ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποψηφιότητες - «αστέρες» για τις δημοτικές
  • Οι διαμορφωτές της «κοινής γνώμης» έπιασαν δουλιά και κατασκευάζουν αστέρες των ΜΜΕ ως υποψηφίους δημάρχους «κοινής αποδοχής»
  • Οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καλούνται τώρα να πάρουν θέση

Υποψηφιότητες-«αστέρες» των ΜΜΕ πλασάρονται μεθοδευμένα και συστηματικά ως υποψήφιοι δήμαρχοι «κοινής αποδοχής» ενόψει των δημοτικών εκλογών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται βέβαια ο Δήμος Αθηναίων, εκτός των άλλων, λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ηδη οι διαμορφωτές της «κοινής γνώμης» και οι κατασκευαστές συναίνεσης έχουν πιάσει έγκαιρα δουλιά και δημιουργούν, πριν από τα καθεστωτικά κόμματα, τους υποψηφίους. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αν και δηλώνουν ότι είναι νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις για τις δημοτικές εκλογές, ωστόσο εξαναγκάζονται να τρέχουν πίσω από τα «γεγονότα» που διαμορφώνουν τα ΜΜΕ. Παράλληλα, κοινός παρονομαστής των επιδιώξεων των ηγεσιών των δύο κομμάτων φαίνεται να είναι η στήριξη υποψηφιοτήτων «υπερκομματικών» ή «κοινής αποδοχής», ειδικά για το Δήμο Αθηναίων. Στον πρώτο δήμο της χώρας, έχουν ήδη «πέσει... στον αέρα» τα ονόματα των Ν. Χατζηνικολάου και της Γιάννας Αγγελοπούλου. Μετά τη διάψευση της δεύτερης, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην υποψηφιότητα του διευθυντή ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ, ο οποίος επιμένει να μη διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες.

Το «μπαλάκι» μεταφέρεται στις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που καλούνται να πάρουν θέση γύρω από τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Ηδη, από τη ΝΔ, οι Μ. Εβερτ και Γ. Βαρβιτσιώτης έχουν βγει με δηλώσεις υποστήριξης της υποψηφιότητας του Ν. Χατζηνικολάου, ενισχύοντας την εντύπωση ότι μάλλον προκαταλαμβάνουν την τελική απόφαση του Κ. Καραμανλή. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ συνεργάτες του δήλωναν ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο. Ο Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε χτες (στο «Αλτερ») ότι «είναι πολύ νωρίς» και είναι «εντελώς άκαιρο το ζήτημα», ενώ έμμεσα επιτέθηκε στα στελέχη της ΝΔ που έσπευσαν να εκφράσουν προσωπικές απόψεις. Κάποιες πληροφορίες όμως ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ν. Χατζηνικολάου μέσα στη βδομάδα, σε μια προσπάθεια να προλάβει το ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Καραμανλής έχει ταχθεί γενικά υπέρ των «υπερκομματικών» υποψηφιοτήτων, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ειδικά για το Δήμο Αθηναίων, όπου το κόμμα του προηγείται του ΠΑΣΟΚ σε ψήφους, αυτή η λύση τον συμφέρει μπροστά σε βουλευτικές εκλογές.

Από την άλλη, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τυχόν υποστήριξη της υποψηφιότητας Χατζηνικολάου θα προκαλέσει, άγνωστο σε ποιο βαθμό, εσωκομματικές αντιδράσεις, καθώς οι αντίπαλοί του δε θα διστάσουν να τον κατηγορήσουν για υποταγή στα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Ενδεικτική είναι η αρθρογραφία που έχει ξεκινήσει ο «Ελεύθερος Τύπος», που αντιδρά στην υποψηφιότητα Χατζηνικολάου. Ο Γ. Κύρτσος σε χτεσινό του άρθρο με τίτλο «Το τεστ του Βαρδινογιάννη» γράφει ότι «με την προώθηση της υποψηφιότητας του κ. Νίκου Χατζηνικολάου για τη δημαρχία της Αθήνας ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης επιχειρεί τη μεγάλη επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο και επιβάλλει στη ΝΔ ένα τεστ επικοινωνιακής και πολιτικής αντοχής. Τα συμφέροντα Βαρδινογιάννη κυριάρχησαν στις σκληρές για τη ΝΔ τετραετίες της "Αλλαγής", έχασαν σε κάποιο βαθμό έδαφος έναντι ανταγωνιστικών συμφερόντων επί εκσυγχρονισμού και επιχειρούν τη μεγάλη πολιτική επιστροφή». Σε άλλο άρθρο η εφημερίδα συμβουλεύει τη ΝΔ «να κρατήσει αποστάσεις από την κατασκευασμένη από τους εκδότες του MEGA υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Αθήνας».

Ιδιαίτερα θετική έσπευσε να χαρακτηρίσει τη φημολογούμενη υποψηφιότητα του Ν. Χατζηνικολάου ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος, ας σημειωθεί, μέχρι πριν από λίγο καιρό πρότεινε την υποψηφιότητα της Γιάννας Αγγελοπούλου! «Ο κ. Χατζηνικολάου είναι ένας διαπρεπής δημοσιογράφος με καταγεγραμμένη θετική πορεία και στη ζωή και την κοινωνία. Μια τέτοια υποψηφιότητα καλό θα ήταν να είναι υπερκομματική», δήλωσε ο αρχηγός του ΚΕΠ.

Η κυβέρνηση, αν και δε φαίνεται να έχει καταλήξει αν θα υποστηρίξει κομματικό ή «υπερκομματικό» υποψήφιο, μάλλον αφήνεται να «παρασυρθεί» από το κλίμα που διαμορφώνεται, το οποίο μάλλον την ευνοεί. Εξάλλου, μια σειρά βουλευτές και στελέχη τάσσονται υπέρ των «υπερκομματικών» υποψηφιοτήτων και υποκλίνονται στα αφεντικά των ΜΜΕ και στις επιλογές τους.

Απεργεί αύριο και το... ΚΥΣΕΑ

Λόγω διάστασης απόψεων Σημίτη - Τσοχατζόπουλου για τις περικοπές στους εξοπλισμούς

Την αυριανή απεργία επικαλέστηκε, μετά τη χtεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, για να αιτιολογήσει την αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο θα ασχολούνταν με τις περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην πραγματικότητα, όμως, φαίνεται πως υπήρξε διάσταση απόψεων για τα ζητήματα των εξοπλισμών και την κατανομή των περικοπών, που δε στάθηκε δυνατόν να γεφυρωθεί στη διάρκεια μιάμισης ώρας συνάντησης πρωθυπουργού και υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την υλοποίηση των αμυντικών προγραμμάτων και μάλιστα, όπως τόνισε, και για «τις προτάσεις μας για την κάλυψη επιπρόσθετων αναγκών που υπάρχουν στο υπουργείο». Την επόμενη βδομάδα, είπε, θα συζητήσει τα θέματα αυτά με τον Γ. Παπαντωνίου και στη συνέχεια θα γίνει το ΚΥΣΕΑ, το οποίο «λόγω της απεργίας, λόγω του ακατάλληλου της ημέρας, πιστεύω δε θα ήταν δυνατόν - τη στιγμή μάλιστα που και εσείς οι δημοσιογράφοι, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης που δίνετε τη μάχη για κάποια δικαιώματα - εμείς να συζητούμε για αλλότρια θέματα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο μεταθέσαμε το ΚΥΣΕΑ για την άλλη εβδομάδα».

Ο... χώρος τούς έλειπε

Τη δημιουργία «Χώρου διαλόγου και κοινής δράσης της Αριστεράς» παρουσίασαν χτες με συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των δυνάμεων που συμμετέχουν, όπως ο Συνασπισμός, η ΚΕΔΑ, η ΑΚΟΑ, η «Πρωτοβουλία για την Επανίδρυση της Αριστεράς» κ.ά. Το εγχείρημα, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αποτελεί «ώριμη πολιτική ανάγκη»(;) και βασίζεται στο τρίπτυχο - πάνω στο οποίο θα αναπτυχθούν και πρωτοβουλίες - Ασφαλιστικό, «τρομονόμος», διεθνείς κινητοποιήσεις, με αρχή αυτή της Γένοβας το καλοκαίρι.

Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο «Χώρο» μοιράζονται κοινές αντιλήψεις, θέσεις και προτάσεις σε ό,τι αφορά στα προαναφερθέντα τρία ζητήματα. Ωστόσο, καμία δεν ήταν σε θέση χτες να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα που γεννιούνται. Η σύγχυση ήταν εμφανής και μαρτυρούσε πως η απόφαση για παρουσίαση του «Χώρου» υπήρξε βεβιασμένη, ενώ κάποιοι την ερμήνευσαν ως προσπάθεια να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας στις δυνάμεις που τον απαρτίζουν.

Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη συνέντευξη δόθηκε στο Ασφαλιστικό, για το οποίο οι δυνάμεις του «Χώρου» δεν αποκλείουν τον «κοινωνικό διάλογο», απεναντίας τον αποδέχονται θέτοντας ορισμένες προϋποθέσεις, όπως το να αποτελέσει βάση του διαλόγου το πλαίσιο που προβάλλει η ΓΣΕΕ ή να καταργηθούν οι νόμοι Σιούφα.

Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία στη συνέντευξη Τύπου σύσσωμης σχεδόν της ηγεσίας του Συνασπισμού, μηδέ εξαιρουμένου του προέδρου του κόμματος. Αλλωστε, η Κουμουνδούρου αυτοπροβάλλεται ως «πόλος συσπείρωσης» αυτών των δυνάμεων, μη κρύβοντας ότι το εγχείρημα μπορεί να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς της στόχους.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι δεν έλειψαν οι πικρόχολες αναφορές στο ΚΚΕ, το οποίο επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως «κομπλεξικό», απομονωμένο, ως κόμμα που αρέσκεται στις κομματικές καταγραφές.

Αυτά τα δύο δεν πάνε «μαζί»

Να «ιδεολογικοποιήσει» την πολιτική του «εκσυγχρονισμού», που πρεσβεύει ο ίδιος και έχει κάνει σημαία του, επιχείρησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Αφού λοιπόν, υπερθεμάτισε σε ό,τι έχει να κάνει με το «κοινωνικό», (προσπαθώντας να αποδείξει πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του πασχίζουν για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους) ο Κ. Σημίτης, με το γνωστό ύψος του καθηγητή, τόνισε: «Γι'? αυτό, πρέπει να μας απασχολήσουν οι ενεργές πολιτικές για την κοινωνική αλληλεγγύη και την απασχόληση τη μεταρρύθμιση στην Υγεία και την κοινωνική ασφάλιση». Και καθώς, προφανώς, ένιωθε πως δεν πείθει για τις φραστικές του διακηρύξεις, έσπευσε να εξηγήσει πως (σ.σ. εμείς του ΠΑΣΟΚ) «θέλουμε μια κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και συμμετοχής».

***

Η ουσία αυτών που είπε ο πρωθυπουργός περί «κοινωνικού κράτους», δεν είναι πως παραδέχτηκε δημόσια, ότι μετά από 20 περίπου χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να υπάρχει κοινωνική αδικία και μάλιστα διευρυνόμενη, αλλά η άποψη που διατύπωσε πως η «κοινωνική δικαιοσύνη» θα κατακτηθεί με τον κοινό αγώνα ΟΛΩΝ (!) των Ελλήνων. Για την ακρίβεια, όπως ισχυρίστηκε, το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος προσωπικά, αγωνίζονται «για μια κοινωνία... όπου δεν υπάρχουν το 1/3 ή το 1/4 ή κάποιες ομάδες που μένουν δίπλα, αλλά όλοι μαζί προχωρούν στην ευημερία και την πρόοδο, στο νέο κοινωνικό κράτος»...

***

Ο καθηγητής κύριος Σημίτης, κάνει τον ανήξερο, ότι είναι αδιανόητο να αγωνίζονται μαζί οι κεφαλαιοκράτες (και οι κάθε είδους υπηρέτες τους) με τους εργαζόμενους και τα πλατιά στρώματα, για τον απλό λόγο ότι τα συμφέροντά τους είναι αντικρουόμενα. Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι τα μονοπώλια και οι μεγαλοεπιχειρηματίες αγωνίζονται και πατούν επί πτωμάτων (έχουν κάνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ανθρωπότητα) επιδιώκοντας τη διεύρυνση των κερδών τους με την ένταση και εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

***

Αυτές, είναι απλές αλήθειες, κύριε καθηγητά που τις γνωρίζουν ακόμη και οι πρωτοετής φοιτητές. Το όραμά σας, που το είχαν και άλλοι, θιασώτες της ταξικής συνεργασίας, δεν έχει μέλλον. Θα το διαπιστώσετε και στις 17 Μάη, όταν οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι βιοτέχνες έμποροι και γενικά οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς, θα ξαναβρεθούν ΟΛΟΙ μαζί, ενάντια στο κεφάλαιο και τους υπηρέτες του που - στο όνομα σωτηρίας των ασφαλιστικών ταμείων - θέλουν να διαλύσουν την κοινωνική ασφάλιση.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ