Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ
Προσπάθεια εξωραϊσμού του παρασιτικού τους χαρακτήρα

Ενα ακόμα νομοσχέδιο, με το οποίο υποτίθεται ότι επιχειρείται έλεγχος και διαφάνεια στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, βρίσκεται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις», το οποίο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ρυθμίζουν τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και αυτές των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι υπερψήφισαν. Η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «παρών», ενώ επιφύλαξη δήλωσε η ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε ότι καταψηφίζει «γιατί οι χρηματαγορές και τα παράγωγά τους αποτελούν την κατεξοχήν παρασιτική και κερδοσκοπική δραστηριότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στη δημιουργία του πλασματικού κεφαλαίου και στη χειραγώγηση των χρηματαγορών. Μέσω των χρηματαγορών γίνεται μια τεράστιας έκτασης αναδιανομή και συγκέντρωση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Και εδώ η δαιδαλώδης λειτουργία τους αναδεικνύει και την αναποτελεσματικότητα των όποιων προσχηματικών, εμείς λέμε, προσπαθειών για διαφάνεια, εποπτεία, αλλά και έλεγχο αυτών των χρηματαγορών και των παράγωγών τους. Λέμε προσχηματικών, ακριβώς γιατί είναι γνωστός ο χαρακτήρας και η λειτουργία τους».

Επισήμανε ότι τέτοιου είδους «προσχηματικές προσπάθειες» στην ουσία επιδιώκουν «να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στις χρηματαγορές». «Τα λαϊκά στρώματα - τόνισε - δεν πρέπει να έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στις χρηματαγορές και στα παράγωγά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ