ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ
Ακαρπη η περιοδεία «διάδοσής» του

Από το πολεμικό μουσείο στην Κίνα

Associated Press

Από το πολεμικό μουσείο στην Κίνα
ΠΕΚΙΝΟ.-

Η επιστροφή στα πάτρια εδάφη με κυριολεκτικά «άδειες» τις βαλίτσες, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό που σημάδεψε την περιοδεία της τρίτης και τελευταίας αντιπροσωπείας των ειδικών απεσταλμένων του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, για τη «διάδοση και εξάπλωση» του προγράμματος της «αντιπυραυλικής ασπίδας», του NMD. Το χάσμα που επικρατεί στις απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών των Ειρηνικού, δηλαδή μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, όχι μόνο δε γεφυρώθηκε αλλά επιβεβαιώθηκε. Βέβαια, ούτε και οι υπόλοιπες αντιπροσωπείες που όργωσαν τον πλανήτη έχουν να καταδείξουν κάποια «κέρδη», καθώς «φίλοι», «σύμμαχοι» και εχθροί απλά διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους, μη εκφράζοντας ουσιαστικά τίποτα...

Η αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι, αρμόδιο για θέματα Ειρηνικού και Ασίας, αναχώρησε χτες από την κινεζική πρωτεύουσα, χωρίς να έχει κατορθώσει να «κάμψει τις αντιστάσεις του πιο διαπρύσιου εχθρού» του αμερικανικού σχεδίου του «υιού του πολέμου των άστρων», ενώ νέα όξυνση στις σινοαμερικανικές σχέσεις παρουσιάστηκε και από την ειλημμένη απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στον πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσεν Σουϊμπιάν να έχει συνάντηση με τα μέλη του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια του περάσματός του από τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που καταδεικνύει την «άθλια παραβίαση της εμπιστοσύνης και των δεσμεύσεων» των διμερών σχέσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, όπως αναφέρει χτες στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία», όργανο του ΚΚ της Κίνας και συμπληρώνει ότι το «να επιτρέψουν οι ΗΠΑ τη διαμονή και τις επίσημες συναντήσεις του Τσεν με Αμερικανούς αξιωματούχους αποτελεί απλά το τελευταίο παράδειγμα της ολοένα και αυξανόμενης λίστας των προκλήσεων (εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών) που έχουν στόχο την Κίνα».

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί απλά μόνο μια επιπρόσθετη διαφορά απόψεων, όσον αφορά στο καθεστώς της Ταϊβάν. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι οι ΗΠΑ με την έγκριση του νέου στρατιωτικού πακέτου, επί της ουσίας, προβλέπουν την ενσωμάτωση της Ταϊβάν στην ασιατική παραλλαγή του αμυντικού συστήματος, που επονομάζεται «Θέατρο Πυραυλικής Αμυνας» (TMD), για τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Σφοδρότατη αντίθεση

Συνεπώς, η διάσταση απόψεων του Πεκίνου για το αμερικανικό αντιβαλλιστικό σύστημα που διαπίστωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, και τις κομίζει πίσω στις ΗΠΑ μάλλον ήταν αναμενόμενες και εύλογες. Οπως παραδέχτηκε ο Κέλι, παρά τις προθέσεις των ΗΠΑ να «καθησυχάσουν» την Κίνα ότι το NMD δεν έχει στόχο την ίδια, δεν κατόρθωσε να πείσει τους Κινέζους ομολόγους κατά τη διάρκεια των επαφών τους. Σε δηλώσεις του, που διανεμήθηκαν στους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, τονίζει ότι κατά τις προχτεσινές συνομιλίες προσπάθησε να πείσει την κινεζική ηγεσία πως το αμερικανικό αντιβαλλιστικό πρόγραμμα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα. Προσπαθώντας βέβαια να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις συμπλήρωσε ότι «ακόμη κι αν υπήρξαν διαστάσεις στις απόψεις μας, οι διαβουλεύσεις μας υπήρξαν εποικοδομητικές και αποτελούν ένα καλό σημείο εκκίνησης», αφού όπως τόνισε ο ίδιος κι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο.

Πάντως, η Κίνα καταδίκασε για άλλη μία φορά, πλήρως το αμερικανικό αντιβαλλιστικό πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σουν Γιουξί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το αμερικανικό σχέδιο «θα απειλήσει τη σταθερότητα και τις στρατηγικές ισορροπίες και θα οδηγήσει σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών». Ενώ ο Γιουξί συμπλήρωσε ότι αφού η Κίνα θεωρεί πως αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο του αμερικανικού προγράμματος, το οποίο στοχεύει στην ακύρωση της αποτρεπτικής της δύναμης, τότε δεν μπορεί να «καθίσει στωικά και να δει τα εθνικά της συμφέροντα να υποβαθμίζονται» χωρίς όμως να διευκρινίσει πως θα αντιδράσει η Κίνα. Πάντως, λίγο καιρό πριν, όταν το σχέδιο για την υλοποίηση του NMD έβλεπε το φως της δημοσιότητας, Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν αφήσει να διαφανεί η πρόθεση αναβάθμισης και εξέλιξης του μικρού πυρηνικού οπλοστασίου, καθώς και του πυραυλικού της οπλοστασίου, ούτως ώστε να αντεπεξέλθουν στις «νέες ανάγκες» που δημιουργεί το σύστημα NMD.

ΙΤΑΛΙΑ
Αρχισαν τα δύσκολα

ΡΩΜΗ.-

Η Ευρώπη παρατηρεί με «επαγρύπνηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ιμπέρ Βεντρίν, τις πρώτες κινήσεις του νικητή των εκλογών και μεγαλομεγιστάνα Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οπως τη σύνθεση της κυβέρνησης ή τα πρώτα μέτρα...

Μέχρι στιγμής όμως, παρά τη βιάση του Μπερλουσκόνι να παρουσιάσει μία πρώτη σύνθεση στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι, που σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ» επρόκειτο να γίνει χτες, αφού ο Μπερλουσκόνι μετέβη για το λόγο αυτό στη Ρώμη - χωρίς κανείς εκ των δύο όμως να επιβεβαιώνει το γεγονός - ο «Ιλ Καβαλιέρε» φαίνεται ότι συναντά αρκετές δυσκολίες, καθώς σε όσους προσέφερε ένα υπουργικό θώκο απάντησαν «Οχι, αλλά ευχαριστούμε».

Πρώτος από όλους αρνήθηκε να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού, ο Λούκα ντι Μοντετσέμολο, ο πρόεδρος της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Φεράρι» και της ομώνυμης ομάδας της Φόρμουλα 1, που θεωρείται «σταρ» καθώς η ομάδα μετά από 21 χρόνια κέρδισε. Μιλώντας από την έδρα της «Φεράρι» στο Μαρανέλο, ο Μοντετσέμολο είπε ότι απέκλεισε την πιθανότητα αυτή επειδή είχε άλλες υποχρεώσεις. Οπως δήλωσε, μίλησε με τον Μπερλουσκόνι ο οποίος «κατάλαβε τη σημασία των κινήτρων» του και τους λόγους που τον ώθησαν να αρνηθεί τη θέση.

Εκτός αυτών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρνήθηκαν ευγενικά πάντα ο Μάριο Μόντι, Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και ο Ρενάτο Ρουτζιέρο, πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, χωρίς όμως να υπάρχουν πληροφορίες για το υπουργείο που του προσφέρθηκε.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΟΗΕ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κι αυτοί κοιτούν τα παιδιά που πεθαίνουν

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Αφήσαμε μια κόλαση κι ήρθαμε σε μιαν άλλη». Σαΐντ Ουλά, Αφγανός πρόσφυγας στο Πακιστάν.

Τουλάχιστον 10 παιδιά πέθαναν τις τελευταίες μέρες από θερμοπληξία ή αφυδάτωση στο στρατόπεδο προσφύγων από το Αφγανιστάν Τζελασάι, στην πλευρά της μεθορίου που ανήκει στο Πακιστάν. Η θερμοκρασία στην περιοχή φθάνει και ακόμη τους 50 βαθμούς Κελσίου, επιδεινώνοντας την τραγική κατάσταση των προσφύγων από τον εμφύλιο και την ξηρασία, μεταδίδει ο ρεπόρτερ Τζόναθαν Χάρλεϊ για το «Australian Broadcasting Corporation». Στο Τζελασάι έχουν φθάσει τις τελευταίες βδομάδες περίπου 80.000 νέοι πρόσφυγες.

Απορρίπτοντας τις - χλιαρές - πιέσεις του ΟΗΕ, η κυβέρνηση του Πακιστάν αρνήθηκε να καταχωρήσει ως πρόσφυγες τους νεοαφιχθέντες Αφγανούς στο έδαφός του, απειλώντας εκ νέου ότι θα τους επαναπατρίσει: ήδη, λένε οι κυβερνώντες στο Ισλαμαμπάντ, φιλοξενεί 2 εκατομμύρια και πλέον και «δεν αντέχει» άλλους.

Ο ΟΗΕ ζητεί χρήματα από δωρητές για να βοηθήσει τους πρόσφυγες τόσο στο Πακιστάν όσο και στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, ωστόσο δεν έχει συγκεντρώσει ούτε τα μισά. Η προσπάθειά του να πείσει τους αντιμαχόμενους να αρχίσουν «διάλογο» έμεινε στη μέση.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Κατηγορεί και προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τη συμφωνία περί πυρηνικών

ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ.-

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας προειδοποίησε χτες πως θα αποδεσμεύσει εαυτήν σύντομα από τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε το 1994 με τις ΗΠΑ για την αναστολή του προγράμματος πυρηνικών όπλων, καθώς έκρινε πως η Ουάσιγκτον έχει ήδη προβεί σε αθέτηση των όρων της προκείμενης συμφωνίας.

«Η αποτυχία των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν, για τη μεταξύ άλλων, κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων έως το 2003, μας αναγκάζει να απαντήσουμε με εγκατάλειψη της συμφωνίας για το "πάγωμα" του προγράμματος πυρηνικών όπλων» μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της ΛΔ Κορέας «KCNA», επικαλούμενο δήλωση ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου της Πιονγκ Γιάνγκ.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μία περίπου βδομάδα μετά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Αρμιτάζ στη Σεούλ, οπότε ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε ανακοινώσει πως η κυβέρνησή του επανεξετάζει την πολιτική έναντι της ΛΔ Κορέας και πως θα προχωρήσει σε συνομιλίες με τους αξιωματούχους της Πιονγιάνγκ στο «πολύ σύντομο μέλλον».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μαζικές απαγωγές αγροτών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Με τη γνωστή μέθοδο της μεταμφίεσης με στολές παραλλαγής και φυσικά οπλισμένοι, περίπου 100 μέλη ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης, απήγαγαν χτες περισσότερους από 150 εργάτες φυτειών, όπως ανακοίνωσαν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας.

Το περιστατικό έγινε σε αγροτική ζώνη της ανατολικής Κολομβίας, και οι παραστρατιωτικοί περικύκλωσαν τους εργάτες όταν επέστρεφαν σπίτια τους έπειτα από την εργασία τους στην καλλιέργεια αφρικανικών φοινίκων, στη φυτεία Ελ Παλμάρ στην περιοχή του Βιλανουέβα στην επαρχία Καζανάρε, περίπου 140 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, Μπογκοτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ