Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Μετρούν νεκρούς, αυξάνονται τα κρούσματα σε υγειονομικούς

Στάση εργασίας και κινητοποίηση την Πέμπτη έξω από το ΠΓΝΙ

Κατέληξε χτες μία ακόμη ηλικιωμένη που είχε προσβληθεί από Covid-19 σε ιδιωτικό οίκο ευγηρίας των Ιωαννίνων και νοσηλευόταν στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι τέσσερις ηλικιωμένοι κατέληξαν, τρεις στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και ένας στο Νοσοκομείο της Αρτας, όλοι τρόφιμοι των δύο γηροκομείων της πόλης που μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού λόγω των λειψών μέτρων προστασίας.

Την προσπάθεια συγκάλυψης της κρατικής και εργοδοτικής ευθύνης για την εξέλιξη της πανδημίας στα Γιάννενα καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο Ιωαννιτών, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου για τήρηση των μέτρων στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας και για «ατυχία», σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου της πόλης.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι προκαλούνται ερωτήματα για την ουσία των ελέγχων, «καθώς με 16 εργαζόμενους για τη φροντίδα 56 υπερηλίκων με πολλαπλά προβλήματα υγείας και αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, δηλαδή με 4-5 εργαζόμενους ανά βάρδια, κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί (...) Η υποστελέχωση τέτοιων δομών, για να αυξάνεται το περιθώριο κέρδους του ιδιοκτήτη, καθιστά αδύνατη κάθε εφαρμογή μέτρου πρόληψης διασποράς και αξιοπρεπούς φροντίδας. Οποιος έλεγχος κι αν έγινε, δείχνει και τη συμμετοχή των ελεγκτικών μηχανισμών στη διατήρηση της απαράδεκτης κατάστασης σε τέτοιες δομές».

«Εκτός μάχης» και άλλοι υγειονομικοί

Παράλληλα, αυξάνονται τα κρούσματα ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό, επιβαρύνοντας τη λειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων νοσοκομείων, με κίνδυνο αναστολής λειτουργίας ολόκληρων κλινικών αν δεν υπάρξουν άμεσα προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απανωτά είναι τα πλήγματα στο ΠΓΝΙ. Θετικός στον Covid-19 βρέθηκε γιατρός της Β' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, που όμως εργαζόταν και στις δύο καρδιολογικές μονάδες όπως και στο Αιμοδυναμικό, με αποτέλεσμα μετά την ιχνηλάτηση να τεθούν σε καραντίνα 10 ακόμη υγειονομικοί. Επίσης θετικός διαγνώστηκε γιατρός στην Πυρηνική Ιατρική, οδηγώντας σε καραντίνα ακόμη 3 υγειονομικούς - στενές επαφές του.

Τα τελευταία αυτά κρούσματα έρχονται να προστεθούν στην προληπτική καραντίνα 5 ειδικευόμενων αναισθησιολόγων την προηγουμένη Παρασκευή μετά την ταυτοποίηση ως θετικής μιας εξ αυτών, με πολλαπλά προβλήματα για τη λειτουργία των χειρουργείων και πιθανής στελέχωσης νέων κλινών ΜΕΘ Covid λόγω έλλειψης εντατικολόγων.

Στάση εργασίας και κινητοποίηση

Με βασικό αίτημα την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΠΓΝΙ προκηρύσσει κινητοποίηση και στάση εργασίας 12 με 1 το μεσημέρι την Πέμπτη 12/11 στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ στα νοσοκομεία της χώρας. Η κινητοποίηση των υγειονομικών γίνεται σε συντονισμό με το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ