Σάββατο 12 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διεκδικούμε στους δρόμους του αγώνα

Περιοδεία κλιμακίου του ΠΑΜΕ σε εργοστάσια της Εύβοιας

«Κόστος δεν είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι, όπως θέλει να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση, εμείς είμαστε εκείνοι που βγάζουμε τον πλούτο». Στη σημαντική αυτή εκτίμηση, που βάζει τα πράγματα με το κεφάλι πάνω, στάθηκε ιδιαίτερα χτες, μιλώντας σε εργαζόμενους σε εργοστάσια και εργασιακούς χώρους στην Εύβοια, ο Γιάννης Σταυρόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν το εργοστάσιο της «ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ», όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις, απαντώντας στην άρνηση της πολυεθνικής εταιρίας να διαπραγματευτεί την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με τρίωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες, και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, σε περίπτωση που η εργοδοσία αρνηθεί ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς (6,5-8%) και επιμείνει στην υπογραφή διετούς σύμβασης.

Οι εργάτες με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησαν την ομιλία του συνδικαλιστή και επικρότησαν την πρόταση - κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία στις 17 Μάη και κλιμάκωση του αγώνα, «για να απαιτήσουμε, ενωμένοι στον αγώνα, την ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών, που η ίδια η ζωή βάζει μπροστά μας. Η εργατική τάξη έχει αιτήματα και τα διεκδικεί στους δρόμους του αγώνα και όχι στο στημένο παιχνίδι του κοινωνικού διαλόγου, με τη δικαιολογία του λιγότερου κακού».


Για την Κοινωνική Ασφάλιση ανέφερε πως η κυβέρνηση επιχειρεί εκεί τη μεγάλη σφαγή για να γονατίσει κι άλλο την εργατική τάξη και υπογράμμισε πως η Κοινωνική Ασφάλιση δένεται άρρηκτα με την πλήρη απασχόληση. Την έλλειψη πόρων που επικαλείται η κυβέρνηση, τη χαρακτήρισε παραμύθι και αναρωτήθηκε αν τα 15 τρισεκατομμύρια δραχμές που λείπουν από τα Ταμεία είναι πόροι ή ...φιστίκια και συμπλήρωσε: «Οταν λένε ελάτε στο διάλογο από "μηδενική βάση" ή "χωρίς προαπαιτούμενα", ξέρετε τι εννοούν; Ο,τι έγινε, έγινε. Τα σβήνουμε και πάμε γι' άλλα». «Αυτοί οι κηφήνες - πετάχτηκε ένας εργάτης - τρώνε πρώτα τα λεφτά και στη συνέχεια βάζουν εμάς τους εργαζόμενους να πληρώσουμε τα σπασμένα. Για να έχουν αυτοί τα πλούτη και εμείς να μένουμε στη μιζέρια».

Ιδιαίτερα οι νέοι εργάτες θα είναι εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν το βαρύ τίμημα από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, επισήμανε ο συνδικαλιστής και επιβεβαιώθηκε πρακτικά αμέσως, καθώς καταγγέλθηκε ότι οι νέοι εργάτες που έρχονται στο εργοστάσιο, υπογράφουν ειδική συλλογική σύμβαση εργασίας με την εργοδοσία, κάτω από το βάρος της εξεύρεσης δουλιάς, αλλά και της πίεσης που δέχονται για να αναλάβουν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συλλογική έκφραση, για να υπερασπίσει η εργατική τάξη τα δικαιώματά της, σημείωσε ο συνδικαλιστής, απαντώντας σε αυτή την πρακτική της εργοδοσίας και υπογράμμισε πως καμία συμφωνία ατομική δεν πρέπει να υπογραφεί.

Μετά το τέλος της περιοδείας στο εργοστάσιο, ένας εργάτης πλησίασε τον συνδικαλιστή και του είπε: «Να έρχεστε πιο συχνά να μας ενημερώνετε. Το έχουμε ανάγκη γιατί το Εργατικό Κέντρο δεν περνάει από εδώ».

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο περιόδευσε σε τρία ακόμα εργοστάσια της περιοχής της Εύβοιας. Ξεκινώντας από τη συρματουργία «ΔΑΡΙΓΚ», όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση του σωματείου και στη συνέχεια στις 2 μ.μ. στο σχόλασμα της βάρδιας στη σωληνουργία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ» (πρώην Τσαούσογλου) μοίρασε ανακοίνωση - κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 17 Μάη και στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο στις 10 π.μ.

Ιδιαίτερη ανταπόκριση και διάθεση ...χρόνου από τους εργαζόμενους της «ΣΑΜΠΟ» στο Βασιλικό, βρήκαν οι συνδικαλιστές. Παρά την κούραση του 8ωρου, συγκεντρώθηκαν στο χώρο της καντίνας να ακούσουν και να ενημερωθούν, να μάθουν την αλήθεια για την αντεργατική ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, την προωθούμενη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να αδρανοποιήσουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

«Με ενότητα και αγώνα συνάδελφοι - τόνισε ο Γ. Σταυρόπουλος - μπορούμε να σώσουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, αλλά και να τις διευρύνουμε σε τέτοιο βαθμό, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, που στο κάτω - κάτω εμείς είμαστε οι δημιουργοί του πλούτου». Τους κάλεσε, τέλος, να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της Πέμπτης, για να πάρει μήνυμα ανυποχώρητης και αποφασιστικής πάλης από τους εργαζόμενους η κυβέρνηση, αλλά και να πάρουν σαφή εντολή οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του ΕΚ και της ΓΣΕΕ για κλιμάκωση του αγώνα και όχι αναδίπλωση και υιοθέτηση τακτικής τέτοιας που θα στρώνει το δρόμο για τον «κοινωνικό διάλογο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ