ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Σφοδρές συγκρούσεις στη Σούσα ενώ «ψήνονται» παζάρια

Ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του διαπραγματεύσεις για «πολιτική διευθέτηση»

Από τις μάχες στην πόλη Σούσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Copyright 2020 The Associated

Από τις μάχες στην πόλη Σούσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατοικείται και διοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Χτες ένα ρωσικό ελικόπτερο «MI-24» καταρρίφθηκε από πυρά αεράμυνας στην Αρμενία κοντά στον καταυλισμό Γιεράσχ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Δύο μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν από την κατάρριψη του ελικοπτέρου, που συνόδευε ρωσικά οχήματα στην 102η ρωσική βάση στην Αρμενία. Διενεργούνται έρευνες από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ενώ σύμφωνα με το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν το ελικόπτερο καταρρίφθηκε «κατά λάθος».

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας του κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα, με την Αρμενία να διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό και να υποστηρίζει ότι οι μάχες μαίνονται στην περιοχή.

«Με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά σάς ενημερώνω ότι η πόλη Σούσα απελευθερώθηκε», δήλωσε ο Αλίεφ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος. Πρόκειται για περιοχή που «ανοίγει τον δρόμο» προς την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ. Χτες ο Αλίεφ ανακοίνωσε επίσης πως τα αζέρικα στρατεύματα πλησίαζαν στο Στεπανακέρτ.

Η Αρμενία διέψευσε τους ισχυρισμούς, ανακοινώνοντας χτες ότι «σφοδρές και αποφασιστικής σημασίας μάχες συνεχίζονται για τον έλεγχο της Σούσας», τονίζοντας πως η κατάληψη της πόλης είναι ένα «ακατόρθωτο, απατηλό όνειρο για το Αζερμπαϊτζάν». «Παρά τις βαριές απώλειες, η πόλη αντιστέκεται στα πλήγματα του αντιπάλου», ειπώθηκε ακόμα στην ανακοίνωση, ενώ καταγγέλθηκαν έντονοι βομβαρδισμοί της πόλης, κάτι που το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, το Σάββατο υποστήριξε ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν πλησιάζει στη νίκη και επικαλέστηκε τηλεφωνική συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον Αλίεφ, ο οποίος ανέφερε πως πολλά χωριά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ βρίσκονται υπό αζέρικο έλεγχο. Εξάλλου, ο Αζέρος Πρόεδρος σε χτεσινή συνέντευξη αναφέρθηκε εκ νέου στο ενδεχόμενο αποδοχής στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία «αν χρειαστεί». Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία έχουν συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης, παρόμοια με τη συμφωνία Αρμενίας - Ρωσίας, και ίσως αυτή να αξιοποιηθεί, είπε ο Αλίεφ.

Παράλληλα, χτεσινό ρεπορτάζ του CNN Τουρκίας ανέφερε πρόταση του Ερντογάν στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για σύσταση κοινής διαπραγματευτικής ομάδας με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας το Σάββατο. Η Τουρκία διεκδικεί επίμονα τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις και αναβαθμισμένο ρόλο στη μοιρασιά του Νότιου Καυκάσου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τις επόμενες μέρες ενδέχεται να ξεκινήσουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση δημιουργίας πλατφόρμας συνομιλιών εκτός του πλαισίου της Ομάδας του Μινσκ (Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η νέα ομάδα εργασίας αναμένεται να επικεντρωθεί σε μέτρα πολιτικού διακανονισμού που θα ληφθούν μετά από κατάπαυση του πυρός.

Εκτενή τηλεφωνική συνομιλία για «την κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την ανάγκη να τερματιστούν οι συγκρούσεις, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις σε μια ρεαλιστική βάση» είχε το Σάββατο και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Πούτιν. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, βασικός στόχος παραμένει «να διασφαλιστεί η παραμονή των αρμενικών πληθυσμών σε αυτά τα εδάφη και το τέλος των δοκιμασιών για τους άμαχους πληθυσμούς». Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους και για την εμπλοκή μαχητών από τη Συρία και τη Λιβύη στη σύρραξη.

31 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Η σκληρή πραγματικότητα του καπιταλισμού στις πλάτες των εργαζομένων

Πριν από 31 χρόνια, στις 9 Νοέμβρη 1989, έπεσε το τείχος του Βερολίνου, σηματοδοτώντας την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) μετά από δεκαετίες στοχευμένης ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης. Το γεγονός αυτό γιορτάζεται και μνημονεύεται από τους αστούς πολιτικούς και τα αστικά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο ως το «τέλος του σιδηρού παραπετάσματος», ως «νίκη της ελευθερίας» και άλλα βαρύγδουπα. Φέτος βεβαίως, λόγω της πανδημίας που θερίζει και στη Γερμανία, δεν γίνονται φιέστες. Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με καταγωγή από την Ανατολική Γερμανία συνέδεσε το μήνυμά της προς τον επόμενο Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπάιντεν με τη συμβολή των ΗΠΑ στην ανατροπή του σοσιαλισμού. Είπε χαρακτηριστικά: «Η γερμανική επανένωση δεν θα επιτυγχάνονταν χωρίς την εμπιστοσύνη ειδικά των Αμερικανών, για αυτό θα είμαι πάντα ευγνώμων».

Η απόσταση του χρόνου, η συλλογική εμπειρία ιδιαίτερα των Γερμανών εργατών της πρώην ΓΛΔ δείχνουν ότι όχι μόνο δεν άνοιξαν οι «λεωφόροι της δημοκρατίας», αλλά για εκατομμύρια ανθρώπους ορθώθηκαν ψηλότερα ταξικά τείχη. Μάλιστα, μέχρι και αστοί δημοσιολογούντες και πολιτικοί παραδέχονται ότι 31 χρόνια μετά την καπιταλιστική «επανένωση» η ανεργία, η φτώχεια και η εσωτερική μετανάστευση είναι τα «αγαθά» που γεύονται πολλοί εργαζόμενοι και επιστήμονες της πρώην ΓΛΔ, αφού η καπιταλιστική εξουσία φρόντισε να καταστρέψει όποια υποδομή είχε το σοσιαλιστικό γερμανικό κράτος. Μέτα το 1990 εκατομμύρια εργαζόμενοι έμειναν ξεκρέμαστοι, χωρίς δουλειά και κοινωνική Ασφάλιση μετά τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια το κλείσιμο επιχειρήσεων. Ακόμα, στα σημερινά «ελεύθερα» ανατολικογερμανικά κρατίδια υπάρχουν συρρίκνωση του πληθυσμού κατά 11% σε σχέση με τα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, υψηλότερη ανεργία και ανέχεια.

Περσινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου ερευνών «Forsa» αποτύπωνε τις απόψεις Γερμανών πολιτών σχετικά με την επανένωση: Σχεδόν 4 στους 5 (το 78%) θεωρούν ότι τις τελευταίες δεκαετίες «έχουν ιδιωτικοποιηθεί πάρα πολλές δημόσιες υπηρεσίες» στη Γερμανία. Το 74% αξιολογεί αρνητικά τις εκκλήσεις των γερμανικών κυβερνήσεων - τις δεκαετίες '90 και 2000 - για ακόμα περισσότερη «ατομική Πρόνοια» και «προσωπική ευθύνη», που συνόδευσε την περικοπή και ιδιωτικοποίηση των παροχών στην ασφάλιση συντάξεων και Υγείας. Το 87% βλέπει ότι «η άνιση κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα», ενώ το 62% αμφιβάλλει αν «οι πολύ πλούσιοι της χώρας πραγματικά "αξίζουν" τα πλούτη τους». Το 81% θεωρεί μεγαλύτερο τον κίνδυνο «να επιδεινωθεί η κοινωνική του θέση» σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Την ίδια ώρα, η αστική προπαγάνδα συνεχίζει την αντικομμουνιστική υστερία για το τείχος του Βερολίνου, κρύβοντας ότι αυτό ήταν ένα αναγκαστικό μέσο προστασίας στην ασφυκτική πίεση που δεχόταν η ΓΛΔ. Οτι δεν ήταν στα σύνορα Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, αλλά βρισκόταν 187 χλμ. από τα σύνορα, στην «καρδιά» της ΓΛΔ. Οτι χτίστηκε μετά από 12 χρόνια προκλήσεων του ιμπεριαλισμού. Συγκεκριμένα, η ΓΛΔ δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 1949 και το τείχος αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 1961, ως απάντηση στη διαρκή υπονόμευση από τον ιμπεριαλισμό, που στο μεταξύ είχε δημιουργήσει τον στρατιωτικό του βραχίονα, το ΝΑΤΟ, και χρησιμοποιούσε το Δυτικό Βερολίνο ως προκεχωρημένο φυλάκιό του ενάντια στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

ΛΙΒΥΗ
Ξεκίνησε στην Τυνησία η νέα διαπραγμάτευση

ΤΥΝΙΔΑ.--

Στο πλαίσιο των λεγόμενων «προσπαθειών» για τη «σταθεροποίηση της Λιβύης», που κατέστρεψε το 2011 η ΝΑΤΟική επίθεση, ξεκίνησε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Τύνιδας το εξαήμερο ενδολυβικό «Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου» μεταξύ 75 συνέδρων που εκπροσωπούν διάφορες πολιτικές παρατάξεις, οργανώσεις και περιφέρειες της Λιβύης, παρουσία της εκτελούσας χρέη απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς.

Στην έναρξη εργασιών του Φόρουμ παρέστη ο Τυνήσιος ισλαμιστής Πρόεδρος Καΐς Σαΐντ, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για... «ιστορική ευκαιρία», επαινώντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ για «καθαρά μέτρα και συγκεκριμένες ημερομηνίες» που θα ανοίξουν το δρόμο για τη λεγόμενη «ειρηνική επίλυση» της ένοπλης σύγκρουσης στη Λιβύη. Πρότεινε επίσης σε αυτούς που θα συμμετάσχουν σε επικείμενη «μεταβατική κυβέρνηση» της Λιβύης να απόσχουν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που αναμένονται εντός του 2021.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη απασχόλησαν προχτές στο Κάιρο τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, και Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, με τον τελευταίο να τονίζει πως η θέση της Αιγύπτου «παρέμεινε αναλλοίωτη από την αρχή της κρίσης στη Λιβύη». Διαπίστωσαν πως Κάιρο και Παρίσι συνεχίζουν να συντονίζουν τις προσπάθειες για «την εκπλήρωση των συμφερόντων του λαού της Λιβύης». Ο Γάλλος υπουργός από τη μεριά του επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την κρίση στη Λιβύη».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ελεύθερος Παλαιστίνιος απεργός πείνας

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν πως σταματούν την επιβολή «διοικητικής κράτησης» σε βάρος του Παλαιστίνιου Μάχιρ αλ Ακχράς, μετά από απεργία πείνας 103 ημερών που ολοκλήρωσε την Παρασκευή διαμαρτυρόμενος για την άδικη και παράνομη φυλάκισή του.

Ο 48χρονος Παλαιστίνιος, πατέρας έξι παιδιών, αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος μετά τις 26 Νοέμβρη καθώς έως τότε θα νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Κάπλαν του κεντρικού Ισραήλ λόγω προβλημάτων στην υγεία που υπέστη από την πολυήμερη απεργία πείνας.

Ο Ακχράς είχε συλληφθεί και κρατούνταν δίχως απαγγελία κατηγοριών, στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης». Ο αγώνας του υποστηρίχτηκε από διάφορες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων Οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ισραήλ, το Νομικό Κέντρο για τα Δικαιώματα της Αραβικής Μειονότητας στο Ισραήλ, ο Σύνδεσμος Ανταμπίρ για την Υποστήριξη των Δικαιωμάτων των Κρατουμένων και η Δημόσια Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ.

  • Στο μεταξύ, προχτές πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι η πρώτη προσγείωση αεροσκάφους που μετέφερε δεκάδες Ισραηλινούς τουρίστες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με πτήση της εταιρείας «Fly Dubai». Η πτήση FZ8194 ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 6 μ.μ. με αεροσκάφος τύπου «Μπόινγκ 737» που είχε απογειωθεί από το ισραηλινό αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ