Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς με αιχμή την προστασία της υγείας των εργαζομένων

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Το μήνυμα ότι ο αγώνας για προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς είναι δική τους υπόθεση έστειλαν Σωματεία και Ομοσπονδίες με πρωτοβουλίες που οργάνωσαν χτες σε εργασιακούς χώρους, στο πλαίσιο της μέρας δράσης για την Υγεία, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για την απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Εκτεθειμένοι στην πανδημία και την εντατικοποίηση στα σούπερ μάρκετ

Σε καταστήματα και αποθήκες σούπερ μάρκετ, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν εκτεθειμένοι στην πανδημία αλλά και στα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας, σε συνθήκες εντατικοποίησης και επίθεσης στα δικαιώματά τους, βρέθηκε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Καθώς τα κρούσματα στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, με τις εταιρείες να μην ενημερώνουν, να μη διενεργούν τεστ και να μην κλείνουν ούτε ώρα τα καταστήματα, ο Σύλλογος τονίζει την ανάγκη να σταλεί μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονται να παίζουν με την υγεία τους.

Ο φόρτος εργασίας έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ οι εργαζόμενοι από το έτσι κι αλλιώς λιγοστό προσωπικό νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα. Το αποτέλεσμα είναι τα ωράρια να τεντώνονται, η κάθε βάρδια να περιλαμβάνει δουλειά σε δύο και τρία πόστα, το τρέξιμο να είναι ατελείωτο. Το «κερασάκι στην τούρτα» βάζει η κυβερνητική ρύθμιση για λειτουργία των σούπερ μάρκετ την Κυριακή 15/11 (9 π.μ. έως 5 μ.μ.). Οσον αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων, χαρακτηριστικό είναι το «πρωτόκολλο» που εφαρμόστηκε σε μεγάλο κατάστημα αλυσίδας, όπου ο Σύλλογος συζήτησε χτες με εργαζόμενους: Ενώ εμφανίστηκαν κρούσματα στο προσωπικό το Σάββατο, η εργοδοσία δεν άφησε το κατάστημα κλειστό ούτε καν την Κυριακή προκειμένου να γίνει καθολική απολύμανση, αλλά κάλεσε τους εργαζόμενους να γεμίσουν ράφια.

Συγκέντρωση από το επιχειρησιακό Σωματείο στη «Mellon»

Συγκέντρωση έξω από τη «Mellon»
Συγκέντρωση έξω από τη «Mellon»
Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην έναρξη της βάρδιας έκαναν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Mellon». Μιλώντας στη συγκέντρωση η Ειρήνη Μπεκιάρη, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού. Υπενθύμισε τις διεκδικήσεις του Σωματείου για στοιχειώδη μέτρα, όπως η παροχή μασκών μιας χρήσης στο προσωπικό, δωρεάν και με επάρκεια από την εταιρεία, καθώς και την παρέμβασή του μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων σε συνεργαζόμενο γραφείο. Σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας και έλλειψης μέτρων, όπως σχολίασε, γενικεύεται το καθεστώς τηλεργασίας και μαζί με αυτό μια σειρά από προβλήματα για το ωράριο και τις συνθήκες δουλειάς. Παράλληλα η πρόεδρος του Σωματείου στάθηκε στην ανάγκη πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενημέρωσε για το περιεχόμενό του και κάλεσε τους εργαζόμενους να απαντήσουν απεργώντας στις 26 Νοέμβρη. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά, μέλους της ΟΓΕ, εκφράζοντας αλληλεγγύη στους εργαζόμενους.

Πρωτοβουλίες σε μια σειρά από κλάδους και χώρους

Με συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, νωρίς το πρωί, οι μεταλλεργάτες διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους. Τα ζητήματα της Υγείας αφορούν πρωτίστως τους ίδιους και τις οικογένειές τους, τόνισε ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, υπογραμμίζοντας την κατάσταση στη Ζώνη με τα εργατικά «ατυχήματα». Παράλληλα ενημέρωσε για το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Εξορμήσεις σε καταστήματα σούπερ μάρκετ
Εξορμήσεις σε καταστήματα σούπερ μάρκετ
Εξόρμηση στους εργαζόμενους στην «ΕΒΓΑ» έκαναν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το επιχειρησιακό Σωματείο. Αναδεικνύοντας τους αυξημένους κινδύνους σε έναν κλάδο όπου σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται στις γραμμές παραγωγής ο ένας εργαζόμενος να είναι δίπλα στον άλλο, να πιάνουν και να επεξεργάζονται διαδοχικά το ίδιο προϊόν, η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση που μοιράστηκε καταγγέλλει ότι τα μέτρα προστασίας είναι ανύπαρκτα έως ελάχιστα. Υπενθυμίζοντας μια σειρά από εργοστάσια του κλάδου που έγιναν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, καλεί τους εργαζόμενους να περάσουν στην αντεπίθεση «για να προστατεύσουμε και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει».

Περιοδείες και εξορμήσεις σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα έκανε το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σε συντονισμό με επιχειρησιακά σωματεία. Στο ξενοδοχείο «Athens Marriott» το Σωματείο μοίρασε την ανακοίνωση της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας, συζήτησε με τους εργαζόμενους για το ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν οι Επιτροπές αυτήν την περίοδο, με βάση τη θετική πείρα από τον δικό τους χώρο δουλειάς, όπου διεκδίκησαν και πέτυχαν τη διενέργεια συχνών τεστ με έξοδα της εργοδοσίας.

Εξορμήσεις σε εργοτάξια και γιαπιά, με επίκεντρο τις διεκδικήσεις για την Υγεία αλλά και την προετοιμασία της απεργίας, έκανε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών οργάνωσε συγκέντρωση στο πρακτορείο «Αργος» και περιοδεία στους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Best Solution».

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), σε έναν κλάδο όπου η τηλεργασία εφαρμόζεται σε μεγάλο μέρος των εργαζομένων, συνόψισε σε ένα σύντομο βίντεο τις επείγουσες διεκδικήσεις για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ απηύθυνε πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους, από όπου κι αν δουλεύουν: «Στις 26 Νοέμβρη απεργούμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρα κινητοποιήσεων και στάση εργασίας στις 22 Απρίλη (2021-04-09 00:00:00.0)
Απειλή για την υγεία των εργαζομένων τα «πρωτόκολλα» κυβέρνησης - εργοδοσίας (2021-02-25 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων (2020-11-13 00:00:00.0)
Με το σταγονόμετρο τα τεστ, στην εργοδοσία τα αποτελέσματα (2020-10-14 00:00:00.0)
Σε άλλους κλάδους στην Αττική (2020-04-29 00:00:00.0)
Πλήθος πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της σημερινής μέρας δράσης στους χώρους δουλειάς (2020-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ