Παρασκευή 11 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνάντηση Μέρκελ - Θάτσι στο Βερολίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με τον Κοσσοβάρο Πρόεδρο, Χασίμ Θάτσι, συναντήθηκε προχτές στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, με βασικό αντικείμενο συζήτησης την ενταξιακή προοπτική του Κοσσυφοπεδίου και συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, στην οποία πρωτοστατεί και η Γερμανία με την «πλατφόρμα» «Διαδικασία του Βερολίνου», προωθώντας τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Την επόμενη βδομάδα θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής στη Σόφια.

Η καγκελάριος σημείωσε πως γίνεται «πρόοδος προς την κατεύθυνση της ένταξης στην ΕΕ», όμως «υπάρχει και μια σειρά προκλήσεων», όπως το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, η ανεργία. Αναδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή και γερμανική επιρροή, είπε πως μπορεί να «βελτιωθεί η οικονομική μας συνεργασία και η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει με μέτρα υποδομής».

Το κυριότερο ίσως ζήτημα είναι «οι σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας», όπου «σημειώθηκε κάποια πρόοδος», όμως «πρέπει να εφαρμοστούν οι συμφωνίες», να δοθεί «προτεραιότητα στη δημιουργία της Σερβικής Ενωσης Τοπικών Αρχών στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και να επιλυθούν τα ζητήματα της Ενέργειας», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη στήριξη στη δημιουργία του κράτους και δήλωσε πως ενδιαφέρεται για ακόμη περισσότερες γερμανικές επενδύσεις και περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων.

Κάλεσε «να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες» και δήλωσε «έτοιμος για την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας». «Δεν θα είναι εύκολο, όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το Κοσσυφοπέδιο, ούτε για τη Σερβία», πρόσθεσε. «Αυτή η νομικά δεσμευτική συμφωνία θα πρέπει επίσης να επιτρέψει τη διακυβερνητική αναγνώριση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, κάτι που θα αποτελούσε ανακούφιση για εμάς όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ», κατέληξε ο Θάτσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ