Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ»
«Ζεστό» χρήμα και κίνητρα για «πράσινες» μπίζνες, εφιάλτης για τους κατοίκους

Το «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών» παρουσιάστηκε συνοπτικά χτες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για να επιβεβαιωθεί το εφιαλτικό τοπίο που προετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών των περιοχών αυτών, ώστε να αναπτυχθούν οι μπίζνες των μονοπωλιακών ομίλων της «πράσινης» ανάπτυξης.

Ο υπουργός προδιέγραψε τον πακτωλό χρημάτων και το πλήθος επενδυτικών κινήτρων που προετοιμάζεται για τα αρπακτικά των ΑΠΕ με άμεσο «ζεστό» χρήμα, όπως είπε πάνω από 2 δισ. ευρώ και συνολικά 5 δισ. «μόχλευση». Να σημειωθεί πως αυτά είναι μόνο ένα μέρος από το «χρήμα με ουρά» που θα δώσει η κυβέρνηση στα «πράσινα» αρπακτικά, αφού μιλώντας αργότερα χτες σε συνέδριο του «Economist», ο υπουργός πρόσθεσε σε αυτά δανειοδοτήσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ για ΑΠΕ, 400 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ηλεκτροκίνηση, 3 δισ. για τους κατασκευαστικούς ομίλους που θα εμπλακούν στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, 850 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών στα σπίτια κι άλλα 660 εκατ. για τη διαχείριση αποβλήτων.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή η βουλευτής του, Θ. Πέρκα, ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της απολιγνιτοποίησης, θυμίζοντας ότι η δική τους κυβέρνηση είχε ξεκινήσει «κάποιες πολύ σοβαρές διαδικασίες», με τον Μ. Παπαδόπουλο της ΝΔ να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «πραγματικά με εντυπωσίασε θετικά η κυρία Πέρκα, διότι άλλαξε τη ρητορική των τελευταίων ημερών του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το θέμα της απολιγνιτοποίησης».

Σε αντίστοιχες ...εποικοδομητικές προτάσεις, να πειστεί ο λαός των περιοχών που θα πληγούν να στοιχιστεί με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των βουλευτών και των άλλων αστικών κομμάτων.

Ειδική Οικονομική Ζώνη η Δ. Μακεδονία

Τη σύμπλευση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι το Κόμμα είναι κάθετα αντίθετο με την απολιγνιτοποίηση, γιατί «η επιλογή της πράσινης ανάπτυξης και δίκαιης μετάβασης είναι μια ταξική επιλογή της ΕΕ. Δεν σχετίζεται με προστασία περιβάλλοντος. Είναι επιλογή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ΕΕ και των πολυεθνικών της».

Θύμισε ότι η απολιγνιτοποίηση, που έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 1990, υπηρετήθηκε απαρέγκλιτα από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και είναι ενταγμένη στη στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, που ήδη λαός, εργαζόμενοι, παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και περιβάλλον πληρώνουν βαριές συνέπειες.

Ειδικά για τα όσα περιμένουν τον λαό των περιοχών που απολιγνιτοποιούνται, επισήμανε τη δημιουργία μιας «Ειδικής Οικονομικής Ζώνης», όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα έχουν τσάμπα επενδύσεις, αφού στηρίζονται κατά 60% έως 80%, ενώ με τις υπερτιμολογήσεις μπορούν να φτάσουν να είναι και δωρεάν. «Θα τους χρηματοδοτήσετε σχεδόν το σύνολο της επένδυσής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση τους διασφαλίζει φτηνό εργατικό δυναμικό. «Θα υπάρχουν στις νέες μονάδες που θα δημιουργηθούν οι μισθοί που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι στα ορυχεία της ΔΕΗ; Αρα έχετε διασφαλίσει φτηνούς εργαζόμενους με κατώτερο μισθό 650 ευρώ», ανέφερε.

Κοντά στα παραπάνω ανέδειξε ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει στους επιχειρηματικούς ομίλους και φτηνή πρώτη ύλη, που πάει χέρι χέρι με το κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, με τα ορυχεία της στην Κοζάνη να παίζουν σημαντικό ρόλο λόγω του νικελίου, που αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες και για τη μονάδα κατασκευής μπαταριών και τη μονάδα παραγωγής υδρογόνων. Ο Ν. Καραθανασόπουλος έθεσε επίσης τα ερωτήματα για το κατά πόσο είναι «φιλικοί προς το περιβάλλον» σχεδιασμοί όπως η επιχείρηση παραγωγής μπαταρίας και τα σχέδια για μονάδα καύσης απορριμμάτων στη Μεγαλόπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ