Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Σε συνθήκες κατάρρευσης τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Για τη μετατροπή των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σε «μιας νόσου», με τον εξοβελισμό των ασθενών άλλων παθήσεων από το δημόσιο σύστημα Υγείας, προκειμένου να «εξοικονομηθούν» προσωπικό και υποδομές για τα περιστατικά κορονοϊού, πανηγυρίζει προκλητικά η κυβέρνηση. Την ώρα που υποδομές, όπως το παλιό κτίριο του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ή του πρώην Λοιμωδών παραμένουν αναξιοποίητες, η κυβέρνηση κλείνει τις γενικές ΜΕΘ και τη μία κλινική μετά την άλλη και τις μετατρέπει σε Covid.

Η χτεσινή ειδική αναφορά του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια, στη Θεσσαλονίκη και τις «πιέσεις» που δέχεται το σύστημα Υγείας είχε τέτοια στοιχεία. Εκανε λόγο για 233 κλίνες ΜΕΘ (Covid και μη Covid) στη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς, αποκρύπτοντας πως στην πραγματικότητα πρόκειται για ελάχιστες νέες κλίνες ΜΕΘ που προέκυψαν από την πρόχειρη μετατροπή αιθουσών χειρουργείων, ανάνηψης κ.λπ. και λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό.

Είναι τέτοιες οι ανάγκες της Θεσσαλονίκης, που, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», η διοίκηση του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» εξέδωσε «εντέλλεσθε» για την αξιοποίηση όλων των γιατρών, ειδικών και ειδικευόμενων, όλων των ειδικοτήτων για περιστατικά κορονοϊού στις κλινικές με μόνο έναν επιβλέποντα ειδικό παθολόγο ή πνευμονολόγο.

Τις δραματικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού επιβεβαιώνει και η πρόσκληση για απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Οπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, οι ιδιώτες γιατροί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια, «θα αμείβονται με 2.000 ευρώ/μήνα ακατάσχετα και αφορολόγητα, θα έχουν τη δυνατότητα εφημεριών με αμοιβή, υπογραφή σύμβασης για 6 + 6 μήνες, δικαίωμα άσκησης τηλεσυμβουλευτικής και επισκέψεων κατ' οίκον με αμοιβή 30 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, κατάταξη σε βαθμίδα αναλόγως των προσόντων. Τέλος, δεν απαιτείται διακοπή λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου».

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης εντάσσεται η χτεσινή προσπάθεια της διοίκησης του ΑΧΕΠΑ να διαψεύσει ότι χτες το πρωί το νοσοκομείο ξεκίνησε εφημερία χωρίς ούτε μια κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη. Μάλιστα, εξέδωσε και ανακοίνωση προκειμένου να απαντήσει στην καταγγελία του εκπροσώπου των γιατρών για την έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας.

Ετσι η διοίκηση ανακοίνωσε ότι «η έναρξη της εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος». Και πάλι όμως εξωράισε την πραγματικότητα, αφού όπως κατήγγειλε εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, πρόκειται για 7 κλίνες που προορίζονταν για καρδιοχειρουργικά περιστατικά και ονομάστηκαν Covid.

Και στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» γεμάτες παρέμειναν και χτες οι 37 κλίνες ΜΕΘ που μετατράπηκαν όλες σε Covid. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία, αναγκάζοντας χτες τον υπουργό Υγείας να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης και τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ - ΕΚΑΒ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια με κλινικάρχες αντί για πλήρη και άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα (2021-11-12 00:00:00.0)
Κλείνουν ΜΕΘ και την ίδια στιγμή ασθενείς διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους (2021-10-20 00:00:00.0)
112 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων ένας εδώ και 17 μέρες! (2021-04-09 00:00:00.0)
Επανέρχεται η ασφυκτική πίεση στη Θεσσαλονίκη (2021-04-01 00:00:00.0)
Μιας νόσου και με συνεχή «μπαλώματα» τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα (2020-12-03 00:00:00.0)
Εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι υγειονομικοί και ασθενείς, με ή χωρίς Covid (2020-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ