Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Μόνιμα στην ατζέντα η αντιλαϊκή κλιμάκωση

Eurokinissi

«Η 3η "αξιολόγηση" κύλησε ομαλά και η τεχνική συμφωνία έκλεισε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», επισήμανε χτες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ενώ η «έκθεση συμμόρφωσης» που συντάσσει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Παρασκευή, ενόψει της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, στα «γεμάτα» ξεκινούν οι διεργασίες για τον 4ο κύκλο της «αξιολόγησης», με καταληκτικό «ορόσημο» τον Ιούνη, ενώ παράλληλα και σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το υπό διαμόρφωση «προληπτικό πρόγραμμα», για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018, προϋποθέτει την υποβολή «αιτήματος» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όπως δηλαδή συνέβη στο πλαίσιο των τριών μνημονίων.

Σε αυτό το φόντο, παρά και τις όποιες «εκκρεμότητες» αναφορικά με «προαπαιτούμενες» αντιλαϊκές παρεμβάσεις (υπουργικές αποφάσεις κ.ά.), ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημείωσε ότι το ύψος της δόσης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος θα διαμορφωθεί στα 6 με 7 δισ. ευρώ, για να εκταμιευθεί σε υποδόσεις, προκειμένου στη συνέχεια να αποπληρώνονται οι «υποχρεώσεις» για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους και για τη δημιουργία «αποθεματικού ασφαλείας» για την περίοδο μετά το 2018, καθώς και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, αναφορικά για την «πορεία μετά το πρόγραμμα», σημείωσε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων και της εποπτείας σε Πορτογαλία και Κύπρο όταν βγήκαν από τα μνημόνια, ενώ στο διά ταύτα υπογράμμισε πως αυτές οι χώρες δεν έχουν προβλήματα χρέους, όπως δηλαδή συμβαίνει με την περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, όπου δρομολογούνται τα ενισχυμένα εποπτικά πλαίσια. Ο ίδιος, στο πλαίσιο παρουσίασης βιβλίου, σημείωσε ακόμη ότι δεν φταίνε τα προγράμματα και οι «θεσμοί» για την κρίση, ότι χωρίς αυτά η χρεοκοπία θα ήταν σίγουρη, η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν περισσότερο βίαιη και η έξοδος από το ευρώ θα ήταν βέβαιη...

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα «σκαριά» βρίσκεται και η «επιστολή προθέσεων» προς την πλευρά του ΔΝΤ, που θα υπογράφεται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, στο πλαίσιο της «παράλληλης αξιολόγησης» που αναμένεται να ξεκινήσει ο εν λόγω ιμπεριαλιστικός οργανισμός.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του, Τζ. Ράις, το ΔΝΤ έχει ένα «επί της αρχής» πρόγραμμα με την Ελλάδα, με άξονα «να εφαρμόζεται το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κάτι που γίνεται και υπάρχει πρόοδος», όπως είπε αναφορικά με την αντιλαϊκή κλιμάκωση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Μια ακόμη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και μέσω νέας δανειακής σύμβασης αποτελεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, που βέβαια βρίσκεται σε μόνιμη διελκυστίνδα με την πλευρά της Ευρωζώνης. Οταν συντρέξουν και οι δυο προϋποθέσεις, «θα πάμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο, για να ενεργοποιήσουμε το "επί της αρχής" πρόγραμμα», επισήμανε.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, συναντήθηκε χτες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, με ατζέντα, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, την ενημέρωση «για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων», ενώ από την πλευρά του ο Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε για τις επαφές τις οποίες είχε στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο και για την πορεία των τραπεζικών εξελίξεων.

Η ατζέντα του Γιούρογκρουπ

Πέρα από το ζήτημα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, η ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της προσεχούς συνεδρίασης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

Την Πορτογαλία, αναφορικά με το πρόγραμμα των ειδικών εποπτικών ελέγχων που διενεργεί η Κομισιόν μετά τη λήξη των προγραμμάτων χρηματοπιστωτικής στήριξης μέσω των μνημονίων. Η συγκεκριμένη διαδικασία παύει όταν αποπληρωθεί τουλάχιστον το 75% των δανείων που χορηγήθηκαν σε κάθε κράτος.

Επίσης το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, αναφορικά με τις «συστάσεις» οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη για το 2018. Πρόκειται για την «κανονικότητα» της ΕΕ και βέβαια της Ευρωζώνης, με επίκεντρο το ενισχυμένο πλαίσιο «δημοσιονομικής εποπτείας» και στόχο «την πρόληψη ή τη διόρθωση των "ανισορροπιών" που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των οικονομιών των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ ή της ΕΕ συνολικά», όπως αναφέρεται και στη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2018.

Την «εμβάθυνση της ΟΝΕ», με ατζέντα τα «επόμενα βήματα» σε αυτήν την κατεύθυνση, με βάση τη δέσμη προτάσεων της Κομισιόν.

Μόνιμα στην ατζέντα τα «κόκκινα» δάνεια

Σφίξιμο της θηλιάς στους δανειολήπτες προαναγγέλλει έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για την «Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος», όπου τονίζεται ότι αυτό «παραμένει ευάλωτο σε μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές διαταραχές». Σε αυτό το φόντο, καλούνται οι τράπεζες να «προσαρμοστούν σε νέες προκλήσεις», με κυριότερες την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (αυτό προσαυξάνει τις κεφαλαιακές ανάγκες), την αυστηροποίηση του χειρισμού των προβλέψεων στους ισολογισμούς τους για τα νέα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια», αλλά και τη διενέργεια της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από την ΕΚΤ.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «υπό αυτές τις συνθήκες, είναι θετικό που υπάρχει ένα απόθεμα ασφαλείας, με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, για την ενδεχόμενη στήριξη του τραπεζικού τομέα εάν αυτή καταστεί αναγκαία». Σε αυτό το πλαίσιο, «ανοιχτό» θεωρείται το ενδεχόμενο και για νέα πακέτα «διάσωσης» για περιπτώσεις τραπεζικών ομίλων που δεν καταφέρουν να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια από ιδιώτες μεγαλομετόχους και άλλους «επενδυτές».

Μεταξύ άλλων, η έκθεση εστιάζει και στα παρακάτω:

-- Ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περαιτέρω περικοπή στο λειτουργικό τους κόστος και έμφαση στην ανάπτυξη νέων εργασιών.

-- Οι τράπεζες «επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις».

-- Το απόθεμα των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων υποχωρεί για έξι συνεχόμενα τρίμηνα και διαμορφώθηκε το Σεπτέμβρη του 2017 σε 100,4 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 7,6% (ή 8,2 δισ. ευρώ) σε σχέση με τη μέγιστη τιμή που καταγράφηκε το Μάρτη του 2016.

-- Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ποσοστό 66,5%, ενώ οι μεσαίες 38,9%. Σε επίπεδο κλάδων, την «πρωτιά» στη σχετική λίστα κατέχουν οι εταιρείες εστίασης, με «κόκκινα» δάνεια στο 77,9% του συνολικού δανεισμού τους, και ακολουθούν εταιρείες αγροτικών δραστηριοτήτων (56,4%), εταιρείες «τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης» (69%), εταιρείες μεταποίησης (46,5%) και κατασκευαστικές (52,2%).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε αντίστοιχη ρότα, σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την «Τραπεζική Ενωση» για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), υπογραμμίζεται ότι «η μείωσή τους είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία της Τραπεζικής Ενωσης και της Ενωσης Κεφαλαιαγορών, καθώς και για τη σταθερότητα και την ολοκλήρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ». Παράλληλα, για την άνοιξη φέτος προαναγγέλλεται «μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη μείωση του επιπέδου των υφιστάμενων ΜΕΔ και την αποτροπή της μελλοντικής συσσώρευσης».

Χαρακτηριστικά, οι άξονες των παρεμβάσεων που δρομολογούνται για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αφορούν, μεταξύ άλλων, τη «μεταρρύθμιση των πλαισίων αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και είσπραξης οφειλών», την «ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για επισφαλή περιουσιακά στοιχεία» και την «προώθηση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ