Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Χωρίς τέλος η αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία»

Τις κοινές «προτεραιότητες» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ξανά η συζήτηση στη Βουλή για τον ισολογισμό του 2018

Η αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία» όλων των αστικών κυβερνήσεων έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται και στους προϋπολογισμούς που καταρτίζουν, παρά τους «καβγάδες» για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ξεζουμίσματος του λαού, αναδείχθηκε ξανά χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του κρατικού απολογισμού και ισολογισμού του 2018.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Λ. Τσαβδαρίδης, τοποθετούμενος για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, κατέκρινε την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με το διαχειριστικό της μείγμα «ναρκοθέτησε τη θετική προοπτική της οικονομίας» που είχαν δημιουργήσει οι συγκυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και «τορπίλισε την υγιή επιχειρηματικότητα». Πρόσθεσε ότι σήμερα επιβάλλεται η «διαρκής επαγρύπνηση της κυβέρνησης για περαιτέρω διορθωτικές κινήσεις, την ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού αποθεματικού», δηλαδή νέα ματωμένα πλεονάσματα, «για τους αβέβαιους οικονομικούς κινδύνους» κ.ο.κ.

Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Παπανάτσιου, υπερασπίστηκε την «οικονομική στρατηγική» της προηγούμενης κυβέρνησης και το «τρίτο πρόγραμμα», δηλαδή το 3ο μνημόνιο, που είχαν ψηφίσει όλοι μαζί για «την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών παθογενειών της ελληνικής οικονομίας», σημειώνοντας πως «δυστυχώς με την παρούσα κυβέρνηση διολισθαίνουμε σε μια περίοδο ύφεσης ξανά» επειδή τάχα δεν αξιοποιεί υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων τα 37 δισ. ευρώ ματωμένα πλεονάσματα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την αντιπαράθεση επισφράγισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, προδιαγράφοντας την ένταση της ολομέτωπης επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση «μπροστά μας έχουμε έξι δύσκολους μήνες» και επιδιώκοντας να στοιχίσει το λαό πίσω από τις ανάγκες του κεφαλαίου αξίωσε από τον «καθένα» «να συμμετέχει θετικά και δημιουργικά». Προσπαθώντας να... καθησυχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι είπε ότι «η κυβέρνηση έχει κρατήσει τους πόρους. Θα βοηθήσει την οικονομία όπου και όσο χρειάζεται», ενώ απευθυνόμενος στο λαό είπε πως «δεν είναι ώρα σπατάλης, είναι ώρα σύνεσης και σωφροσύνης».

Κατά τ' άλλα ψήφισαν στη συνέχεια από κοινού τον απολογισμό και ισολογισμό του 2018.

Ταξική και αντιλαϊκή η οικονομική πολιτική όλων των κυβερνήσεων

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε ότι «αυτή η αντιλαϊκή βάρβαρη πολιτική, που εκφράστηκε και αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται και με την κυβέρνηση της ΝΔ, σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Φορολογική ελάφρυνση υπάρχει μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Συνεχίζεται η σφαγή σε μισθούς, συντάξεις, σε ό,τι δικαιώματα έχουν απομείνει, φορτώνονται και τα βάρη της νέας κρίσης στο λαό, θυσιάζοντας την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», όπως είναι η Υγεία, «στο βωμό της επανεκκίνησης της καπιταλιστικής οικονομίας».

Εξάλλου, όπως σημείωσε, «μπορεί τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ισχυριζόταν ότι είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός σε συνθήκες μνημονίων και η απαρχή της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, όμως όλοι οι μνημονιακοί νόμοι παραμένουν, εφαρμόζονται και από τη σημερινή κυβέρνηση και μερικοί τροποποιούνται επί το χειρότερο για τη ζωή του λαού».

«Το μόνο μέλημά σας, τόνισε, είναι η θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας από την αύξηση εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Και αυτό κάνετε είτε είναι προϋπολογισμός του 2018 είτε του 2020 είτε του 2021, γιατί ιεραρχείτε ό,τι συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους, ό,τι ζητάει ο ΣΕΒ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι στο πλαίσιο του αστικού κράτους ο κάθε κρατικός προϋπολογισμός είναι βάρβαρος και βαθιά ταξικός γιατί είναι εργαλείο αναδιανομής του πλούτου υπέρ των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των μεγαλομετόχων τους και σε βάρος των άμεσων παραγωγών του πλούτου.

Οπως τόνισε, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υλοποίησε τη δημοσιονομική πειθαρχία και «εξυγίανση», εντείνοντας τη φοροεπιδρομή, μειώνοντας παραπέρα το σκέλος των δαπανών που αφορούν την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, δηλαδή τις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, για Παιδεία, πολιτική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα όσον αφορά την πανδημία και «τον κλονισμό που έχει δημιουργήσει στο δημόσιο σύστημα Υγείας», όλα προς όφελος του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Δεύτερον, διαμόρφωσε «ένα ακόμη πιο ευνοϊκό περιβάλλον για να μπορέσει να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας», με οδοστρωτήρα στα όποια εργασιακά δικαιώματα, αναδιαρθρώσεις στο κράτος και στους θεσμούς, για να γίνει πιο ευνοϊκή η λειτουργία τους απέναντι στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, χρηματοδοτήσεις για τη στήριξη των αναγκών των επιχειρήσεων και βεβαίως προώθηση και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Τα ίδια, τόνισε, συνεχίζονται και εντείνονται και σήμερα, από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ η στρατηγική ταύτισή τους φαίνεται και στο θέμα της «ατομικής ευθύνης», με τις συνέπειές της να τις ζει ο λαός με τραγικό τρόπο εν μέσω πανδημίας, τόσο στα σχολεία όσο και στα νοσοκομεία. Ενώ υπενθύμισε ότι με τα περί «ατομικής ευθύνης» η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να καλύψει τις βαριές ευθύνες και για τα πρωτόκολλα - λάστιχο που επέβαλε προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων π.χ. στον Τουρισμό, κ.ά.

«Αν κάτι επιβεβαιώνεται, είναι ότι οποιαδήποτε μορφή διαχείρισης εντός των τειχών αυτού του συστήματος είναι αντιλαϊκή, είτε αυτό έχει σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο είτε έχει φιλελεύθερο ή ό,τι άλλο μείγμα και παραλλαγή του όποιου πρόσημου», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος και έκανε σαφές πως σε συνθήκες πανδημίας η πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα, οι αγώνες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των υγειονομικών, της νεολαίας «για να διεκδικήσουν όχι μόνο τα δικαιώματά τους, αλλά και την επιβίωσή τους κάτω από αυτές τις συνθήκες» «δεν αναστέλλονται αλλά προσαρμόζονται στις σημερινές συνθήκες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σεσημασμένοι» στη φοροληστεία (2023-04-04 00:00:00.0)
Δικαιοσύνη ακόμα καλύτερα προσαρμοσμένη στα «θέλω» των επενδυτών (2023-01-25 00:00:00.0)
Ευθύνη του κράτους η εξασφάλιση δωρεάν, πλήρους, σύγχρονης και απρόσκοπτης φαρμακευτικής περίθαλψης για τον λαό (2023-01-18 00:00:00.0)
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενέκριναν τον απολογισμό του κοινού τους προϋπολογισμού του 2019 (2021-11-19 00:00:00.0)
Νέες αντιδραστικές διατάξεις σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων (2020-05-22 00:00:00.0)
Καταψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της διοίκησης της Περιφέρειας (2019-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ