ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντεγκλήσεις και παζάρι για το μέλλον των σχέσεών τους

Eurokinissi

«Τίμιοι ηγέτες» μέσα στην ΕΕ εναντιώνονται στην επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας του, έκρινε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, τονίζοντας - ενόψει της σημερινής έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Ενωσης - ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, αλλά και συμπληρώνοντας: «Τυπικά, από το 1963 η ΕΕ εφαρμόζει εναντίον μας διαρκώς κυρώσεις. Ποτέ δεν ήταν τίμια και δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις της απέναντί μας. Αλλά εμείς ήμασταν πάντα υπομονετικοί...».

Ο δε εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, σημείωνε με νόημα ότι «η Τουρκία έσωσε τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες μόνο και μόνο φιλοξενώντας εκατομμύρια προσφύγων, η χρήση του εργαλείου των κυρώσεων αποτελεί παραίτηση από κάθε είδους λογική... Οταν πρόκειται για το Μεταναστευτικό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισκέπτονταν τέσσερις φορές μέσα σε ένα μήνα την Τουρκία, αποδεικνύοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προστατεύσει την ασφάλειά της χωρίς την Τουρκία».

Αλλωστε, την Τρίτη, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα με το οποίο παρενέβη σε εργαστήρι για την Ανατολική Μεσόγειο που διοργάνωσαν το Διεθνές Συμβούλιο Πανεπιστημίων και το Πανεπιστήμιο Μεσογείου, ο Ερντογάν είπε ότι καμιά χώρα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αγνοήσει τη δυναμική που διαμορφώνουν τα αποθέματα φυσικού αερίου που εντοπίζονται (μετέφερε επιστημονικές εκτιμήσεις για 3,5 - 10 bcm φυσικού αερίου και 1,5 - 3,5 δισ. βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου), προσθέτοντας ότι «ειδικά η Τουρκία, η οποία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, δεν είναι δυνατόν να παρακολουθεί τις εξελίξεις από τις κερκίδες».

Πρόσθεσε πως η ΕΕ «πρέπει το συντομότερο να απαλλαγεί από τη στρατηγική τύφλωση στην οποία έπεσε και δεν πρέπει να επιτρέπει να την εκμεταλλεύονται ο ελληνοκυπριακός τομέας και η Ελλάδα», καταλήγοντας ότι «η πρότασή μας για τη διοργάνωση μιας διάσκεψης στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι παράκτιες χώρες της περιοχής και οι Τουρκοκύπριοι είναι ακόμη στο τραπέζι. Αναμένουμε από τους συνομιλητές μας να μην αφήσουν να αιωρείται αυτό το χέρι που έτεινε η Τουρκία. Απευθύνω έκκληση σε όλες τις γειτονικές μας χώρες στη Μεσόγειο και κυρίως στην Ελλάδα να σταματήσουν να βλέπουν το ζήτημα αυτό ως "παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα". Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση στη βάση του win win (σ.σ. όλοι κερδίζουν) αν επικρατήσει η ειλικρίνεια και η κοινή λογική».

Χτες, πριν αποχωρήσει για το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν αναφέρθηκε ειδικότερα και στα Ελληνοτουρκικά, υποστηρίζοντας ότι «εκείνοι (σ.σ. οι Ελληνες) είναι που σταθερά φεύγουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αλλά και ότι «αν η Ελλάδα δράσει τίμια, τότε κι εμείς θα παραμείνουμε στο τραπέζι των συνομιλιών».

«Σταράτες» λυκοφιλίες με την Τουρκία

Την ίδια στιγμή, στα ευρωπαϊκά επιτελεία συνεχίζονται οι διεργασίες που αφορούν και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, που αποτελούν μεταξύ άλλων και θέμα της Συνόδου που ξεκινά σήμερα.

Η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», σε δημοσίευμά της με τίτλο «Σταράτα λόγια με την Τουρκία», ανέφερε πως η ΕΕ δεν «θα πρέπει να αποδεχθεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλήνων και Κυπρίων στη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο», αλλά και ότι «στην επίλυση πρέπει να φτάσουμε με διπλωματικά μέσα ή ενώπιον δικαστηρίων. Η προσπάθεια επιβολής διά της στρατιωτικής ισχύος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αν η ΕΕ θέλει η Τουρκία να τη λαμβάνει υπόψη, οφείλει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη. Σε λίγο ο ένοικος στον Λευκό Οίκο θα αλλάξει, την ώρα που οι διαφωνίες Ουάσιγκτον - Αγκυρας είναι πιο έντονες από ποτέ. Τότε θα αποδειχθεί ωφέλιμο για τον Πρόεδρο Ερντογάν αν έχει κάποιους φίλους στην Ευρώπη».

Η δε «FAZ» διαπίστωνε ότι μέχρι σήμερα «η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στη σκληρότερη οδό - δικαιολογημένα», αλλά σήμερα, «για τη γερμανική κυβέρνηση καθίσταται όμως όλο και πιο δύσκολο να αποτρέψει τις κυρώσεις που απαιτούν Γαλλία και Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη η ΕΕ, δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις», αλλά και ότι «το τραγικό είναι όμως ότι ακόμη κι αυτές δεν θα αλλάξουν τη στάση της Αγκυρας».

Τα είπαν Τσαβούσογλου - Λε Ντριάν

Στο μεταξύ ακόμα και πλευρές που επιμένουν να επιβληθούν κυρώσεις στην Αγκυρα, σπεύδουν να διευκρινίσουν πως κάτι τέτοιο πρέπει να ενταχθεί στα πλαίσια του παζαριού μαζί της.

Μεταξύ αυτών ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος σημειώνοντας πως «η υπομονή (σ.σ. απέναντι στην Τουρκία) φτάνει στο τέλος της» και «δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αντιμετωπίζει την Ανατολική Μεσόγειο ως τον ιδιωτικό κήπο της», τόνιζε ότι «τα θαλάσσια σύνορα θα μπορούσαν τελικά να καθοριστούν μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου», αλλά και ότι «υπάρχει σίγουρα μία αλλαγή στην ευαισθητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη θεμελιώδη συζήτηση για το πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία στο μέλλον».

Τέλος, χαρακτηριστική είναι και η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν προχτές ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λε Ντριάν, με θέμα τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις. Η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ Ανιές Φον Ντερ Μουλ δήλωσε ότι ζητήθηκαν διευκρινίσεις «που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επανάληψη μιας εποικοδομητικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Σε τροχιά απογείωσης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σε τροχιά «απογείωσης» επανέκαμψαν το μήνα Οκτώβρη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ ταυτόχρονα οι σχετικές λίστες περιλαμβάνουν περίπου 4,4 εκατ. οφειλέτες, κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους φόρους και τα άλλα χαράτσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), παρά και τις αναστολές στις πληρωμές φόρων, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό για το μήνα Οκτώβρη καταγράφονται στο 1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 670 εκατ. αφορούν ληξιπρόθεσμους φόρους. Συνολικά στο 10μηνο (Γενάρης - Οκτώβρης 2020) οι κάθε είδους οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό διαμορφώθηκαν σε 4,9 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων τα στοιχεία της ΑΑΔΕ εμφανίζουν τα εξής:

-- Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών διαμορφώθηκε τον Οκτώβρη σε 4.366.874 από 3.867.892 το Σεπτέμβρη με αύξηση περίπου 499.000 και σε ποσοστό 12,9%.

-- Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν τον Οκτώβρη σε 1.291.968.

-- Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, φτάνουν τα 1.784.427.

Η συνολική μάζα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό διαμορφώνεται στα 106,7 δισ., από τα οποία, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα 23 δισ. χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Σε αυτό το φόντο, ενώ η μεγάλη μάζα των οφειλών βρίσκεται συγκεντρωμένη στους κάθε είδους μεγαλοοφειλέτες, η κυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός εστιάζουν σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων σε βάρος της «μαρίδας».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Με «καυτή» ατζέντα, εν μέσω αντιθέσεων

Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με κύριο θέμα συζήτησης τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, που φέρνει στον αφρό τόσο τις μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη, όσο και το «κοινό σχέδιό» τους για την επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης ενιαία σε όλα τα κράτη - μέλη.

Εξάλλου, αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης σε διευρυμένη σύνθεση, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν η τραπεζική ένωση και η ένωση κεφαλαιαγορών, ζητήματα που αφορούν και τον «επιμερισμό» των βαρών για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, Ουγγαρία και Πολωνία απειλούν με βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ αν τα κονδύλιά του συνδεθούν με τις «προϋποθέσεις» που θέτει η ΕΕ.

Τα παραπάνω αντανακλούν και στην υπόλοιπη ατζέντα της Συνόδου. Ετσι, κατά τη σημερινή πρώτη μέρα, συζήτηση θα γίνει για τη διαχείριση της πανδημίας, όπως και για την προσπάθεια συντονισμού για τα εμβόλια, καθώς και για τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Επίσης, θα συζητηθούν τα ζητήματα της «πιο φιλόδοξης» ατζέντας της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, ζήτημα που αφορά τον καταμερισμό τεράστιων κρατικών πακέτων ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και στο άνοιγμα νέων πεδίων «πράσινης» κερδοφορίας, γύρω από τα οποία εκδηλώνονται σφοδροί ανταγωνισμοί.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει και ζητήματα εσωτερικής «ασφάλειας». Με πρόσχημα τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, η ιμπεριαλιστική ένωση προσανατολίζεται σε ακόμα μεγαλύτερη «αξιοποίηση» όλου του κατασταλτικού «οπλοστασίου» που έχει στη διάθεσή της.

Τέλος, για τις εξωτερικές σχέσεις, στη βάση των συμπερασμάτων που ενέκρινε τον Οκτώβρη, θα επανεξετάσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τις σχέσεις της ΕΕ με τη Νότια Γειτονία. Ολα αυτά και υπό το πρίσμα του καλέσματος στη νέα αμερικανική ηγεσία για «αναζωογόνηση» της «στρατηγικής διατλαντικής εταιρικής σχέσης» που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το εμπόριο όπλων με την Τουρκία εντάσσεται στις «στρατηγικές σχέσεις» με την ΕΕ

Επιστολή προς την Αγκ. Μέρκελ για εμπάργκο όπλων από τη Γερμανία στην Τουρκία έστειλαν χτες Ελληνες και Γερμανοί ευρωβουλευτές, ενώ αντίστοιχη επιστολή που συνυπογράφουν Ελληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές ζητάει το «πάγωμα» της συνεργασίας ισπανικών εταιρειών με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά τη ναυπήγηση του τουρκικού αεροπλανοφόρου «Αναντολού».

Σε σχόλιό της για τα αιτήματα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί και στηλιτεύσει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών της απέναντι στην Τουρκία, που, σε συνδυασμό με την ανάλογη στάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ενθαρρύνει την προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και του Αιγαίου.

Αυτή η στάση καθορίζεται από ένα πλέγμα πολύμορφων σχέσεων - οικονομικών, γεωπολιτικών, στρατιωτικών κ.λπ. - που διατηρεί η ΕΕ, και ιδιαίτερα ηγετικές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία), με την Τουρκία. Είναι προφανές ότι σε αυτό το πλέγμα των σχέσεων και διαπλοκών ξεχωριστή σημασία κατέχει το ζήτημα του εμπορίου οπλικών συστημάτων.

Ωστόσο, πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτικών ομάδων, κομμάτων, ευρωβουλευτών, που περιορίζονται μόνο στο θέμα της πώλησης όπλων από τη Γερμανία στην Τουρκία - που μάλιστα γίνονται στο πλαίσιο της "Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ)" - καταλήγουν εκ του αποτελέσματος να ξεπερνούν ένα βασικό ζήτημα: Τον στρατηγικό χαρακτήρα των γενικότερων σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, που ενισχύεται ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ενωσης και της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Αυτό είναι που καθορίζει τη συνολική στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, όπως επίσης και οι συνολικότεροι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή, που ορίζουν την ανάγκη παραμονής της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό "στρατόπεδο"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ