Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντεγκλήσεις και παζάρι για το μέλλον των σχέσεών τους

Eurokinissi

«Τίμιοι ηγέτες» μέσα στην ΕΕ εναντιώνονται στην επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας του, έκρινε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, τονίζοντας - ενόψει της σημερινής έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Ενωσης - ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, αλλά και συμπληρώνοντας: «Τυπικά, από το 1963 η ΕΕ εφαρμόζει εναντίον μας διαρκώς κυρώσεις. Ποτέ δεν ήταν τίμια και δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις της απέναντί μας. Αλλά εμείς ήμασταν πάντα υπομονετικοί...».

Ο δε εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, σημείωνε με νόημα ότι «η Τουρκία έσωσε τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες μόνο και μόνο φιλοξενώντας εκατομμύρια προσφύγων, η χρήση του εργαλείου των κυρώσεων αποτελεί παραίτηση από κάθε είδους λογική... Οταν πρόκειται για το Μεταναστευτικό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισκέπτονταν τέσσερις φορές μέσα σε ένα μήνα την Τουρκία, αποδεικνύοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προστατεύσει την ασφάλειά της χωρίς την Τουρκία».

Αλλωστε, την Τρίτη, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα με το οποίο παρενέβη σε εργαστήρι για την Ανατολική Μεσόγειο που διοργάνωσαν το Διεθνές Συμβούλιο Πανεπιστημίων και το Πανεπιστήμιο Μεσογείου, ο Ερντογάν είπε ότι καμιά χώρα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αγνοήσει τη δυναμική που διαμορφώνουν τα αποθέματα φυσικού αερίου που εντοπίζονται (μετέφερε επιστημονικές εκτιμήσεις για 3,5 - 10 bcm φυσικού αερίου και 1,5 - 3,5 δισ. βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου), προσθέτοντας ότι «ειδικά η Τουρκία, η οποία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, δεν είναι δυνατόν να παρακολουθεί τις εξελίξεις από τις κερκίδες».

Πρόσθεσε πως η ΕΕ «πρέπει το συντομότερο να απαλλαγεί από τη στρατηγική τύφλωση στην οποία έπεσε και δεν πρέπει να επιτρέπει να την εκμεταλλεύονται ο ελληνοκυπριακός τομέας και η Ελλάδα», καταλήγοντας ότι «η πρότασή μας για τη διοργάνωση μιας διάσκεψης στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι παράκτιες χώρες της περιοχής και οι Τουρκοκύπριοι είναι ακόμη στο τραπέζι. Αναμένουμε από τους συνομιλητές μας να μην αφήσουν να αιωρείται αυτό το χέρι που έτεινε η Τουρκία. Απευθύνω έκκληση σε όλες τις γειτονικές μας χώρες στη Μεσόγειο και κυρίως στην Ελλάδα να σταματήσουν να βλέπουν το ζήτημα αυτό ως "παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα". Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση στη βάση του win win (σ.σ. όλοι κερδίζουν) αν επικρατήσει η ειλικρίνεια και η κοινή λογική».

Χτες, πριν αποχωρήσει για το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν αναφέρθηκε ειδικότερα και στα Ελληνοτουρκικά, υποστηρίζοντας ότι «εκείνοι (σ.σ. οι Ελληνες) είναι που σταθερά φεύγουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αλλά και ότι «αν η Ελλάδα δράσει τίμια, τότε κι εμείς θα παραμείνουμε στο τραπέζι των συνομιλιών».

«Σταράτες» λυκοφιλίες με την Τουρκία

Την ίδια στιγμή, στα ευρωπαϊκά επιτελεία συνεχίζονται οι διεργασίες που αφορούν και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, που αποτελούν μεταξύ άλλων και θέμα της Συνόδου που ξεκινά σήμερα.

Η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», σε δημοσίευμά της με τίτλο «Σταράτα λόγια με την Τουρκία», ανέφερε πως η ΕΕ δεν «θα πρέπει να αποδεχθεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλήνων και Κυπρίων στη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο», αλλά και ότι «στην επίλυση πρέπει να φτάσουμε με διπλωματικά μέσα ή ενώπιον δικαστηρίων. Η προσπάθεια επιβολής διά της στρατιωτικής ισχύος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αν η ΕΕ θέλει η Τουρκία να τη λαμβάνει υπόψη, οφείλει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη. Σε λίγο ο ένοικος στον Λευκό Οίκο θα αλλάξει, την ώρα που οι διαφωνίες Ουάσιγκτον - Αγκυρας είναι πιο έντονες από ποτέ. Τότε θα αποδειχθεί ωφέλιμο για τον Πρόεδρο Ερντογάν αν έχει κάποιους φίλους στην Ευρώπη».

Η δε «FAZ» διαπίστωνε ότι μέχρι σήμερα «η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στη σκληρότερη οδό - δικαιολογημένα», αλλά σήμερα, «για τη γερμανική κυβέρνηση καθίσταται όμως όλο και πιο δύσκολο να αποτρέψει τις κυρώσεις που απαιτούν Γαλλία και Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη η ΕΕ, δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις», αλλά και ότι «το τραγικό είναι όμως ότι ακόμη κι αυτές δεν θα αλλάξουν τη στάση της Αγκυρας».

Τα είπαν Τσαβούσογλου - Λε Ντριάν

Στο μεταξύ ακόμα και πλευρές που επιμένουν να επιβληθούν κυρώσεις στην Αγκυρα, σπεύδουν να διευκρινίσουν πως κάτι τέτοιο πρέπει να ενταχθεί στα πλαίσια του παζαριού μαζί της.

Μεταξύ αυτών ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος σημειώνοντας πως «η υπομονή (σ.σ. απέναντι στην Τουρκία) φτάνει στο τέλος της» και «δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αντιμετωπίζει την Ανατολική Μεσόγειο ως τον ιδιωτικό κήπο της», τόνιζε ότι «τα θαλάσσια σύνορα θα μπορούσαν τελικά να καθοριστούν μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου», αλλά και ότι «υπάρχει σίγουρα μία αλλαγή στην ευαισθητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη θεμελιώδη συζήτηση για το πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία στο μέλλον».

Τέλος, χαρακτηριστική είναι και η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν προχτές ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λε Ντριάν, με θέμα τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις. Η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ Ανιές Φον Ντερ Μουλ δήλωσε ότι ζητήθηκαν διευκρινίσεις «που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επανάληψη μιας εποικοδομητικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ