Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Οι εμβολιασμοί δεν αρκούν για τη συλλογική προστασία

Προειδοποιήσεις από επιδημιολόγους που αποδεικνύουν ότι μαζί με τους εμβολιασμούς απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Copyright 2020 The Associated

Την ανησυχία από την εξάπλωση της πανδημίας, παρά τους εμβολιασμούς σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αποτυπώνουν παρεμβάσεις ειδικών, όπως του επικεφαλής επιδημιολόγου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Charite» στο Βερολίνο, Κρίστιαν Ντρόστεν. Σημειώνεται ότι η Γερμανία κατέγραψε χτες για πρώτη φορά πάνω από 50.000 κρούσματα και 235 θανάτους σε ένα 24ωρο, με εμβολιασμένο λίγο πάνω από το 67% του πληθυσμού.

Οπως τόνισε ο Γερμανός επιδημιολόγος, ο νέος κορονοϊός και η μετάλλαξη «Δέλτα» «εξαπλώνεται παρά το γεγονός ότι έχουμε εμβολιαστεί» και «μετά από δύο ή τρεις μήνες, η προστασία από τον εμβολιασμό αρχίζει να μειώνεται».

«Εχουμε μια πανδημία στην οποία συμβάλλουν όλοι - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εμβολιαστεί, αν και λίγο λιγότερο», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit». Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «μόνο η ενισχυτική δόση δεν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα», «είναι βέβαιο ότι χρειάζονται μέτρα για τον περιορισμό των επαφών» και «να αποφεύγονται μεγάλες ομάδες σε κλειστά δωμάτια».

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποδεικνύεται καθημερινά είναι ότι μαζί με τους εμβολιασμούς απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας και πρόληψης, ιδιαίτερα σε χώρους που συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι, όπως εργασιακοί χώροι, εκπαιδευτικά ιδρύματα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ά., αλλά και πραγματική ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός επιδημιολόγος εκτιμά ότι «ο ιός θα γίνει ενδημικός γιατί δεν μπορούμε να εμβολιάσουμε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό. Και σύντομα θα υπάρξουν επίσης μεταλλάξεις έναντι των οποίων ο εμβολιασμός δεν είναι πλέον αποτελεσματικός».

Μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών σε ποσοστά εμβολιασμού, η Ισπανία (79% στον συνολικό πληθυσμό και 99% άνω των 70 ετών) δεν καταγράφει προς το παρόν αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο και εκεί οι ειδικοί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων με την έλευση του κρύου και των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών, δεδομένου ότι η προστασία από τα εμβόλια αποδυναμώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ δεν αποκλείονται οι κίνδυνοι που θα σημάνει η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού.

Οπως τονίζουν οι Ισπανοί επιδημιολόγοι, ακόμη και με εμβολιασμούς στο 79% δεν υπάρχει «συλλογική ανοσία», διότι αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με εμβόλια που δεν αποκλείουν τη μετάδοση.

Στην Ολλανδία η βασική συμβουλευτική επιτροπή για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19 συνέστησε στην κυβέρνηση να επιβάλει μερικό lockdown, το πρώτο μετά το καλοκαίρι στη Δυτική Ευρώπη καθώς τα νοσοκομεία πιέζονται ήδη από την αύξηση των ασθενών με Covid-19.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η ακύρωση εκδηλώσεων, η αναστολή της λειτουργίας κινηματογράφων και θεάτρων και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καφέ και των εστιατορίων, ανέφερε το δίκτυο NOS. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού κατά της Covid-19 μεταξύ των ενηλίκων πλησιάζει το 85%, τα νοσοκομεία σε κάποιες περιοχές της Ολλανδίας έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν θεραπείες, να ακυρώσουν χειρουργεία κ.λπ.

Χτες η Ολλανδία κατέγραψε πάνω από 16.300 κρούσματα σε μια μέρα, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας, και 26 θανάτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ