ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ TOY ΚΚΕ
Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα στην πρόληψη - θεραπεία - αποκατάσταση των καρκινοπαθών

Eurokinissi

Την άμεση ικανοποίηση των αναγκών των καρκινοπαθών στη διάγνωση και τη θεραπεία εν μέσω πανδημίας τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Την ίδια ώρα που η ΕΕ δηλώνει ότι διεξάγει «καμπάνια για την αντιμετώπιση του καρκίνου», εκατομμύρια καρκινοπαθείς σε όλα τα κράτη - μέλη της βρίσκονται σε δραματική κατάσταση. Οι «καμπάνιες» και οι «προτροπές» της ΕΕ είναι ανέξοδες για το κεφάλαιο που υπηρετεί, αφού διαχρονικά δεν συνοδεύονται με μέτρα χρηματοδότησης και ανάπτυξης των αναγκαίων δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, που να καλύπτουν τις ανάγκες πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου. Σε μεγάλο βαθμό μια σοβαρή νόσος καθώς και η πρόληψή της ενισχύεται ως «ατομική ευθύνη» στην αντιμετώπισή της.

Στην Ελλάδα, πριν από την πανδημία υπήρχε καθυστέρηση στη διάγνωση, στην πραγματοποίηση των αναγκαίων θεραπειών, τεράστια προβλήματα στη φάση της αποκατάστασης και εξαναγκασμός των ασθενών και των οικογενειών τους να πληρώνουν πολλά στον δημόσιο τομέα και πολύ περισσότερο στους ιδιώτες επιχειρηματίες της Υγείας. Από την αρχή της πανδημίας υπήρξε ραγδαία επιδείνωση, αφού χειρουργεία και θεραπείες αναβάλλονται, διαγνωστικές εξετάσεις ακυρώνονται, ψυχολογική στήριξη και ραντεβού με τους θεράποντες ιατρούς γίνονται στην καλύτερη περίπτωση μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου. Ανθρωποι που είναι στη φάση της διερεύνησης λόγω των καθυστερήσεων χάνουν την έγκαιρη διάγνωση και εντάσσονται σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, με επιδείνωση της πρόγνωσης.

Τα δημόσια συστήματα Υγείας στις χώρες της ΕΕ έχουν μετατραπεί σε συστήματα της μίας νόσου, του κορονοϊού, και αδυνατούν να καλύψουν την ανάγκη της περίθαλψης για εκατομμύρια ανθρώπους, μεταξύ αυτών και τους καρκινοπαθείς. Μόνο στη Γερμανία έχουν αναβληθεί από τον Απρίλη 50.000 χειρουργεία, στην Ολλανδία ένας στους τρεις ασθενείς καταγγέλλει αλλαγές στην πορεία της θεραπείας του, ενώ στην Ιταλία καρκινοπαθείς αναγκάζονται να αλλάζουν περιφέρειες για να υποβληθούν στην απαραίτητη θεραπεία.

Τα χάλια των δημόσιων συστημάτων Υγείας αποτελούν τους καλύτερους «ατζέντηδες» για να ενισχύεται η πελατεία των επιχειρηματιών στην Υγεία και τα κέρδη τους σε βάρος των ασθενών.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δημόσιων ογκολογικών τμημάτων αναγκάζεται να κάνει «διαλογή» περιστατικών με το απαράδεκτο κριτήριο του «επείγοντος» και του «μη επείγοντος». Αυτό το κριτήριο έχει αξία μόνο ως προς το είδος και τον τρόπο της θεραπείας και όχι με βάση το αν υπάρχει επάρκεια γιατρών, υποδομών και εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε αυτήν την κατάσταση προστίθεται η έλλειψη μητρώων καρκινοπαθών σε αρκετές χώρες της ΕΕ, που δυσχεραίνει την καταγραφή των στοιχείων και άρα των αναγκών που υπάρχουν.

Η ΕΕ φέρει απόλυτη ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει και οι καρκινοπαθείς ασθενείς. Η γύμνια των δημόσιων συστημάτων Υγείας φέρει την υπογραφή τη δική της και των κυβερνήσεων.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται στο ότι με ευθύνη και της ΕΕ οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών:

- Αρνούνται να προχωρήσουν σε άμεσες προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων;

- Αρνούνται την άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών - χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών - για να εξυπηρετηθούν οι άμεσες ανάγκες των καρκινοπαθών και άλλων ασθενών σε διάγνωση και θεραπεία, με ευθύνη των κρατών και καμία επιβάρυνση των ασθενών;

- Οχι μόνο δεν δίνουν από τον πακτωλό δισεκατομμυρίων του "Ταμείου Ανάκαμψης" γενναία χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά αντίθετα περικόπτουν τις δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα κατά 600 εκατ. ευρώ και αυτές οι περικομμένες δαπάνες φορτώνονται άμεσα στους ασθενείς και έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων;».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μοναδικό κριτήριο για το άνοιγμα των καταστημάτων οι «χαμένοι τζίροι»

Τη συζήτηση που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες μέρες γύρω από το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, η λειτουργία των οποίων αναστάλθηκε στις αρχές Νοέμβρη στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία, σχολιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι τοποθετήσεις κινούνται γύρω από τον άξονα «κλειστό λιανεμπόριο μέσα στις γιορτές, σημαίνει μεγάλη οικονομική ζημιά», που έθεσε ο Αδ. Γεωργιάδης, τονίζει. Με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται στο τέλος της βδομάδας και τις δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και «παραγόντων» της «αγοράς» να διαδέχονται η μια την άλλη, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι μοναδικό κριτήριο στη συζήτηση αυτή παραμένουν «οι αντοχές της οικονομίας, οι "χαμένοι τζίροι"» και ο ανταγωνισμός. Την ίδια στιγμή, τα δικαιώματα και η υγεία των εμποροϋπαλλήλων εξακολουθούν να βρίσκονται στο περιθώριο.

Συγκεκριμένα, τόσο με κλειστά όσο και με ανοιχτά καταστήματα, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την ανασφάλεια «για το αν και με τι όρους θα επιστρέψουμε στα πόστα μας», ενώ πολλοί εργαζόμενοι γονείς αναρωτιούνται πώς θα τα βγάλουν πέρα με τη δουλειά και την τηλεκπαίδευση, ιδιαίτερα των μικρότερων σε ηλικία παιδιών που έχουν ανάγκη τη φυσική παρουσία ενηλίκων για να παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα. Οσον αφορά την ανάγκη για προστασία της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών, «εκτός από τις γενικόλογες θεωρίες περί αυστηρών μέτρων και όρων λειτουργίας της αγοράς», η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα. Εξάλλου, όπως υπενθυμίζει ο Σύλλογος, κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν κόψει και ράψει τα «πρωτόκολλα» στα μέτρα τους, επιφυλάσσουν άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους στο ηλεκτρονικό εμπόριο, κλείνουν τα μάτια, όπως προσπαθούν να κλείσουν και το στόμα των εργαζομένων, για τη διασπορά στα σούπερ μάρκετ.

«Δεν θα μείνουμε θεατές να μετράμε καθημερινά απώλειες συνανθρώπων μας ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής τους. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να μας πετσοκόβουν ό,τι έχει κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες», σημειώνει ο Σύλλογος και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν συλλογικά μέσα από τα σωματεία τους.

Καταγγελία για τα ελλιπή μέτρα προστασίας

Τα ελλιπή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, και ιδιαίτερα στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου. Σε μια σειρά από περιπτώσεις δεν έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά στα ταμεία, ενώ δεν ελέγχεται ο αριθμός των καταναλωτών με βάση τα τ.μ. του καταστήματος. Στις περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων δεν γίνεται ιχνηλάτηση, σε καραντίνα μπαίνουν ελάχιστοι εργαζόμενοι ενώ «συνάδελφοι με αρνητικό rapid test δούλευαν κανονικά» μέχρι τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου να επιβεβαιώσουν πως είναι και οι ίδιοι θετικοί στον ιό.

Στον «τζόγο»... η «ασφάλεια» και των ηλικιωμένων

Ομολογία των τεράστιων ελλείψεων στα δημόσια γηροκομεία και τις προνοιακές δομές, οι οποίες μετά από 9 μήνες με διαρκείς συρροές κρουσμάτων και ανθρώπινες απώλειες μεγαλώνουν, αποτελεί η «δωρεά» του ΟΠΑΠ, όπως και το καλωσόρισμά της από την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Πρόκειται για γάντια και προστατευτικές μάσκες για να μπαλωθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε τέτοιες μονάδες σε όλη τη χώρα, που αποτελούν την άλλη όψη της διαχρονικής υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Την ίδια στιγμή που αποκαλύπτονται οι τραγικές αυτές ελλείψεις, οι οποίες στοιχίζουν σε ζωές ειδικά ηλικιωμένων, η υφυπουργός βρήκε την ευκαιρία να υποστηρίξει ότι «η δωρεά αυτή έρχεται να αποδείξει τη σημασία που έχει η συστράτευση δημοσίων και ιδιωτικών πόρων», και ότι το υπουργείο ενώνει «τις δυνάμεις με τον ιδιωτικό τομέα», προλειαίνοντας το έδαφος για νέες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση και τη διεύρυνση των ΣΔΙΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση μέσα στην καρδιά της πανδημίας απολύει το 50% των επικουρικών στις ήδη υποβαθμισμένες δημόσιες προνοιακές δομές.

Συρροή κρουσμάτων σε ιδιωτικό γηροκομείο στη Λαμία

Μόλις δύο μέρες πριν, αυτήν τη φορά στη Λαμία, μετά τον εντοπισμό στο πλαίσιο ιχνηλάτησης άλλου περιστατικού βρέθηκε εργαζόμενη σε ιδιωτικό γηροκομείο της περιοχής θετική στον κορονοϊό. Λήφθηκαν τότε 50 δείγματα εκ των οποίων 18 ήταν θετικά (14 τρόφιμοι και 4 εργαζόμενες)!

Τη μεγάλη ανησυχία που προκαλεί αυτή η κατάσταση αναδεικνύει η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, απαιτώντας την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους και τους τρόφιμους που διαμένουν σε γηροκομεία. Επισημαίνει τις «ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του δήμου και στον τομέα της λειτουργίας των προνοιακών ιδρυμάτων» και τονίζει την ανάγκη να γίνονται τακτικά τεστ σε τρόφιμους και προσωπικό σε τέτοιους χώρους, να ελέγχεται το επισκεπτήριο και προφανώς να υπάρχει επισταμένη ιατρική παρακολούθηση για την άμεση παρέμβαση.

Αναδεικνύει ότι τα προνοιακά ιδρύματα «λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχουν τη νομική κάλυψη και υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής για την Υγεία και την Πρόνοια στη λογική του κόστους - οφέλους» και τονίζει ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας που υλοποιούν χρόνια τώρα η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ.

Πρόκειται, επισημαίνει, «για τη συνέχεια της πολιτικής που μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες του προϋπολογισμού αφήνοντας την Υγεία και την Πρόνοια στην εκμετάλλευση των ιδιωτών» και καταλήγει απευθύνοντας κάλεσμα στο λαό της περιοχής «να διεκδικήσει άμεσα μέτρα, ΤΩΡΑ, σε όλες τις προνοιακές δομές, σε κάθε χώρο ευπαθών και ευάλωτων ομάδων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ