Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το εμπόριο όπλων με την Τουρκία εντάσσεται στις «στρατηγικές σχέσεις» με την ΕΕ

Επιστολή προς την Αγκ. Μέρκελ για εμπάργκο όπλων από τη Γερμανία στην Τουρκία έστειλαν χτες Ελληνες και Γερμανοί ευρωβουλευτές, ενώ αντίστοιχη επιστολή που συνυπογράφουν Ελληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές ζητάει το «πάγωμα» της συνεργασίας ισπανικών εταιρειών με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά τη ναυπήγηση του τουρκικού αεροπλανοφόρου «Αναντολού».

Σε σχόλιό της για τα αιτήματα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί και στηλιτεύσει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών της απέναντι στην Τουρκία, που, σε συνδυασμό με την ανάλογη στάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ενθαρρύνει την προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και του Αιγαίου.

Αυτή η στάση καθορίζεται από ένα πλέγμα πολύμορφων σχέσεων - οικονομικών, γεωπολιτικών, στρατιωτικών κ.λπ. - που διατηρεί η ΕΕ, και ιδιαίτερα ηγετικές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία), με την Τουρκία. Είναι προφανές ότι σε αυτό το πλέγμα των σχέσεων και διαπλοκών ξεχωριστή σημασία κατέχει το ζήτημα του εμπορίου οπλικών συστημάτων.

Ωστόσο, πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτικών ομάδων, κομμάτων, ευρωβουλευτών, που περιορίζονται μόνο στο θέμα της πώλησης όπλων από τη Γερμανία στην Τουρκία - που μάλιστα γίνονται στο πλαίσιο της "Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ)" - καταλήγουν εκ του αποτελέσματος να ξεπερνούν ένα βασικό ζήτημα: Τον στρατηγικό χαρακτήρα των γενικότερων σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, που ενισχύεται ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ενωσης και της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Αυτό είναι που καθορίζει τη συνολική στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, όπως επίσης και οι συνολικότεροι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή, που ορίζουν την ανάγκη παραμονής της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό "στρατόπεδο"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ