Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση - «συναίνεση» για τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς σε όλα τα μέτωπα

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στο Μαξίμου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στο Μαξίμου
Την αποφασιστικότητά της να βάλει πλάτη στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ στην περιοχή, μέσα και από τη «διευθέτηση» ζητημάτων όπως αυτό με την ΠΓΔΜ, διαμηνύει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, προχωρώντας στο έδαφος αυτό και στις αντίστοιχες κινήσεις στο εσωτερικό.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε τον Αλ. Τσίπρα για τις τελευταίες εξελίξεις στα παζάρια με την ΠΓΔΜ, ενώ αμέσως μετά ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με σκοπό την καλλιέργεια «συναίνεσης» γύρω από το ζήτημα.

Με ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός (...) έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος...» και ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο «να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις», καθώς και ότι «από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος (...) δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους εκ του Συντάγματος καθ' ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «News 24/7», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί» για να λυθεί το πρόβλημα, που «δημιουργεί διαρκώς επιπλοκές στο διεθνές στερέωμα», και ότι η λύση είναι προϋπόθεση για «να κλείνουν εκκρεμότητες, να εμπεδώνεται η σταθερότητα», δηλαδή να προωθούνται οι πολιτικοστρατιωτικοί σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια.

Πάνω σε αυτό το έδαφος εγκάλεσε τη ΝΔ, συστήνοντάς της να τοποθετείται «με υπευθυνότητα» και όχι με «όρους αντιπολιτευτικής τακτικής», με γνώμονα «το συμφέρον της χώρας», στο διαγκωνισμό τους για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τις ιεραρχήσεις της αστικής τάξης. Παραπέρα, ζήτησε «να οικοδομηθεί μια ευρύτερη και πολιτική, αλλά και κοινωνική συναίνεση για την επίλυση του θέματος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σκιαγράφησε λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», λέγοντας αφενός ότι αυτός περιλαμβάνεται ήδη στο όνομα του γειτονικού κράτους και αφετέρου ότι πάνω από 130 - 140 χώρες το έχουν αναγνωρίσει με το συνταγματικό του όνομα.

Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται για το όνομα της ΠΓΔΜ, ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι δεν βρίσκει «κανένα απολύτως νόημα σε αυτήν τη φάση να λειτουργούμε με τους όρους που λειτουργήσαμε το 1992».

Στο μεταξύ, κατηγορηματικά διέψευσε σενάρια περί διενέργειας δημοψηφίσματος για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ενώ προϊδέασε για εξελίξεις σύντομα, ακόμα και πριν τον Ιούνη, στο φόντο και των διαφόρων «διαρροών» ότι αναμένεται σύντομα η «αναβάθμιση» της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Πρόσθεσε πως «εργάζονται όλοι αυτοί που θέλουν αλλά και όσοι δεν θέλουν λύση. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που τρίβουν τα χέρια τους, βλέποντας να εμφανίζονται αναχώματα στη FYROM για να μην υπάρξει λύση. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να έχει τέτοια αναχώματα».

Η «επόμενη μέρα» είναι ήδη εδώ

Στη συνέντευξή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε με τον τρόπο του ότι η περιβόητη «επόμενη μέρα» για την οποία κάνει διαρκώς λόγο η κυβέρνηση είναι ήδη εδώ και τη ζουν οι εργαζόμενοι, αφού στην πλάτη τους εφαρμόζονται τα παλιά και νέα μέτρα. Επικαλέστηκε τα ψίχουλα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και τις παρεμβάσεις στα Εργασιακά, ομολογώντας ότι η περιστολή δικαιωμάτων και οι λογικές φιλοδωρημάτων που συμφιλιώνουν το λαό με τη φτώχεια και τη συντήρησή της θα χαρακτηρίζουν και το διάστημα μετά την τυπική λήξη των μνημονίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε εκ νέου για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής, καθώς οι φήμες για φλερτ σε εξέλιξη φουντώνουν, και με την ευκαιρία κάλεσε τον έτερο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας να αποστασιοποιηθεί από κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι η ταύτιση μαζί της «έχει παράξει αντιδράσεις στο εσωτερικό και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Αλλαγής. Δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω. Και εμείς παρακολουθούμε αυτήν την εξέλιξη με ενδιαφέρον...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ