Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστική απάντηση στον υπουργό Υγείας και τα παραμύθια για «αναβάθμιση της ΠΦΥ»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Νοσοκομείο του Βόλου
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Νοσοκομείο του Βόλου
Το γνωστό κυβερνητικό παραμύθι περί αναβάθμισης της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ώρα που η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και σε αυτόν τον τομέα, μετέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Ξανθός, στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του στη Θεσσαλία, όπου εγκαινίασε Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στη Λάρισα και στο Βόλο.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ αναδεικνύει τον κάλπικο χαρακτήρα που έχουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το λαό, το πραγματικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία, που φέρνει ακόμα μεγαλύτερες πληρωμές από τις λαϊκές οικογένειες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών που λαμβάνουν.

Υπενθυμίζοντας το νέο «τσεκούρι» που ψηφίστηκε στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018 στη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, προσθέτει: «Για τα δυο νοσοκομεία της πόλης μας, από 119 εκατ. ευρώ που ήταν η επιχορήγηση πριν μερικά χρόνια, έφτασε το 2017 στα 52 εκατ., δηλαδή μείωση 58% και το 2018 θα υπάρχει παραπέρα περικοπή, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να "μπουκώνει" με επιδοτήσεις τους μεγαλοεπιχειρηματίες».

Σε ό,τι αφορά την ΤΟΜΥ που εγκαινιάστηκε στη συνοικία Αγίου Γεωργίου στη Λάρισα, τονίζει ότι, όπως ισχύει και σε όλη τη χώρα, «με βάση τον αριθμό και τη σύνθεση αυτών των Τοπικών Ομάδων, μόνο σαν αστείο ακούγεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα παρέχουν υπηρεσίες Πρόληψης, προαγωγής της υγείας στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους χρόνιους πάσχοντες, την προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, κατ' οίκον νοσηλεία, εκτίμηση ψυχικών νόσων, αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας, καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων και πολλά άλλα». Προσθέτει επίσης ότι οι οικογενειακοί γιατροί των ΤΟΜΥ θα καλούνται να λειτουργήσουν ως «κόφτες» των ασθενών και των αναγκών τους, με κριτήριο τα όρια της πετσοκομμένης κρατικής χρηματοδότησης.

Υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ αντιπαλεύει την ταύτιση των «πραγματικών αναγκών» με το επίπεδο της εξαθλίωσης που συστηματικά προωθεί η κυβέρνηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λαϊκή οικογένεια, η ΤΕ Λάρισας καλεί σε αγώνα για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Μεταξύ άλλων, καλεί σε πάλη για: Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας στις Συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Αγ. Γεώργιο, Νότιες Συνοικίες, Γιάννουλη) και σύγχρονα περιφερειακά εξοπλισμένα και στελεχωμένα πολυιατρεία στη ΒΙΠΕ και στα ΤΕΙ. Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝ Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΠΕΔΥ, στο ΕΚΑΒ, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να δημιουργηθεί άμεσα νέο μεγάλο δημόσιο κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας στη Λάρισα, πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο.

Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο του Βόλου

Αντίστοιχο προπαγανδιστικό χαρακτήρα είχε η χτεσινή επίσκεψη του υπουργού και στο Βόλο, όπου επισκέφτηκε διάφορες δομές Υγείας και το απόγευμα εγκαινίασε την ΤΟΜΥ Αγριάς.

Στο Νοσοκομείο Βόλου, αγωνιστική «υποδοχή» στον Ανδ. Ξανθό επιφύλαξαν συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος δήλωσε ότι «τα εγκαίνια που θα κάνει ο υπουργός στο Νοσοκομείο και στις ΤΟΜΥ, πρέπει να απαντηθούν πάνω σε μια πραγματικότητα, που είναι ένα Νοσοκομείο υποστελεχωμένο, υποβαθμισμένο, με σοβαρές ελλείψεις, ΤΟΜΥ που δεν έχουν στελεχωθεί και προορίζονται να παρακολουθούν 12.500 κατοίκους η καθεμιά».

Ο Γιώργος Ρούσσας, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, τόνισε ότι «το μήνυμα της κινητοποίησης είναι ότι δεν μπορούν να εμπαίζουν τους συνταξιούχους και τον ελληνικό λαό, σε ό,τι αφορά την Υγεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ