Σάββατο 12 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Σταθερά το τιμόνι στον αγώνα

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν και να νικήσουν είναι οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι όλης της χώρας που ετοιμάζονται πυρετωδώς για το πανελλαδικό κλείσιμο των μαγαζιών, των βιοτεχνιών και των εργαστηρίων τους στις 17 του μήνα και για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν. Οι Ομοσπονδίες, τοπικές και κλαδικές, τα σωματεία, οι σύλλογοι, βρίσκονται σε επαφή με τη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος με συσκέψεις, συζητήσεις, γενικές συνελεύσεις. Οργανώνουν εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς με τις προκηρύξεις και τις αφίσες για την κινητοποίηση στο χέρι.

Η Παναττική Επιτροπή Αγώνα απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στους ΕΒΕ της Αττικής καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και την ΕΕ ότι υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του μεγάλου και πολυεθνικού κεφαλαίου κατεδαφίζουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, με συνέπεια την αύξηση των ασφαλίστρων, του ορίου συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων. Καλεί τους ΕΒΕ στον κοινό αγώνα μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα. Τους καλεί να κλείσουν στις 17 του Μάη τα μαγαζιά τους και να πάρουν μέρος στην προσυγκέντρωση της Αθήνας στις 9.30 το πρωί. Να διεκδικήσουν μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, δωρεάν, δημόσια υγεία και πρόνοια για όλους, συνεισφορά του κράτους κατά 2/3 στα έσοδα των ταμείων, αναβάθμιση των παροχών και συντάξεων.

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει στους εμπόρους ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, που με απόφαση του ΔΣ θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση της 17ης Μάη. Με την προκήρυξή του καλεί τους εμπόρους να πάρουν μέρος στον αγώνα και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους για αξιοπρεπή συνταξιοδότηση και ανθρώπινη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μεταξύ των άλλων, τους καλεί να διεκδικήσουν διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και συμμετοχή και εγγύηση του κράτους σε αυτή. Επίσης, να μην αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης και να μην αυξηθούν οι εισφορές. Ο ΕΣΑ στα αιτήματά του βάζει και το ζήτημα της ειδικής αντιμετώπισης για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά και των εμπόρων που αντιμετωπίζουν βίαιη έξοδο από το επάγγελμα. Σημειώνει επίσης ότι οι έμποροι διεκδικούν ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα βελτιώσει την ιατροφαρμακευτική νοσοκομειακή περίθαλψη και τις συντάξεις σε πνεύμα ισοτιμίας και δικαιοσύνης για τη διασφάλιση ενός ανθρώπινου επιπέδου ζωής.

Να πάρουν μέρος στην πανελλαδική απεργία της 17ης Μάη καλεί τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων η Ενωση Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Αττικής, για τη διεκδίκηση ανθρώπινων συντάξεων και την παραμονή του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Αλ. Σπύρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων και σύμβουλος στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) από την «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», δήλωσε:

«Οι έμποροι βρισκόμαστε υπ' ατμόν ενόψει της μεγάλης κινητοποίησης της 17ης Μάη. Θα κλείσουμε τα μαγαζιά μας συμμετέχοντας μαζί με τ' άλλα λαϊκά στρώματα στον αγώνα για την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδίων για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εκχωρήσουμε ούτε σπιθαμή από τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των κυβερνητικών προτάσεων και διεκδικούμε μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμποροϋπαλλήλους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Διεκδικούμε σύνταξη ανθρώπινη για όλους και δωρεάν δημόσια Υγεία και Πρόνοια.

Για την καλύτερη προετοιμασία του αγώνα η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων έρχεται αυτές τις μέρες σε επαφή με όλα τα ΔΣ της περιοχής. Οι συνάδελφοι βρίσκονται σε εγρήγορση, δουλεύουν πυρετωδώς για την επιτυχία του αγώνα. Μπορούμε και είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Ολοι μαζί, από κοινού με όλους όσους πλήττονται από τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ