Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Παζάρια με κλινικάρχες αντί για πλήρη και άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Στο έλεος του κορονοϊού όλη η χώρα, με την τραγική κατάσταση να αξιοποιείται για ένταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία

INTIME NEWS

Με τη «συνταγή» που φέρνει τα καθημερινά ρεκόρ των κρουσμάτων και τη χειροτέρευση των πιο «σκληρών» δεικτών της πανδημίας συνεχίζει η κυβέρνηση, προκαλώντας κάθε μέρα και μεγαλύτερους κινδύνους για ασθενείς και εργαζόμενους υγειονομικούς από την υπερμετάδοση του κορονοϊού.

Χαρακτηριστική είναι η άρνησή της να επιτάξει άνευ όρων και προϋποθέσεων τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, που συνεχίζει να θησαυρίζει από τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε μιας νόσου και από τη συνολική υποβάθμιση νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και άλλων μονάδων.

Σήμερα, μάλιστα, και ενώ ο ιδιωτικός τομέας δεν «βρέχει ούτε τα πόδια του» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ετοιμάζεται για μεγαλύτερο «κομμάτι της πίτας» από την εμπορευματοποιημένη Υγεία, μέσω του «νέου ΕΣΥ», πλευρές του οποίου ήδη εφαρμόζονται αυξάνοντας την «πελατεία» του: Κλεισίματα κλινικών και συγχωνεύσεις, αναστολές λειτουργίας σε Περιφερειακά Ιατρεία, όπως στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, κινητικότητα υγειονομικών, που αφήνουν τεράστια κενά και ασθενείς ή χρόνια πάσχοντες ξεκρέμαστους κ.ο.κ.

Σε «αντιπερισπασμό» στο παραπάνω δίκαιο αίτημα, που αγκαλιάζεται από σύσσωμο το υγειονομικό προσωπικό και εκατοντάδες σωματεία, από όλους τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση επιδίδεται σε τηλεδιασκέψεις και «διαρροές» με βαρύγδουπους τίτλους για «τελεσίγραφα» και για «επιστρατεύσεις από βδομάδα». Πίσω από αυτά είναι σε εξέλιξη ένα παζάρι με κλινικάρχες για τον τρόπο που θα γίνει η «συνεργασία» τους με το κράτος, ώστε να αναλάβουν την υγειονομική περίθαλψη μερικών ασθενών. Σε σύσκεψη που είχε προχτές το υπουργείο Υγείας με τους κλινικάρχες, τους κάλεσε να «προετοιμαστούν» για νοσηλείες non Covid και για να διαθέσουν ΜΕΘ για μη Covid περιστατικά, και ...ίσως αργότερα για Covid περιστατικά, πάντα με το αζημίωτο. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο για τη νοσηλεία απευθείας από ιδιώτες περιστατικών Covid, καθώς οι κλινικάρχες μυρίζονται «ψητό» και ετοιμάζονται να «συνδράμουν» και με αυτόν τον τρόπο.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, έχει διπλασιαστεί η αμοιβή για κάθε κλίνη ΜΕΘ στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο προηγούμενο σφοδρό κύμα οι κλινικάρχες έκαναν και διαλογή ασθενών, «παραγγέλνοντας» μόνο όσους είναι σχεδόν αναρρώσαντες. Σε αυτήν την κατεύθυνση, σήμερα αξιοποιείται προπαγανδιστικά η ένταξη στο σύστημα μέσω της «ενοικίασης» 370 κλινών στη Θεσσαλία και 250 στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε ότι στην Αττική «υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση για ενεργοποίηση της διάθεσης κλινών του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ, αν παραστεί ανάγκη».

Η δε συζήτηση για «επιστράτευση» ιδιωτών γιατρών επιβεβαιώνει καταρχάς τα τεράστια κενά που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες συμβασιούχοι είναι στον «αέρα» και η κυβέρνηση αρνείται τη μονιμοποίησή τους. Από την άλλη, είναι στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη αντίστοιχη «επιστράτευση», που επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφού στέρησε αρκετούς γιατρούς από τις γειτονιές, την ίδια στιγμή που ασθενείς δεν έχουν άλλες δομές για να απευθυνθούν.

Στο μεταξύ, και η χτεσινή ενημέρωση ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία της ζωής του λαού, παρουσιάζοντας ξανά την «ατομική ευθύνη» ως το μαγικό ραβδί για την αναχαίτιση του ιού.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, παρουσίασε την πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, ότι δηλαδή «το ΕΣΥ πιέζεται, 124 νοσοκομεία στην Ελλάδα λειτουργούν τμήματα Covid και όλα τα υπόλοιπα, που σημαίνει 4πλάσια δουλειά για τους γιατρούς που βρίσκονται σ' αυτά (...) οι δεξαμενές οξυγόνου αδειάζουν σε μια μέρα», προτείνοντας και πάλι «να κρατάμε τα μέτρα, να μην είμαστε χαλαροί, να μη βλέπουμε πολύ κόσμο». Το ερώτημα για τον εργατόκοσμο είναι «πού να μη βλέπει πολύ κόσμο»; Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που συνωστίζονται κατά εκατοντάδες σε κάθε βαγόνι και λεωφορείο ή στους χώρους δουλειάς που η εργοδοσία με την αβάντα της κυβέρνησης έχει καταργήσει κάθε μέτρο προστασίας;

Χτες μάλιστα σημειώθηκε ένα ακόμα «αλαλούμ», για τον παράλληλο εμβολιασμό έναντι της γρίπης και της Covid, μετά τις δηλώσεις του Γκ. Μαγιορκίνη, μέλους της επιτροπής των ειδικών, τις προηγούμενες μέρες ότι πρέπει να μεσολαβούν 20 μέρες, κάτι που απέρριψε με επίσημη τοποθέτησή της η ίδια η επιτροπή εμβολιασμών. Χτες, ο Γκ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι συντάσσεται απόλυτα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ρίχνοντας «νερό στο μύλο» του φόβου και των αμφιβολιών γύρω από το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Σε αυτό το φόντο συνεχίζεται η δραματική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα π.χ. το Νοσοκομείο «Αττικόν» μπαίνει σε εφημερία έχοντας ήδη 57 ράντζα non Covid περιστατικών, χτες έκλεισε και η Νευροχειρουργική κλινική για να μετατραπεί σε Covid και ασθενείς στοιβάζονται από τη μια κλινική στην άλλη, «"ανοίγουν" κρεβάτια χωρίς προσωπικό», ενώ η διασπορά είναι εκτεταμένη εντός του νοσοκομείου καθώς οι εμβολιασμένοι δεν δικαιούνται να κάνουν τεστ. Στον «Ευαγγελισμό» η πληρότητα σε απλές κλίνες Covid πλέον ανέρχεται στο 75% και 80% στη ΜΕΘ Covid. Στο «Θριάσιο» δεν υπάρχει καμία απλή και ΜΕΘ κλίνη Covid διαθέσιμη, στην τελευταία εφημερία οι εισαγωγές έφτασαν τις 49 (από 38 ένα χρόνο πριν), ενώ 4 διασωληνωμένοι ήταν εκτός Εντατικής. Στο Κρατικό Νίκαιας και χτες διασωληνωμένος ασθενής ήταν εκτός ΜΕΘ, ενώ 14 κρεβάτια πάρθηκαν από το Παθολογικό για να μετατραπούν σε Covid.

Στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς καμία κλίνη ΜΕΘ και με τουλάχιστον 4 ασθενείς διασωληνωμένους σε θαλάμους, αλλά και όλες τις κλινικές κορονοϊού πλήρεις, ξεκίνησε την εφημερία του χτες το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή, στις κλινικές έχουν αυξήσει τον αριθμό των νοσηλευομένων μετατρέποντας δίκλινους θαλάμους σε τρίκλινους, τετράκλινους σε πεντάκλινους κ.λπ.

Η κατάσταση αυτή φαίνεται πως αφορά όλα τα νοσοκομεία, αφού και στο ΑΧΕΠΑ κλινική που μέχρι πριν φιλοξενούσε 28 ασθενείς τώρα νοσηλεύει 36. Και στο ΑΧΕΠΑ η ΜΕΘ Covid είναι γεμάτη και χτες εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ τουλάχιστον 3 ασθενείς.

Προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα υπόλοιπα νοσοκομεία, το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» μετατράπηκε σε Covid. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 30 άτομα με άλλες παθήσεις πήραν εξιτήριο χτες και αυτό θα επαναληφθεί και σήμερα προκειμένου να απελευθερωθούν συνολικά 92 κρεβάτια για να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορονοϊό.

Διαλύουν και την Παθολογική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών

Τη δραματική αποδυνάμωση της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών στο πλαίσιο της πολιτικής κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό με μπαλώματα καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας και καλεί τον λαό και τους φορείς του σε σύσκεψη στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στα Γιαννιτσά, το Σάββατο 13 Νοέμβρη στις 11 π.μ., για τον σχεδιασμό αγωνιστικών δράσεων ενάντια στη διάλυση τμημάτων των δύο νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Πέλλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ