Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ξεκίνησε στην Τυνησία η νέα διαπραγμάτευση

ΤΥΝΙΔΑ.--

Στο πλαίσιο των λεγόμενων «προσπαθειών» για τη «σταθεροποίηση της Λιβύης», που κατέστρεψε το 2011 η ΝΑΤΟική επίθεση, ξεκίνησε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Τύνιδας το εξαήμερο ενδολυβικό «Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου» μεταξύ 75 συνέδρων που εκπροσωπούν διάφορες πολιτικές παρατάξεις, οργανώσεις και περιφέρειες της Λιβύης, παρουσία της εκτελούσας χρέη απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς.

Στην έναρξη εργασιών του Φόρουμ παρέστη ο Τυνήσιος ισλαμιστής Πρόεδρος Καΐς Σαΐντ, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για... «ιστορική ευκαιρία», επαινώντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ για «καθαρά μέτρα και συγκεκριμένες ημερομηνίες» που θα ανοίξουν το δρόμο για τη λεγόμενη «ειρηνική επίλυση» της ένοπλης σύγκρουσης στη Λιβύη. Πρότεινε επίσης σε αυτούς που θα συμμετάσχουν σε επικείμενη «μεταβατική κυβέρνηση» της Λιβύης να απόσχουν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που αναμένονται εντός του 2021.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη απασχόλησαν προχτές στο Κάιρο τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, και Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, με τον τελευταίο να τονίζει πως η θέση της Αιγύπτου «παρέμεινε αναλλοίωτη από την αρχή της κρίσης στη Λιβύη». Διαπίστωσαν πως Κάιρο και Παρίσι συνεχίζουν να συντονίζουν τις προσπάθειες για «την εκπλήρωση των συμφερόντων του λαού της Λιβύης». Ο Γάλλος υπουργός από τη μεριά του επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την κρίση στη Λιβύη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ