Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Με «καυτή» ατζέντα, εν μέσω αντιθέσεων

Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με κύριο θέμα συζήτησης τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, που φέρνει στον αφρό τόσο τις μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη, όσο και το «κοινό σχέδιό» τους για την επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης ενιαία σε όλα τα κράτη - μέλη.

Εξάλλου, αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης σε διευρυμένη σύνθεση, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν η τραπεζική ένωση και η ένωση κεφαλαιαγορών, ζητήματα που αφορούν και τον «επιμερισμό» των βαρών για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, Ουγγαρία και Πολωνία απειλούν με βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ αν τα κονδύλιά του συνδεθούν με τις «προϋποθέσεις» που θέτει η ΕΕ.

Τα παραπάνω αντανακλούν και στην υπόλοιπη ατζέντα της Συνόδου. Ετσι, κατά τη σημερινή πρώτη μέρα, συζήτηση θα γίνει για τη διαχείριση της πανδημίας, όπως και για την προσπάθεια συντονισμού για τα εμβόλια, καθώς και για τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Επίσης, θα συζητηθούν τα ζητήματα της «πιο φιλόδοξης» ατζέντας της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, ζήτημα που αφορά τον καταμερισμό τεράστιων κρατικών πακέτων ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και στο άνοιγμα νέων πεδίων «πράσινης» κερδοφορίας, γύρω από τα οποία εκδηλώνονται σφοδροί ανταγωνισμοί.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει και ζητήματα εσωτερικής «ασφάλειας». Με πρόσχημα τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, η ιμπεριαλιστική ένωση προσανατολίζεται σε ακόμα μεγαλύτερη «αξιοποίηση» όλου του κατασταλτικού «οπλοστασίου» που έχει στη διάθεσή της.

Τέλος, για τις εξωτερικές σχέσεις, στη βάση των συμπερασμάτων που ενέκρινε τον Οκτώβρη, θα επανεξετάσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τις σχέσεις της ΕΕ με τη Νότια Γειτονία. Ολα αυτά και υπό το πρίσμα του καλέσματος στη νέα αμερικανική ηγεσία για «αναζωογόνηση» της «στρατηγικής διατλαντικής εταιρικής σχέσης» που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ