Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Μπαράζ διώξεων της συνδικαλιστικής δράσης

Χαρακτηριστική η περίπτωση του δήμου Κύμης - Αλιβερίου

Την άρνηση της δημοτικής αρχής Κύμης - Αλιβερίου να ανακαλέσει τις διώξεις σε βάρος εργαζομένων του δήμου, ανάμεσά τους και του προέδρου του Σωματείου, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους τα Σωματεία Εργαζομένων στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου και στους δήμους Βόρειας Εύβοιας.

Το «έγκλημα» του προέδρου του Σωματείου, Αντώνη Σαμοθράκη, ήταν ότι διαμαρτυρήθηκε για τις προφορικές εντολές που δίνονται προς τους χειριστές μηχανημάτων, καθώς και για τα ελλιπή μέτρα προστασίας. Οπως δηλώνει στον «Ριζοσπάστη», «δεν μας πτοούν οι συνδικαλιστικές διώξεις της δημοτικής αρχής και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κύμης - Αλιβερίου και των υπόλοιπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης για ανάκληση των διώξεων συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης - Αλιβερίου το βράδυ της Τρίτης 8/12. Η δημοτική αρχή, με οριακή πλειοψηφία και με τη διπλή ψήφο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, το απέρριψε, εμμένοντας στην απόφασή της για άσκηση διώξεων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει τη στάση του δημάρχου και της δημοτικής αρχής, κάνοντας λόγο για «συνδικαλιστική δίωξη». Συμπαράσταση και αλληλεγγύη εκφράζει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Βόρειας Εύβοιας.

Δήλωση του Γ. Μαρίνου

Τις διώξεις καταγγέλλει και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ. «Πρόκειται για απαράδεκτες διώξεις που στρέφονται κατά των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τα εργασιακά τους δικαιώματα, την παραχώρηση όλων των αναγκαίων μέτρων και μέσων προστασίας, για να εκτελέσουν με ασφάλεια τα καθήκοντά τους», τονίζει και προσθέτει:

«Σε όλους τους εργασιακούς χώρους οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πολλά και οξυμένα προβλήματα, βιώνουν τις βαριές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και έχουν υποχρέωση να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Οι διώξεις και οι απειλές δεν μπόρεσαν και δεν μπορούν να σταματήσουν τις εργατικές διεκδικήσεις. Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου Κύμης - Αλιβερίου, εκφράζει την αλληλεγγύη του και απαιτεί την άμεση ανάκληση των διώξεων».

Γενικευμένο φαινόμενο στους ΟΤΑ

Με αφορμή αυτό το γεγονός, η ΔΑΣ ΟΤΑ καταγγέλλει ότι ανάλογα περιστατικά έχουν γίνει και σε άλλους δήμους. Συγκεκριμένα:

  • Στον δήμο Περιστερίου με τη στέρηση μισθού πέντε ημερών στα μέλη της διοίκησης της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και δύο ημερών σε εργαζόμενους της Υπηρεσίας Πρασίνου, οι οποίοι διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να δουλεύουν με ασφάλεια.
  • Στον δήμο Αλίμου με την επιβολή προστίμου ίσο με τα 3/4 του μισθού σε μέλος του ΔΣ του Σωματείου γιατί υπερασπίστηκε δικαιώματα των εργαζομένων. Διώκεται μάλιστα εκ νέου «γιατί σύμφωνα με τη δημοτική αρχή έφερε σε δύσκολη θέση την διευθύντρια των παιδικών σταθμών σε συνάντηση με τους εργαζόμενους».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ προειδοποιεί ότι «το επόμενο διάστημα ο αυταρχισμός και οι αυθαιρεσίες της πλειοψηφίας των δημάρχων θα ενταθούν προκειμένου να προχωρήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων» και καταγγέλλει ότι «η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ δεν βρήκε να πει ούτε μία λέξη. Προφανώς η αφωνία και η απραξία της οφείλονται στην "ενίσχυση" και "σύσφιξη" των σχέσεών τους με τις δημοτικές αρχές». Καλεί, τέλος, τα σωματεία του κλάδου να πάρουν αποφάσεις καταδίκης του αυταρχισμού και των διώξεων.

Καταγγελία για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Τις διώξεις «στις οποίες προέβη ο τέως προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Υποδομών και Μεταφορών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» κατά των προέδρων των Συλλόγων Υπαλλήλων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας και Ζακύνθου, του προέδρου του ΝΤ Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ και μιας σειράς άλλων στελεχών καταδικάζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας. «Με τη δίωξη», σημειώνει η Ομοσπονδία, «προσπαθεί να εκφοβίσει, να τιμωρήσει και να φιμώσει τη φωνή των πρωτοβάθμιων Συλλόγων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε δίωξη, σε κάθε απόπειρα να μπει ο συνδικαλισμός σε "γύψο" και ζητάμε από τη Δικαιοσύνη να θέσει την υπόθεση στο αρχείο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ