Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Μηνύματα για διευθετήσεις και ανησυχίες στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών

Ευχαριστήρια της Νούλαντ στην κυβέρνηση για τον «ηγετικό ρόλο» που παίζει στα ευρωατλαντικά σχέδια στα Βαλκάνια που βάζουν φωτιά στην περιοχή

Νέα μηνύματα στην Τουρκία μέσω ...Βέρνης έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Ελβετό ομόλογό του. Στις δηλώσεις του τόνισε, άλλωστε, ότι «η Ελβετία είναι μια χώρα που, παρόλο που δεν επικοινωνεί με τη θάλασσα, έχει υπογράψει την UNCLOS, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ίσως αυτό να αποτελέσει ένα παράδειγμα για άλλες χώρες, οι οποίες συνορεύουν με τη θάλασσα, αλλά αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε, σε αναζήτηση συνεννοήσεων και διευθετήσεων για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Κατσανιώτης, πραγματοποιούσε συνάντηση με τον πρέσβη της Τουρκίας, Burak Οzugergin. «Η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, διεξήχθη σε φιλική ατμόσφαιρα, ενώ συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων», αναφέρεται από πλευράς του υφυπουργού.

Εξάλλου, ο Δένδιας στη Βέρνη συζήτησε με τον Ελβετό ομόλογό του και θέματα όπως «τις προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη». Θέμα τα Δυτικά Βαλκάνια, που συζήτησε και προχτές σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Αμερικανίδα υφυπουργό Β. Νούλαντ, η οποία κατόπιν ευχαριστούσε την ελληνική κυβέρνηση για τον «ηγετικό της ρόλο» και τη «σταθερή υποστήριξη στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Προηγούμενα, αργά προχτές το βράδυ, μιλώντας ο Δένδιας σε εκδήλωση, εστίαζε στις «προκλήσεις που ιδίως τα Δυτικά Βαλκάνια στην παρούσα συγκυρία (...) Και δεν αναφέρομαι μόνο στη Βόρεια Μακεδονία. Αλλες χώρες βορειότερα, όπως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, είναι δυνάμει πηγή πολύ μεγάλων προβλημάτων». Τόνισε, επίσης, «τη βαθιά προβληματικότητα της σχέσης μας, με την Τουρκία». Επεσήμανε, εξάλλου, «τον υπερατλαντικό δεσμό, τη σχέση μας με το ΝΑΤΟ, την τεράστια σημασία της υπερδύναμης (ΗΠΑ)».

Σημείωνε ότι η «λογική» αυτών, και άλλων σχέσεων της χώρας με το εξωτερικό, «είναι η δημιουργία ενός πλαισίου κατανόησης, επί τη βάσει συγκεκριμένων αρχών του Διεθνούς Δικαίου και, στις περισσότερες περιπτώσεις, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα και στις χώρες αυτές, συνεργαζόμενες, να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις κοινωνίες τους, μια σταθερότερη κατάσταση και μια πρόοδο στις οικονομίες τους».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό είναι κάτι το εύκολο και το άμεσα επιτεύξιμο. Ομως οφείλω να πω ότι είναι ορατό πια, νομίζω στον καθένα, ότι δημιουργείται μια κοινή αντίληψη σε μια πολύ μεγάλη και πολύ ισχυρή ομάδα χωρών», επέμεινε, ενισχύοντας την εντύπωση ότι στο παρασκήνιο προχωρούν παζάρια και «διευθετήσεις», σε κάθε περίπτωση σε βάρος των λαών και των συμφερόντων τους.

Σημειωτέον, τη Δευτέρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου κατ' αρχάς ο Δένδιας διοργανώνει «πρωινό εργασίας» εκ μέρους της ελληνικής προεδρίας της ευρωατλαντικής κοπής «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης», όπου αναμένεται να συμμετάσχουν ορισμένες χώρες της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, καθώς και οι συμμετέχοντες στη διαδικασία, μάλιστα σε υπουργικό επίπεδο.

Στο ΣΕΥ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν αρχικά «θέματα επικαιρότητας», ανάμεσά τους Λευκορωσία (με την Αθήνα να στηρίζει την επιβολή κυρώσεων από πλευράς ΕΕ σε βάρος του Μινσκ) και Βαρώσια, με τον Δένδια να μεταβαίνει την επομένη στη Λευκωσία για συνέδριο του Economist.

Στη συνέχεια, θα προβούν σε «απολογισμό των πρόσφατων εξελίξεων» στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ θα ακολουθήσει ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στο Σαχέλ, όπου η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την αποστολή μάχιμου τμήματος σε υποστήριξη του γαλλικού Σώματος που επιχειρεί στην περιοχή.

Παραπέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας θα ανταλλάξουν σε κοινή σύνοδο απόψεις σχετικά με το πρώτο σχέδιο «στρατηγικού προσανατολισμού της ΕΕ», τη λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ, υπό διαμόρφωση κείμενο - δόγμα σε αντιστοίχιση με την υπό επικαιροποίηση «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ.

Τέλος, να καταγραφεί ότι την επόμενη Παρασκευή έρχονται στην Αθήνα για «τετραμερή διάσκεψη» οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ