Παρασκευή 11 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Προχωρούν οι ετοιμασίες για τη συνάντηση Τραμπ - Κιμ

Θα γίνει στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη

Ο Τραμπ υποδέχεται τους τρεις Αμερικανούς που κρατούνταν στη Βόρεια Κορέα

Copyright 2018 The Associated

Ο Τραμπ υποδέχεται τους τρεις Αμερικανούς που κρατούνταν στη Βόρεια Κορέα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

«Ειλικρινά δεν πιστεύαμε ότι θα γινόταν και έγινε», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας χτες τα ξημερώματα την άφιξη στη στρατιωτική βάση Αντριους τριών Αμερικανών που κρατούνταν στη Βόρεια Κορέα για κατασκοπεία. Οι τρεις επέστρεψαν στις ΗΠΑ μετά την επίσκεψη που έκανε στην Πιονγιάνγκ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, συζητώντας την πολυαναμενόμενη Σύνοδο ανάμεσα στον Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Το ενθουσιώδες σχόλιο του Τραμπ καλλιεργούσε συνειρμούς για ενδεχόμενη συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη Χερσόνησο, που όπως ανέδειξε και η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής Νότιας - Βόρειας Κορέας προχωρούν γοργά, με προεκτάσεις για όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.

Σε αυτό το πλαίσιο «κινητοποιούνται» όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως έδειξαν και οι απανωτές επαφές που έχουν αξιωματούχοι της Κίνας με τη βορειοκορεατική κυβέρνηση (πρόσφατα βρέθηκε στην Πιονγιάνγκ και ο Κινέζος ΥΠΕΞ, ενώ στις αρχές της βδομάδας ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε νέο τετ-α-τετ με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ).

Κατά τη συνάντησή του με τον Πομπέο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντησή του με τον Τραμπ «ιστορική» και «ένα εξαίρετο πρώτο βήμα». Εκτίμησε ακόμα ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο και στην «οικοδόμηση ενός καλού μέλλοντος». Οπως αναμετέδωσαν πολλά δυτικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου KCNA, ο Κιμ ανέφερε ότι δέχτηκε αίτημα της Ουάσιγκτον και χορήγησε αμνηστία στους τρεις Αμερικανούς «που είχαν φυλακιστεί στη Βόρεια Κορέα για τις δραστηριότητές τους».

Αργότερα το απόγευμα, σε μήνυμά του στο «Twitter» ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η συνάντησή του με τον Κιμ θα γίνει στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ