

  • Το Φλεβάρη του 1996 το ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο των βιομηχάνων) πρότεινε την «ανάπτυξη ενός τριαξονικού συστήματος συντάξεων».
  • Τον Οκτώβρη του 1997 δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση για το Ασφαλιστικό του καθηγητή Γ. Σπράου και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Πλ. Τήνιου.

Κεντρική ιδέα της έκθεσης είναι οι τρεις στυλοβάτες ή τα τρία επίπεδα συντάξεων:

1. Το πρώτο επίπεδο αντιστοιχεί στην κοινωνική πρόνοια. Δίδεται είτε μια ομοιόμορφη σύνταξη σε όλους άνω κάποιας ηλικίας («εθνική σύνταξη»), είτε μια εγγύηση κατώτατου εισοδήματος συχνά με έλεγχο οικονομικών δυνατοτήτων. Χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία.

2. Το δεύτερο επίπεδο αντιστοιχεί στην αναπλήρωση εισοδήματος. Λειτουργεί όπως το σημερινό σύστημα, αλλά χωρίς κλαδικές και άλλες διαφοροποιήσεις. Χρηματοδοτείται με το διανεμητικό σύστημα (από την επόμενη γενιά).

3. Το τρίτο επίπεδο αντιστοιχεί στην κλαδική αποταμίευση, συνήθως σαν επαγγελματική ασφάλιση που εξασφαλίζει τις διαφοροποιήσεις. Χρηματοδοτείται με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που εκμηδενίζει τις πιθανότητες επιδότησης της μιας επαγγελματικής ομάδας από άλλη. Το τρίτο επίπεδο είναι συνήθως ιδιωτικό...

Οπως αποκάλυψε η «Ελευθεροτυπία» (25.10.1997) - επικαλούμενη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 1994 - η πρόταση αυτή «είναι ακριβής μετάφραση - λέξη προς λέξη - της χιλιανής επιλογής».

Το πώς μεταφράζονται στην πράξη τα τρία επίπεδα, το περιέγραψε ο Πλ. Τήνιος στο περιοδικό «Κοινωνία, οικονομία και υγεία» τον Απρίλη του 1995.

  • Ο πρώτος στυλοβάτης είναι μια «εθνική σύνταξη», η οποία δίδεται με προνοιακά κριτήρια σε όλους τους πολίτες άνω κάποιας ηλικίας και (πιθανώς) κάποιου εισοδήματος. Χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και μπορεί να αναπληρώνει 10-20% του εισοδήματος.
  • Ο δεύτερος στυλοβάτης αναπληρώνει το εισόδημα και υπόσχεται σύνταξη περί τα 30-40% του τελικού εισοδήματος, χρηματοδοτούμενη, όπως οι σημερινές συντάξεις μέσω υποχρεωτικών εισφορών.
  • Ο τρίτος στυλοβάτης βασίζεται στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, εισπράττοντας δεδομένο ποσοστό του εισοδήματος και αποδίδοντας ποσά κυμαινόμενα ανάλογα με τις μακροχρόνιες αποδόσεις της κεφαλαιαγοράς. Η κεφαλαιοποιητική («τρίτη») σύνταξη σε άλλες χώρες, είναι υποχρεωτική, ενώ σε άλλες είναι οργανωμένη σε επαγγελματική βάση (της εταιρίας ή του κλάδου).

Τριφασική, λοιπόν, η εξαπάτηση των δύο κομμάτων με στόχο πάντα -κατ' εντολήν των διεθνών οργανισμών- να κατακρεουργηθούν οι κοινωνικές παροχές και να εξαθλιωθούν οι συνταξιούχοι.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Καλούν και τα ταξί στην απεργία

Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μάη, απευθύνει σε όλους τους αυτοκινητιστές ταξί η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του κλάδου, με ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει: «Πάρτε μαζικά μέρος στην απεργία, στις 17 Μάη, για να ξεσκεπάσουμε την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας που οδηγεί τον κλάδο σε αφανισμό. Πάρτε μέρος, για να ξεσκεπάσουμε τις "ξεπουλημένες" ηγεσίες του κλάδου, που τα έκαναν "πλακάκια" με την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο».

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Εκαναν συγκέντρωση, συνεχίζουν με απεργία

Μαχητικό «παρών» έδωσαν προχτές το βράδυ εργαζόμενοι, άνεργοι, επαγγελματοβιοτέχνες, νέοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, που διοργάνωσε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των παροχών υγείας - πρόνοιας στους εργαζόμενους.

Μαζί τους η Επιτροπή Αγώνα και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, του Επιμελητηρίου, δημοτικών παρατάξεων του νομάρχη Βοιωτίας, του Σωματείου Νεφροπαθών και άλλων Εργατικών Σωματείων. Διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα και μετά τις 17 Μάη. Τη μέρα της απεργίας συντονίζουν τα βήματά τους με τους ΕΒΕ και τους αγρότες (ήδη έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής), για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - εργοδοτών και να μπει φρένο σε εκείνες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που με «τερτίπια» προωθούν την αποκλιμάκωση του αγώνα και στρώνουν το δρόμο του «κοινωνικού διαλόγου».

Παράλληλα απαίτησαν να μπει τέρμα στον εμπαιγμό και τη χρόνια κοροϊδία για την ανέγερση των εργατικών κατοικιών, τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση εργολαβικών συμφερόντων. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚ Λιβαδειάς Αλ. Καρβούνης και ο γενικός γραμματέας Σωτ. Καλέας. Η προχτεσινή συγκέντρωση ήταν προάγγελος της μεγάλης μαζικής λαϊκής «μάζωξης» της ερχόμενης Πέμπτης.

ΤΡΙΠΟΛΗ
Επιτροπή αγώνα στη ΔΕΗ

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στην Τρίπολη συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση και καλούν τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους δουλιάς, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα, προκειμένου να συμβάλουν στην καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα σε παναρκαδικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Με ομόφωνο ψήφισμά τους, ενέκριναν το πλαίσιο των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, που απαντά στα σύγχρονα αιτήματα της λαϊκής οικογένειας και καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ, τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, τη ΓΣΕΕ να κλιμακώσουν τον αγώνα, απαιτώντας από τις πλειοψηφείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να μη συμμετάσχουν σε κανενός είδους «κοινωνικό διάλογο».

Τέλος, καλούν όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της Αρκαδίας, τους άνεργους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά στην 24ωρη απεργία στις 17 Μάη και στις εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις που θα γίνουν την ίδια μέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ