Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Αναβολή συνόδου με αιτία τις κόντρες μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΟΦΙΑ.--

Οι αντιθέσεις Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας με αφορμή διαφορές σε γλώσσα, εθνοτικά ζητήματα συνεχίζονται παρά τις προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ να τις αμβλύνει. Η προγραμματισμένη για σήμερα 10 Νοέμβρη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με χώρες εκπροσώπους των Δυτικών Βαλκανίων αναβλήθηκε για τις 17 του μήνα με πρόσχημα την εκδήλωση κρούσματος πανδημίας στον Γερμανό υφυπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μίχαελ Ροθ, που τέθηκε σε καθεστώς καραντίνας τη Δευτέρα μετά τη συνάντησή του με βουλγαρική αντιπροσωπεία στο Βερολίνο.

Παρ' όλα αυτά χτες πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί η σύνοδος των πρεσβευτών χωρών της ΕΕ, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε μεταξύ άλλων και το πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια (όταν λυθούν οι διαφορές μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας και αρθεί το άτυπο βουλγαρικό βέτο).

Επιπλέον, χτες, είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η τηλε-σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της λεγόμενης «διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια» με συμπροεδρεύουσες χώρες τη Βόρεια Μακεδονία (και τον υπουργό Εξωτερικών Μπουτζάρ Οσμάνι) και τη Βουλγαρία (που εκπροσωπείται από την υπουργό Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα) με κεντρικά θέματα που αφορούν τη νεολαία και την «κοινωνία των πολιτών».

Ξεκίνησε η δίκη πρώην διοικητών του ΟΥΤΣΕΚΑ

Στο μεταξύ, παρουσιάστηκε χτες στις 3 μ.μ. στο δικαστήριο της Χάγης ο πρώην Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου και αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι, που κατηγορείται για φόνους, βασανισμούς και απαγωγές περίπου 100 ανθρώπων κατά τη διετία 1998 - 2000. Ο Θάτσι εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστή για την προδικαστική διαδικασία των Ειδικών Επιμελητηρίων του Κοσσυφοπεδίου για να ενημερωθεί για το κατηγορητήριο και να παραδεχτεί ή όχι την ενοχή του.

Είχε συλληφθεί στην Πρίστινα και μεταφέρθηκε στη Χάγη στις 5 Νοέμβρη. Ο Θάτσι εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από τον δικηγόρο Ντένις Χόπερ, ο οποίος έχει ήδη υποβάλει ορισμένες παρατηρήσεις στο δικαστήριο, το περιεχόμενο των οποίων είναι εμπιστευτικό προς το παρόν.

Παρόμοιο κατηγορητήριο είχε προγραμματιστεί να ακούσουν αργότερα και οι πρώην διοικητές του ΟΥΤΣΕΚΑ και μετέπειτα πολιτικοί Κάντρι Βέσελι, Γιάκπου Κρασνίκι και Ρετζέπ Σελίμ που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Μέρκελ - Θάτσι στο Βερολίνο (2018-05-11 00:00:00.0)
Οι αλβανόφωνοι κατέληξαν σε κυβέρνηση (2008-01-08 00:00:00.0)
Παραδόθηκε ο Χαραντινάι... (2005-03-10 00:00:00.0)
Ενόψει η δίκη πρώην αυτονομιστή... (2003-03-05 00:00:00.0)
Κατέθεσε για «εκτελέσεις αμάχων» αλλά «δεν είδε» τον ΟΥΤΣΕΚΑ! (2002-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ