ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ - ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
Να ενταχθούν σχεδιασμένα οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Κάλεσμα προς όλους «τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς να σταθούμε στο ύψος της επιστήμης μας και να συμβάλουμε με κάθε τρόπο οργανωμένα στον αγώνα για την προστασία και την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας» απευθύνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών - Οδοντιάτρων - Φαρμακοποιών.

Διεκδικούμε να ενταχθούμε στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας, υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ, επισημαίνοντας ότι η οργανωμένη συμβολή των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και φαρμακοποιών μπορεί να αξιοποιηθεί «στη στελέχωση δομών ΠΦΥ, αλλά και σε τριτοβάθμιες δομές και ΜΕΘ, ανάλογα με την ειδικότητά μας, με τους ίδιους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους με τους συναδέλφους μας στο ΕΣΥ».

Η ΔΗΠΑΚ ενώνει τη φωνή της με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και απαιτεί:

  • Αμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών, ΜΕΘ, ΜΑΦ, χειρουργείων και διαγνωστικών αλυσίδων, διαγνωστικών τεστ κ.λπ., για να διασφαλιστούν υψηλού επιπέδου και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε ασθενείς με Covid-19, αλλά και ουσιαστική παρακολούθηση και αντιμετώπιση μη μολυσματικών μη Covid-19 ασθενειών.
  • Αμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση ΜΕΘ αλλά και δομών ΠΦΥ. Να ανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία, οι περίπου 10.000 νοσοκομειακές κλίνες και οι δομές ΠΦΥ που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στελέχωση τμημάτων Ιατρικής της Εργασίας σε δημόσια νοσοκομεία, με άμεσες προσλήψεις μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την ουσιαστική συμβολή στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και τη συμβολή στην πρόληψη και αντιμετώπιση συνεπειών στη δημόσια υγεία και της εξάπλωσης της πανδημίας.
  • Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών στους υγειονομικούς που νοσούν με Covid-19 λόγω της επαγγελματικής τους έκθεσης. Αποτελεί ευθύνη του εργοδότη να τεκμηριώσει και να αποκλείσει την πιθανότητα σύνδεσης της επαγγελματικής έκθεσης με τη νόσηση των υγειονομικών.
  • Δημιουργία τοπικών μονάδων Δημόσιας Υγείας, σε άμεση διασύνδεση με τις δομές της ΠΦΥ, υπεύθυνων για την καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων, τον εντοπισμό - απομόνωση κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Πλήρη και αναλυτική καταγραφή όλων των επιδημιολογικών δεδομένων, πλήρη διαφάνεια στην επικοινωνία τους με την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες.

Παράλληλα η ΔΗΠΑΚ αναδεικνύει την ανάγκη να στηριχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες Υγείας, γιατροί και οδοντίατροι, που από τη μία έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους επαγγελματικής έκθεσης στον SARS-CoV-2 και από την άλλη βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και στο δικό τους εισόδημα, υπογραμμίζοντας ότι «το σημαντικό κόστος των προληπτικών μέτρων δεν μπορεί να το επωμιστεί ο αυτοαπασχολούμενος γιατρός, οδοντίατρος, φαρμακοποιός, ούτε ανεχόμαστε τη λογική της ζούγκλας της ελεύθερης αγοράς, που προτάσσει να το μετακυλήσουμε στις πλάτες των ασθενών μας».

Σχετικά με τις διαχρονικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την προκλητική απουσία ακόμα και στοιχειωδών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στα νοσοκομεία, η ΔΗΠΑΚ σημειώνει ότι «σε αυτές τις ελλείψεις οφείλονται η υπερμετάδοση της πανδημίας σε υγειονομικούς και οι δεκάδες επαγγελματικές ασθένειεςCovid-19 που δεν καταγράφονται και που πρακτικά μεταφράζονται σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τον παραπέρα περιορισμό των αντοχών του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Τέλος, χαρακτηρίζει «προκλητική και επικίνδυνη» την «επιλογή να μη δημοσιοποιούν τα όποια δεδομένα επιδημιολογικής επαγρύπνησης και καταγραφής της πανδημίας έχουν στη διάθεσή τους, παρουσιάζοντας με παραπλανητικό και αποπροσανατολιστικό τρόπο μόνο την ημερήσια διακύμανση των κρουσμάτων, που προφανώς δεν επαρκεί για την απεικόνιση της πορείας της πανδημίας».

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Μετρούν νεκρούς, αυξάνονται τα κρούσματα σε υγειονομικούς

Στάση εργασίας και κινητοποίηση την Πέμπτη έξω από το ΠΓΝΙ

Κατέληξε χτες μία ακόμη ηλικιωμένη που είχε προσβληθεί από Covid-19 σε ιδιωτικό οίκο ευγηρίας των Ιωαννίνων και νοσηλευόταν στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι τέσσερις ηλικιωμένοι κατέληξαν, τρεις στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και ένας στο Νοσοκομείο της Αρτας, όλοι τρόφιμοι των δύο γηροκομείων της πόλης που μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού λόγω των λειψών μέτρων προστασίας.

Την προσπάθεια συγκάλυψης της κρατικής και εργοδοτικής ευθύνης για την εξέλιξη της πανδημίας στα Γιάννενα καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο Ιωαννιτών, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου για τήρηση των μέτρων στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας και για «ατυχία», σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου της πόλης.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι προκαλούνται ερωτήματα για την ουσία των ελέγχων, «καθώς με 16 εργαζόμενους για τη φροντίδα 56 υπερηλίκων με πολλαπλά προβλήματα υγείας και αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, δηλαδή με 4-5 εργαζόμενους ανά βάρδια, κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί (...) Η υποστελέχωση τέτοιων δομών, για να αυξάνεται το περιθώριο κέρδους του ιδιοκτήτη, καθιστά αδύνατη κάθε εφαρμογή μέτρου πρόληψης διασποράς και αξιοπρεπούς φροντίδας. Οποιος έλεγχος κι αν έγινε, δείχνει και τη συμμετοχή των ελεγκτικών μηχανισμών στη διατήρηση της απαράδεκτης κατάστασης σε τέτοιες δομές».

«Εκτός μάχης» και άλλοι υγειονομικοί

Παράλληλα, αυξάνονται τα κρούσματα ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό, επιβαρύνοντας τη λειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων νοσοκομείων, με κίνδυνο αναστολής λειτουργίας ολόκληρων κλινικών αν δεν υπάρξουν άμεσα προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απανωτά είναι τα πλήγματα στο ΠΓΝΙ. Θετικός στον Covid-19 βρέθηκε γιατρός της Β' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, που όμως εργαζόταν και στις δύο καρδιολογικές μονάδες όπως και στο Αιμοδυναμικό, με αποτέλεσμα μετά την ιχνηλάτηση να τεθούν σε καραντίνα 10 ακόμη υγειονομικοί. Επίσης θετικός διαγνώστηκε γιατρός στην Πυρηνική Ιατρική, οδηγώντας σε καραντίνα ακόμη 3 υγειονομικούς - στενές επαφές του.

Τα τελευταία αυτά κρούσματα έρχονται να προστεθούν στην προληπτική καραντίνα 5 ειδικευόμενων αναισθησιολόγων την προηγουμένη Παρασκευή μετά την ταυτοποίηση ως θετικής μιας εξ αυτών, με πολλαπλά προβλήματα για τη λειτουργία των χειρουργείων και πιθανής στελέχωσης νέων κλινών ΜΕΘ Covid λόγω έλλειψης εντατικολόγων.

Στάση εργασίας και κινητοποίηση

Με βασικό αίτημα την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΠΓΝΙ προκηρύσσει κινητοποίηση και στάση εργασίας 12 με 1 το μεσημέρι την Πέμπτη 12/11 στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ στα νοσοκομεία της χώρας. Η κινητοποίηση των υγειονομικών γίνεται σε συντονισμό με το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

ΛΑΡΙΣΑ
Κραυγή αγωνίας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

«Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας "γονάτισε"», «πριν από λίγες μέρες δημιούργησαν νέες κλίνες Covid που φάνταζαν πολλές, αλλά από χτες είναι πλέον γεμάτες», «αύριο θα ξεκινήσουμε εφημερία και δεν ξέρουμε πού θα νοσηλεύσουμε τους ασθενείς που θα προσέλθουν». Με αυτά τα λόγια τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Λάρισας, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ανέδειξαν την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες δομές Υγείας του νομού Λάρισας και ιδιαίτερα το Γενικό Νοσοκομείο.

Ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών (ΕΙΝΚΥΛ), αφού κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει έκτακτα μέτρα, όπως να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ, να γίνουν έκτακτες προσλήψεις και κυρίως να προχωρήσει άμεσα σε επίταξη των υποδομών Υγείας του ιδιωτικού τομέα, ανέδειξε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Στο ΓΝ Λάρισας μόνο κάποια κλινικά τμήματα διατηρούν επιλεκτική δραστηριότητα που απευθύνεται σε μη Covid-19 νοσηρότητα, και τα τακτικά χειρουργεία έχουν μειωθεί στο 20%. Οι οικονομικά εύρωστοι άρρωστοι του υπόλοιπου 80% θα απευθυνθούν για θεραπεία στις ιδιωτικές νοσοκομειακές επιχειρήσεις και οι υπόλοιποι θα αφεθούν στην τύχη τους και τη "φυσική επιλογή".

Ανεξέλεγκτα, χωρίς κάποιον κεντρικό σχεδιασμό της 5ης ΥΠΕ, το εξουθενωμένο από την χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση ΓΝ Λάρισας έχει μετατρέψει σχεδόν το 25% των κλινών του σε κλίνες νοσηλείας πασχόντων από Covid-19, χωρίς καμία πρόβλεψη για την ενίσχυση σε προσωπικό και Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Πλέον έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ασφαλούς νοσηλείας περισσότερων ασθενών και μετατροπής κλινών για περίθαλψη αρρώστων με Covid-19».

Ο Θανάσης Αθανασιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, κάλεσε στην κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι η μετατροπή των νοσοκομείων σε κέντρα αντιμετώπισης μίας νόσου. Ηδη έχουν δημιουργηθεί πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία, έμειναν πίσω θεραπείες καρκινοπαθών και χρονίως πασχόντων».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Παρέμβαση για την αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών

Την ώρα που η έξαρση της πανδημίας διαμορφώνει εκρηκτική κατάσταση στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση, ακόμα και τώρα, όχι μόνο αρνείται να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας - Πρόνοιας, αλλά αφήνει σε καθεστώς... «εθελοντικής συμμετοχής» και με προνομιακούς όρους την αναγκαία άμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών σε έναν οργανωμένο και ενιαίο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των άλλων αναγκών που μεγαλώνουν, στα νοσοκομεία, στη ρημαγμένη ΠΦΥ, στις θεραπείες για χρόνιους ασθενείς κ.ο.κ.

Την περασμένη Δευτέρα, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, κλήθηκαν επειγόντως σε τηλεδιάσκεψη το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων.

Για το θέμα παρενέβη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Προτάθηκε από τον υπουργό η σύναψη σύμβασης ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, με μπλοκάκι για 6+6 μήνες (6 μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους 6), με μηνιαία αποζημίωση 2.000 ευρώ καθαρά (ο καθαρός μηνιαίος μισθός του Επιμελητή Β' είναι 1.250 ευρώ), με διατήρηση ταυτόχρονα του ιδιωτικού ιατρείου και της επαγγελματικής σχέσης με ιδιωτικές κλινικές.

Αντί για μπλοκάκια στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση όφειλε (όπως ζητούσαμε από την άνοιξη) να εντάξει υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά τους ιδιώτες γιατρούς σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η κυβέρνηση παραπέμπει στις καλένδες τόσο τις μόνιμες προσλήψεις όσο και τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών.

Ο υπουργός Υγείας τη στιγμή που εξακολουθεί να περιφρονεί τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών και έχει διακόψει από τον Μάρτη την επικοινωνία μαζί τους, συζητά με άλλους προνομιακούς (προφανώς πιο βολικούς για τον ίδιον) συνομιλητές, θέματα που αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Η κυβέρνηση να σταματήσει να αγνοεί επιδεικτικά τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας και να υλοποιήσει άμεσα τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ