ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ολο και πιο εκρηκτική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία

INTIME NEWS

Εκτός ορίων συνεχίζεται η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, με τους υγειονομικούς να παλεύουν για την προστασία της υγείας του λαού υπό το βάρος των συνεπειών της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης που συνεχίζεται και μέσα στην πανδημία.

Καθημερινά εξελίσσεται ένας μαραθώνιος, για να βρεθεί μια άδεια κλίνη ΜΕΘ Covid, καθώς μπορεί οι εισαγωγές χτες να εμφάνισαν ελαφρά μείωση, όμως οι ανάγκες για ΜΕΘ αυξάνονται. Κάθε κρεβάτι ΜΕΘ που αδειάζει μένει κενό μόνο για όσο χρόνο χρειάζεται να ετοιμαστεί για να δεχτεί τον επόμενο ασθενή. Υγειονομικοί αναφέρουν πως πλέον υπάρχει άτυπη λίστα αναμονής για ΜΕΘ Covid, αφού δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση μένουν σε απλούς θαλάμους.

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» η εφημερία χτες το πρωί έκλεισε με 60 νέες εισαγωγές και γεμάτες και τις 44 κλίνες ΜΕΘ. Στο «Ιπποκράτειο» η εφημερία ξεκίνησε με μηδέν κλίνες ΜΕΘ και περισσότερους από 200 ήδη νοσηλευόμενους.

Σε «Παπανικολάου», ΑΧΕΠΑ, «Αγιο Παύλο», «Αγιο Δημήτριο» γεμάτες είναι όλες οι κλίνες ΜΕΘ και σε μεγάλη πληρότητα οι κλινικές Covid.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται και η λίστα των υγειονομικών που βγαίνουν εκτός μάχης, καθώς είτε έχουν προσβληθεί από τον ιό είτε μπαίνουν σε καραντίνα.

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού δεν καλύπτονται, με αποτέλεσμα ένας γιατρός να καλείται να περιθάλψει 50 ασθενείς.

Καμία λύση δεν δίνουν και οι κινήσεις της κυβέρνησης για «εθελοντική ενίσχυση» των νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς, αντί να προχωρήσει σε οργανωμένη επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Χαρακτηριστικά, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι από τους ιδιώτες γιατρούς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, μόλις 13 είναι στις ειδικότητες που προβλέπει η σχετική απόφαση, αποδέχτηκαν να είναι αποκλειστικής απασχόλησης και υπέγραψαν τη σύμβαση με τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας (8 θα απασχοληθούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, από 2 σε Δράμα και Χαλκιδική και 1 στην Εδεσσα).

Αποκαλυπτικές οι καταγγελίες των υγειονομικών

Οι δραματικές συνθήκες και η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, μαζικών προσλήψεων και άμεσης πραγματικής επίταξης του ιδιωτικού τομέα, αναδείχθηκαν και στη διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, ενόψει της αυριανής απεργίας, με συμμετοχή εργαζομένων συνδικαλιστών από τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι υγειονομικοί ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας, των αρμόδιων ΥΠΕ και των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Καθημερινά πληθαίνουν χαρακτηριστικές αποκαλύψεις, καθώς ολοένα και περισσότεροι υγειονομικοί μιλούν, γράφουν, φανερώνουν με πολλούς τρόπους τις συνέπειες από τη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία. Σε μια τέτοια περίπτωση, παθολόγος εντατικολόγος, του «Ιπποκράτειου», ανέφερε ότι υπάρχουν ελάχιστοι γιατροί για δεκάδες ασθενείς, αλλά και ότι για να εξασφαλίσουν κλίνες νοσηλείας πλέον κάνουν πιο «επιθετικά εξιτήρια». Ετσι αντί να περιμένουν την πλήρη αποδρομή της νόσου, στέλνουν ασθενείς στο σπίτι τους με οξυγόνο. Νοσηλευτές μιλούν για τον «πόλεμο» για να βρουν σύριγγες, συστήματα ορού, για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών, αφού δεν αρκούν τα συστήματα οξυγόνου, τραυματιοφορείς κλείνονται στα ασανσέρ, έγκυες γυναίκες θετικές στον κορονοϊό γεννάνε και πρέπει να απολυμανθεί ο χώρος για την επόμενη γέννα, συγγενείς να ψάχνουν απεγνωσμένα τους δικούς τους.

Οι υγειονομικοί αναδεικνύουν ταυτόχρονα τις συνέπειες του χρόνιου «εξορθολογισμού» - ακρωτηριασμού του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως π.χ. με το κλείσιμο δύο νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη («Παναγία» και Λοιμωδών) και 320 κλινών νοσηλείας, τα οποία δεν άνοιξαν ούτε στον «πόλεμο» της πανδημίας.

Επισημάνθηκε ακόμα ότι οι κλίνες ΜΕΘ που στήνονται πρόχειρα σε όλα τα νοσοκομεία, όχι μόνο δεν έχουν το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά ούτε καν και το αριθμητικά αναγκαίο (4 νοσηλευτές ανά κλίνη), αυξάνοντας έτσι και τα ποσοστά θνητότητας. «Αν έχεις 10 αρρώστους και έχεις έναν νοσηλευτή να τους παρακολουθεί, είναι σαν να μην τους παρακολουθείς», λένε και καταγγέλλουν: «Πολλοί συνάνθρωποί μας δεν προλαβαίνουν να διασωληνωθούν, και πεθαίνουν σε απλούς θαλάμους, λόγω φόρτου εργασίας. Οταν έχεις έναν γιατρό για 50 ασθενείς, δεν προλαβαίνεις να εκτιμήσεις την κατάσταση και μοιραία χάνονται άνθρωποι».

Από το «Θεαγένειο», περιγράφουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, καθώς πλέον σε πολλές κλινικές υπάρχουν θετικά κρούσματα και κλείνουν. Τα χειρουργεία μειώθηκαν στο ελάχιστο, αφού πλέον και οι αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν, καθώς νοσούν και δεν αντικαθίστανται. Πηγαίνουν πίσω και οι χημειοθεραπείες.

Από το ΑΧΕΠΑ αναδεικνύουν την εγκληματική απόφαση με την οποία υγειονομικοί καλούνται να επιστρέψουν στη δουλειά με θετικό τεστ αρκεί να είναι απύρετοι! Οπως και το γεγονός ότι εργαζόμενοι με υποκείμενα νοσήματα χρειάζεται να νοσηλευτούν αλλά επειδή υπάρχει έλλειψη κλινών, επιλέγεται να μείνουν σπίτι με οξυγόνο. Αναδεικνύουν τις επιπτώσεις που έχει η αναστολή χειρουργείων και τακτικών ιατρείων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μη διαγνωσμένων καρκίνων, χρόνιων παθήσεων. Αλλά και η ακύρωση επειγόντων χειρουργείων λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ για μη Covid περιστατικά.

Αποκαλυπτική ήταν και η παρέμβαση από τα νοσοκομεία της Πέλλας που έχουν φρακάρει. Αναφέρθηκαν και στα πρωτόκολλα - λάστιχο με αφορμή τον αξονικό τομογράφο. Οπως είπαν, σε περίπτωση που εξεταζόταν ασθενής θετικός σε κορονοϊό, ο αξονικός έβγαινε για 3 ώρες εκτός λειτουργίας μέχρι να απολυμανθεί. Τώρα για να εξυπηρετήσουν περισσότερους ασθενείς η διοίκηση αποφάσισε ότι 20 λεπτά αρκούν.

Στη μάχη που δίνουν μαζί με τους μόνιμους και οι χιλιάδες συμβασιούχοι στην Υγεία αναφέρθηκαν επικουρικοί και συμβασιούχοι εργαζόμενοι από το «Παπανικολάου», το ΑΧΕΠΑ και άλλα νοσοκομεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να θωρακιστεί άμεσα το Νοσοκομείο Χαλκίδας

Δίνοντας συνέχεια στις παρεμβάσεις του ΚΚΕ για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Χαλκίδας, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής, κατέθεσε νέα Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία καταρρίπτει την πλασματική εικόνα που επιχείρησε να διαμορφώσει ο υπουργός Υγείας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Νοσοκομείο και τη σχετική φιέστα που στήθηκε, ενώ η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Η Ερώτηση αναδεικνύει τις τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου, που μετά τη μεταστέγασή του στο νέο κτίριο έχουν γίνει ακόμη μεγαλύτερες: «Με βάση το οργανόγραμμα που αντιστοιχούσε στην προηγούμενη δομή του, υπήρχαν 300 κενά (295 από ενημέρωση τον Οκτώβριο του 2019), τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχουν καλυφθεί στο σύνολό τους και μάλιστα από μόνιμο προσωπικό. (...) Εχουν γίνει περίπου 140 προσλήψεις επικουρικών, 12 μόνιμες προσλήψεις γιατρών που είχαν προκηρυχθεί από το καλοκαίρι του 2019 και μονιμοποιήθηκαν 2 επικουρικοί καρδιολόγοι της ΜΕΘ. Μιλάμε δηλαδή για την κάλυψη των μισών κενών θέσεων του παλιού οργανογράμματος και μάλιστα με ημερομηνία λήξης».

Επισημαίνει επίσης ότι η ΜΕΘ που λειτούργησε πρόσφατα και άμεσα μετατράπηκε σε ΜΕΘ Covid, δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις στελέχωσης με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς μόνο 2 από τους 8 γιατρούς έχουν την απαιτούμενη ειδίκευση. Επίσης, «το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανεπαρκές, αφού για τις 7 κλίνες θα έπρεπε να είναι 28, ενώ από την ενημέρωση που έχουμε είναι μόνο 17».

Τονίζεται επίσης ότι η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ευβοίας είχε προειδοποιήσει για τον μεγάλο κίνδυνο διασποράς της νόσου, εξαιτίας του ότι το ιατρικό προσωπικό που έχει τοποθετηθεί στην κλινική Covid επισκέπτεται ταυτόχρονα και άλλες κλινικές. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, πνευμονολόγος της κλινικής Covid που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, έκανε ταυτόχρονα τακτικά ιατρεία και εξέταζε ασθενείς στις υπόλοιπες κλινικές.

Η Ερώτηση υπογραμμίζει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που δεν φρόντισε να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, σημειώνει ότι εφαρμόστηκε λογική των «μπαλωμάτων» και μετακινήσεων προσωπικού που αποδυνάμωσαν ακόμη περισσότερο τα ήδη υποστελεχωμένα περιφερειακά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Εύβοιας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ ρώτα τον αρμόδιο υπουργό για το τι μέτρα θα πάρει:

  • Για να λειτουργήσουν ΜΕΘ, ΜΑΦ και κλινική Covid με προσωπικό που θα απασχολείται αποκλειστικά σε αυτές.
  • Για να λειτουργήσει η ΜΕΘ με όλο το απαραίτητο έμπειρο και εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό με συγκεκριμένη αναλογία ασθενών ιατρών (1 προς 1) και ασθενών νοσηλευτών (1 προς 4). Επιπλέον τραυματιοφορέα, βοηθό θαλάμου, φυσικοθεραπευτή ανά 4 ασθενείς, τεχνολόγο ακτινολόγο όλο το 24ωρο, ειδική ομάδα καθαριότητας.
  • Για αύξηση των κλινών της κλινικής Covid και της ΜΕΘ Covid χωρίς αποδυνάμωση των υπόλοιπων δομών Υγείας, αλλά με εξασφάλιση εξοπλισμού και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Για να καλυφθούν όλα τα κενά όλων των κλινικών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Aσφυξία» στα νοσοκομεία, απροστάτευτος ο λαός

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι δημόσιες μονάδες Υγείας στη Θεσσαλία, που έχουν ξεμείνει από κλίνες ΜΕΘ - μόνο 2 είναι κενές - ενώ στις απλές κλίνες νοσηλείας για κορονοϊό η πληρότητα αγγίζει το 90%.

Ταυτόχρονα, τα «μπαλώματα», όπως αυτά με τις στρατιωτικές σκηνές που στήθηκαν έξω από το Νοσοκομείο του Βόλου, προκαλούν την οργή των υγειονομικών, καθώς είναι γνωστό ότι στην περιοχή υπάρχουν 2.500 κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα που παραμένουν αναξιοποίητα, καθώς η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Σε συνδυασμό με τον υψηλό αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων, καθώς μόλις χτες ανακοινώθηκαν 129 κρούσματα στη Λάρισα, 93 στη Μαγνησία, 25 στην Καρδίτσα και 21 στα Τρίκαλα και την ελλιπή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις εργατογειτονιές, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να μένουν και να νοσούν στα σπίτια τους με απρόβλεπτες συνέπειες, όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί.

Την ίδια ώρα, μόνο στη Θεσσαλία υπολογίζονται σε 250 οι γιατροί και οι νοσηλευτές που τις προηγούμενες μέρες ήταν εκτός μάχης.

Χαρακτηριστικό τού πόσο αβοήθητοι από την κυβέρνηση είναι οι υγειονομικοί είναι και το γεγονός ότι για να πάνε πολλοί εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, αναγκάζονται να στοιβάζονται μέσα σε ένα αστικό λεωφορείο, που εξυπηρετεί ταυτόχρονα εκατοντάδες ανθρώπους, ασθενείς και άλλους. Ετσι χτες πραγματοποίησαν συμβολικό «μπλόκο» για λίγα λεπτά στο αστικό λεωφορείο της γραμμής 4, απαιτώντας πιο συχνά δρομολόγια.

Χτες έγινε επίσης γνωστό πως εντοπίστηκαν 35 κρούσματα ύστερα από ιχνηλάτηση στη δομή του Αριστέα στον Αμπελώνα. Εξ αυτών τα 11 αφορούν εργαζόμενους και 22 άτομα που περιθάλπονται στη δομή, ενώ 2 αφορούν εργαζόμενους σε συνεργαζόμενο συνεργείο καθαριότητας. Αντίστοιχα στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» στον Βόλο επιβεβαιώθηκαν 8 κρούσματα. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε εργασιακούς χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ, με τα σωματεία να καταγγέλλουν πως με ανεπαρκείς ελέγχους και απουσία κάθε πρόληψης το κράτος «κάνει πλάτες» στην εργοδοσία για τη μη τήρηση ακόμα και στοιχειωδών μέτρων προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ