ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παραμένουν στο «κόκκινο», παρά τη σχετική μείωση των εισαγωγών

Μακραίνει η λίστα των υγειονομικών που «φεύγουν» χτυπημένοι από τον κορονοϊό

INTIME NEWS

Με 2 κλίνες κενές ξεκίνησε χτες το πρωί την εφημερία του το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, έχοντας ήδη στις κλινικές του 22 ασθενείς με κορονοϊό.

Το «Παπανικολάου» βγήκε από την εφημερία με 4 κλίνες ΜΕΘ κενές, μετά από πολύ καιρό, και 57 εισαγωγές. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη εφημερία που πραγματοποιεί με λιγότερες από 60 εισαγωγές ασθενών. Και προφανώς είναι τέτοια η πίεση που υπάρχει από την υπόλοιπη νοσηρότητα του πληθυσμού, που σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως η μία Παθολογική μετατράπηκε σε κλινική νοσηλείας μη Covid περιστατικών.

Σταδιακά φαίνεται να μειώνονται οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Ενδεικτική είναι η εικόνα από τα νοσοκομεία της Πέλλας. Στην Εδεσσα φαίνεται ότι οι εισαγωγές περιστατικών Covid έχουν μειωθεί κατά 25% και χτες υπήρχε και μία κενή κλίνη ΜΕΘ. Σε πληρότητα παραμένει όμως η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Γιαννιτσών.

Το φιλότιμο και η αυτοθυσία των υγειονομικών κρατούν τα νοσοκομεία όρθια, παρά την κούραση από την υπερεφημέρευση, την εντατικοποίηση λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού αλλά και την ασθένεια δεκάδων συναδέλφων τους.

Κάποιοι μάλιστα δεν τα καταφέρνουν, όπως ο 55χρονος γιατρός από το Νοσοκομείο Γιαννιτσών, ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες με κορονοϊό.

Και δεν είναι ο μόνος, αφού ο αριθμός των νεκρών υγειονομικών αυξάνεται τις τελευταίες μέρες, όπως και αυτός των υγειονομικών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στις κλινικές και τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Μόνο από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χτες είχαν χάσει τη μάχη με τον ιό 4 υγειονομικοί (2 από το Νοσοκομείο Καβάλας, 1 από το Νοσοκομείο Νάουσας και 1 από το Νοσοκομείο Γιαννιτσών).

Και χτες το πρωί ακόμα ένας υγειονομικός άφησε την τελευταία του πνοή, στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Πρόκειται για έναν 60χρονο, προϊστάμενο της νοσηλευτικής υπηρεσίας της Βραχείας Ογκολογικής του «Παπαγεωργίου», ο οποίος είχε υποκείμενα νοσήματα. Εδωσε τη μάχη επί 25 μέρες, τις 13 διασωληνωμένος στη ΜΕΘ.

Οι συνάδελφοί του δηλώνουν συγκλονισμένοι, αλλά και οργισμένοι για τις συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζονται καθημερινά να δίνουν τη μάχη με τον κορονοϊό. Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» αποχαιρέτησε τον νοσηλευτή «με την ελπίδα πως η δική του απώλεια θα είναι η τελευταία στον μακρύ και δύσβατο δρόμο που περπατάμε, με την πίστη πως θα αγωνιστούμε με κάθε μας ικμάδα μέχρι και ο τελευταίος ασθενής να βγει υγιής από τις κλινικές και τις μονάδες μας, με την πεποίθηση πως θα δώσουμε τη μάχη για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα Υγείας, που και ο ίδιος υπηρέτησε για περισσότερα από 30 χρόνια».

Στην Κοζάνη

Επικοινωνιακό πυροτέχνημα αποδείχθηκαν οι δηλώσεις του διευθυντή του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης περί έναρξης λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας με 10 κλίνες στο Νοσοκομείο της Κοζάνης στις 30/10.

Πέρα από το γεγονός ότι οι κλίνες αυτές θα ήταν μια λύση ανάγκης, προκειμένου να υποστηριχθούν διασωληνωμένοι ασθενείς εν αναμονή εύρεσης κλίνης σε «κανονική» ΜΕΘ σε κάποιο άλλο νοσοκομείο, αποδεικνύεται ότι πάνω από μια βδομάδα μετά δεν άλλαξε κάτι, καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την επιστροφή ενός εντατικολόγου που μέχρι στιγμής είναι αποσπασμένος στη ΜΕΘ του ΓΝ Πτολεμαΐδας.

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, η διοίκηση του νοσοκομείου θα επιχειρήσει να ανοίξει η ΜΕΘ στις 11/12, με 5 κλίνες αυτήν τη φορά, οι οποίες - σημειωτέον - αυτήν τη στιγμή, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, λειτουργούν ως κλίνες ΜΑΦ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Μεγάλη πίεση και εξουθενωμένοι υγειονομικοί

Παραμένει η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, αφού παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές εμφανίζουν μια μικρή μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ, συνολικά 71 κλίνες, και στα πέντε νοσοκομεία παραμένουν καλυμμένα. Το μόνο στήριγμα των ασθενών είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που όμως είναι ήδη εξουθενωμένο από τα ωράρια, χωρίς ρεπό, νύχτα - μέρα.

Λόγω της υποστελέχωσης, καλούνται γιατροί άλλων ειδικοτήτων να συνδράμουν την αντιμετώπιση των ασθενών, χωρίς να έχουν την ανάλογη εμπειρία και καμία προετοιμασία. Το ίδιο συμβαίνει και με το νοσηλευτικό προσωπικό, που ρίχνεται στη μάχη χωρίς να του έχουν δείξει ούτε καν πώς φοράνε την ειδική στολή.

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που σημειώνει πως «τα σωματικά και ψυχολογικά αποθέματά μας εξαντλούνται από τη συνεχή πίεση, από την έλλειψη εφεδρειών και από τον ελλιπή σχεδιασμό (...) Εχουν αναδειχθεί όλα τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που πηγάζουν από τη συνεχή υποχρηματοδότηση και από την παντελή έλλειψη σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα. Υπερβάλλοντας εαυτόν παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αλλά καθημερινά αποδεκατιζόμαστε γιατί δεν είμαστε άτρωτοι στην Covid-9. Πάνω από 100 εργαζόμενοι νοσούν, ακόμη πολλές δεκάδες λείπουν με άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων. Ζητούμε συνεχώς να γίνουν προσλήψεις με διαδικασίες - εξπρές που όμως δεν έρχονται».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα από το Νοσοκομείο Τρικάλων, με την Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων να επισημαίνει πως «πάνω από 50 συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει ή βρίσκονται σε καραντίνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει εξασφαλισθεί επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις».

Τέλος, 86 θετικά κρούσματα έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες μέρες στις φυλακές Λάρισας. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται «στοιβαγμένοι» σε ακατάλληλους χώρους, θέτοντας έτσι σε περαιτέρω κίνδυνο την υγεία τους. Να σημειωθεί ότι ένας φύλακας της εξωτερικής φρουράς έχασε τη ζωή του από κορονοϊό το περασμένο Σαββατοκύριακο.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Σε εργολαβική εταιρεία η καθαριότητα και η φύλαξη

Εν μέσω πανδημίας η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ (Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα) επιταχύνει τις εξελίξεις για να παραδώσει σε εργολαβική εταιρεία την καθαριότητα και τη φύλαξη των Κέντρων Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες ενεργοποίησε τον σχετικό διαγωνισμό, χωρίς καμία προειδοποίηση, με συνέπεια δεκάδες συμβασιούχοι, που εργάζονται ήδη στις δημόσιες δομές Υγείας και δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό αλλά και ενάντια στις τεράστιες ελλείψεις, να κινδυνεύουν είτε με απόλυση είτε να ξαναπιάσουν δουλειά με χειρότερους όρους.

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Υγειονομικών Καρδίτσας,«η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, που όπως αποδεικνύεται ήθελε μόνο να ρίξει στάχτη στα μάτια των συμβασιούχων εργαζομένων όταν πριν από 2 μήνες ψήφιζε τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων στους ήδη εργαζόμενους στην καθαριότητα και φύλαξη. Η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει πάνω στο τερατούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που έδινε απλά τη δυνατότητα στις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων να επιλέγουν ανάμεσα σε ατομικές συμβάσεις και εργολαβικές εταιρείες, με βάση το οικονομικό όφελος».

Επισημαίνει ακόμα ότι «η διάδοχη εργολαβική εταιρεία καθαριότητας καλεί τηλεφωνικά τις νυν εργαζόμενες καθαρίστριες για να τις προσλάβει με λιγότερες ώρες και με μικρότερους μισθούς απ' ό,τι σήμερα, δηλαδή λιγότερο από 4 ώρες τη μέρα για λιγότερα από 360 ευρώ το μήνα! Με περισσό θράσος μάλιστα προειδοποιεί ότι θα κρίνει εάν είναι κατάλληλες για αυτήν την εργασία, επιβλέποντας τη δουλειά τους όσο ακόμα διαρκούν οι παρούσες συμβάσεις τους».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί σε πάλη για να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου εργαζόμενου. Να ακυρωθούν τώρα οι συμβάσεις της 5ης ΥΠΕ με τις εργολαβικές εταιρείες για την καθαριότητα και τη φύλαξη των Κέντρων Υγείας. Να υπάρξει άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2021. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Ενταξη στα ΒΑΕ όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Μέρα δράσης αύριο στις πύλες των νοσοκομείων

Διεκδικούν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Σε μέρα δράσης στις πύλες των νοσοκομείων προχωρούν αύριο, Πέμπτη 10 Δεκέμβρη, οι υγειονομικοί, με κάλεσμα των σωματείων τους και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Μεταξύ άλλων, κινητοποιήσεις με όλα τα μέτρα προστασίας θα γίνουν: Στο «Θριάσιο», στις 12 μ. Στον «Ευαγγελισμό», στις 8 π.μ. Στο «Αττικόν», στις 8 π.μ. Στο ΚΑΤ, το Σωματείο έχει προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. Στον «Αγιο Σάββα», στις 12 μ. Στο Νοσοκομείο Νίκαιας, στις 8 π.μ. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), έξω από το σαλόνι, με στάση εργασίας 8 π.μ. - 10 π.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, συμβολικές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται επίσης αύριο Πέμπτη 10/12, στις πύλες των Νοσοκομείων «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ. Σήμερα, Τετάρτη, συμβολική κινητοποίηση οργανώνει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ), στις 12 μ. στην πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Είχε προηγηθεί σύσκεψη με συμμετοχή σωματείων της περιοχής και κάλεσμα για κοινή δράση.

Οι υγειονομικοί διεκδικούν μεταξύ άλλων: Κανένας διαχωρισμός στη χορήγηση του «βοηθήματος» ανάμεσα στους εργαζόμενους στην Υγεία. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα - επιδόματος αδείας. Αποκατάσταση των αποδοχών που περικόπηκαν την περίοδο των μνημονίων. Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων συμβασιούχων που στηρίζουν τις πάγιες και επιτακτικές ανάγκες των νοσοκομείων. Ενταξη στα ΒΑΕ χωρίς αναδρομικό επασφάλιστρο ΤΩΡΑ! Αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα - όχι στις εκπτώσεις στην καραντίνα για τους υγειονομικούς. Ανοιγμα των κλειστών νοσοκομείων. Ανάπτυξη δομών ΠΦΥ. Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ