Σάββατο 12 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Μέτωπο πάλης για την Υγεία

Σύσκεψη για την Υγεία συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Ημερίσιος Κήρυκας

Πρωτοβουλία συγκρότησης Επιτροπής Αγώνα για τη διατήρηση και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Υγείας παίρνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Οπως επισημάνθηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο, η ανάγκη αγωνιστικής δράσης όλων των λαϊκών στρωμάτων του νομού για την Υγεία, γίνεται, σήμερα, επιτακτική, περισσότερο από ποτέ, καθώς η επιχείρηση κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνδυασμό με τ' άλλα μέτρα που πήρε ή πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, θα δώσουν καίριο «χτύπημα» στο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της.

Μεταξύ των άλλων, στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Β. Κόκκαλης, η Βάσω Μπακάση μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο, του Συλλόγου Γιατρών του ΙΚΑ, του Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, του Συλλόγου Φαρμακοϋπαλλήλων, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, της Ενωσης Γυναικών, της ΚΕΔΙΚΑ, της ΚΟΒ Υγείας του ΚΚΕ και πολλών άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων.

Μιλώντας ο Τ. Τσιόγκας πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επισήμανε ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση περιλαμβάνουν και τις αντιλαϊκές αλλαγές στην Υγεία, τονίζοντας: «Ενώ ο λαός ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα, το σημερινό σύστημα Υγείας συνεχώς χειροτερεύει και γι' αυτό δε φταίει ο δημόσιος χαρακτήρας του. Κατά τη γνώμη μας φταίει η πολιτική των κυβερνήσεων που συνειδητά υπονόμευσαν το δημόσιο τομέα της Υγείας για την κερδοσκοπία του κεφαλαίου και την παραπέρα διείσδυσή του στην υγεία και πρόνοια». Αναφερόμενος στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στο νομό Λάρισας, υπογράμμισε, ότι είναι η προβληματική λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η υποβάθμιση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, η απελπιστική κατάσταση στο ΙΚΑ, η σχεδόν ανύπαρκτη πρόληψη και η έλλειψη οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλο το λαό.

Οσον αφορά στις άμεσες ενέργειες, που πρέπει να γίνουν, οι προτάσεις του ΕΚΛ, που ανέφερε ο Τ. Τσιόγκας είναι: Συναντήσεις με τον περιφερειάρχη, τον υπουργό Υγείας, το διοικητή του ΙΚΑ, σύσκεψη φορέων και νομού. Επίσης, συνάντηση με το νομάρχη και το δήμαρχο Λάρισας, που είναι και πρόεδρος της ΤΕΔΚ, από τους οποίους θα ζητηθεί να κλείσουν η Νομαρχία και οι Δήμοι και να διοργανωθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας. Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Τ. Τσιόγκας, τόνισε ότι οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας πρέπει ν' αντισταθούμε σ' αυτές τις πολιτικές, που προωθούν τη μετατροπή της Υγείας και της Πρόνοιας σε εμπόρευμα, σε αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Στην παρέμβασή του ο Β. Κόκκαλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, τόνισε ότι καταλύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας και οδηγείται σε οπισθοδρόμηση το ΕΣΥ. Μιλώντας ο Θ. Μητσιός, πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών του ΙΚΑ επισήμανε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας θίγεται για να επενδύσουν στο χώρο μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στην ομιλία του ο Ν. Αντωνίου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο, επισήμανε ότι η εμπορευματοποίηση της Υγείας εντάσσεται στη φιλοσοφία της «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Κάλεσμα αγώνα για την αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας απηύθυνε η Βάσω Μπακάση, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνοντας ότι το ΕΣΥ, που οδηγεί σε απαξίωση η κυβέρνηση, είναι «καρπός» μεγάλων κατακτήσεων. Στη δική του τοποθέτηση ο Π. Σπήλιος, γραμματέας της ΚΟΒ Υγείας Λάρισας του ΚΚΕ, τόνισε ότι στον αγώνα για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Υγείας, πρέπει να δώσουν το «παρών» τους όλα τα λαϊκά στρώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική απάντηση στον υπουργό Υγείας και τα παραμύθια για «αναβάθμιση της ΠΦΥ» (2018-01-19 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση (2013-06-08 00:00:00.0)
Ημερίδα στη Λάρισα (2007-12-06 00:00:00.0)
«Κοσμογονία» για τους ιδιώτες (2007-02-01 00:00:00.0)
Προβλήματα και μεγάλες ελλείψεις (2005-06-08 00:00:00.0)
Σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία (2002-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ