Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην απαντά για την επικίνδυνη μονάδα αποβλήτων

Πάνω από δύο μήνες έχουν περάσει από τη μέρα που το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στην κυβέρνηση, απαιτώντας να σταματήσει κάθε ενέργεια δημιουργίας μονάδας αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή της Μάνδρας και του Θριάσιου Πεδίου, και ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει απάντηση.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει με ανακοίνωσή της προς το λαό της περιοχής η ΚΟ Μάνδρας - Ειδυλλίας Αττικής του ΚΚΕ, τονίζοντας την αδιαφορία της κυβέρνησης για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά τη ζωή και την υγεία χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων στη Δυτική Αττική.

Θυμίζουμε ότι η πρόθεση δημιουργίας άλλης μιας υγειονομικής βόμβας στην πολλαπλά επιβαρυμένη περιοχή του Θριασίου έχει προκαλέσει έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις στο λαό της περιοχής, οι οποίες μάλιστα επιβεβαιώνονται και από τα πρόσφατα «ατυχήματα» με τις πυρκαγιές σε μονάδες ανακύκλωσης σε Ασπρόπυργο και Μεταμόρφωση, που μετέτρεψαν το λεκανοπέδιο σε «θάλαμο αερίων».

Η υψηλή επικινδυνότητα της μονάδας που προορίζεται να εγκατασταθεί στην περιοχή και έχει πάρει αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής φαίνεται από τα εξής στοιχεία, που επισημαίνονται και στην ...αναπάντητη Ερώτηση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή: Πρώτον, η αποθηκευτική της ικανότητα (248 τόνοι) βρίσκεται στο όριο (250 τόνοι), για να μεταπέσει στην υψηλότερη - από πλευράς περιβαλλοντικής όχλησης - υποκατηγορία Α1. Και, δεύτερον, υπάγεται στις ειδικές, επί το αυστηρότερο, διατάξεις «περί βιομηχανικών εκπομπών (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης)». Σημειώνεται ότι η χωροθέτηση αυτή δρομολογείται να γίνει στην ίδια περιοχή όπου εδώ και δεκαετίες συνεχίζονται τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ κάτοικοι και εργαζόμενοι είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης.

Σημειώνεται επίσης ότι για να ολοκληρωθεί το νέο αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα έχουν συμπράξει τόσο η προηγούμενη περιφερειακή αρχή Αττικής (Δούρου - ΣΥΡΙΖΑ) όσο και η σημερινή (Πατούλης - ΝΔ), αφού αντί να γνωμοδοτήσουν αρνητικά απέναντι στο τερατούργημα, το απέσυραν τρεις φορές από συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου, δίνοντας χρόνο σε κυβέρνηση και Αποκεντρωμένη Διοίκηση να το ολοκληρώσουν.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟ Μάνδρας - Ειδυλλίας τονίζει, σε σχέση με την καθυστέρηση της κυβέρνησης να δώσει απάντηση στην Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή:

«Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συνεχίζει την τακτική της σιωπής που ακολούθησαν η δημοτική αρχή Μάνδρας - Ειδυλλίας και οι περιφερειακές διοικήσεις Δούρου και Πατούλη, για να περάσουν στα μουλωχτά τους απαράδεκτους σχεδιασμούς που από κοινού έχουν για το λαό και τη νεολαία της Δυτικής Αττικής.

Ο λαός της περιοχής ξέρει ότι αν δεν ήταν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", το θέμα θα είχε κυριολεκτικά θαφτεί. Ξέρει ότι μόνο το ΚΚΕ οργάνωσε μεγάλη συγκέντρωση στη Μάνδρα για να ενημερώσει υπεύθυνα το λαό, για να οργανώσει τον αγώνα.

Η κυβέρνηση και ο κ. Χατζηδάκης, αντί να σιωπούν και να κουνάνε προκλητικά το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στο λαό για τη δημόσια υγεία, καλό θα είναι να απαντήσουν για τις δικές τους ευθύνες που η Δυτική Αττική έχει μετατραπεί σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων, σε κόμβο συγκέντρωσης ρυπογόνων δραστηριοτήτων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής.

Ο λαός της Μάνδρας είναι έτοιμος να τους αντιμετωπίσει αν τολμήσουν και προχωρήσουν στη δημιουργία μονάδας επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή.

Η μόνη επιλογή που έχουν είναι να το πάρουν πίσω!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ