ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Επιβεβαιώνουν την ανάγκη επίταξης «σήμερα» του ιδιωτικού τομέα

«Ευκαιρία» για να κερδοφορήσουν παραπέρα κλινικάρχες και λοιποί επιχειρηματίες θεωρεί η κυβέρνηση τα τεστ, ακόμα και την ενημέρωση για το εμβόλιο

Eurokinissi

Αφού η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση ικανοποίησε την αξίωση των επιχειρηματιών της Υγείας για αύξηση τελικά του ανώτατου ορίου της τιμής των τεστ στα 60 ευρώ για τον μοριακό έλεγχο και στα 20 ευρώ για τα rapid test (από 40 ευρώ και 10 ευρώ αντίστοιχα, που είχε καθοριστεί αρχικά), αργά χτες το βράδυ με τροπολογία της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Υγείας συμπλήρωσε ότι τα ποσά αυτά θα πληρωθούν προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα από τις κρατικές δομές Υγείας, δηλαδή από Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και ασφαλιστικούς φορείς.

Η τροπολογία κατατέθηκε λίγο πριν από την ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και προβλέπει ακόμα την πληρωμή των εφημεριών στο υγειονομικό προσωπικό και τεστ κάθε μήνα σε δομές για ΑμεΑ, σωφρονιστικά ιδρύματα, στις Ενοπλες Δυνάμεις, στην αστυνομία και όπου αλλού υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.

Επίσης, με μια δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ακολούθησε αμέσως μετά, προβλέπεται μεν εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού με διαφημιστικά μηνύματα και καμπάνιες, όμως αυτή θα γίνει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και φυσικά με το αζημίωτο. Μάλιστα στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι το κόστος θα καθοριστεί με ΚΥΑ και «το ύψος της δαπάνης εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα»...

Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε και στις δύο τροπολογίες ψηφίζοντας «παρών».

Σχετικά με την πρώτη τροπολογία, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέφερε ότι «αν ήταν μόνο το πρώτο άρθρο και συγκεκριμένα η πρώτη παράγραφος του πρώτου άρθρου, θα το ψηφίζαμε ειλικρινά, γιατί αφορά τα δεδουλευμένα των εφημεριών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, παρότι τα δεδουλευμένα προβλέπεται να δοθούν όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από διαθέσιμα των νοσοκομείων, αν υπάρχουν διαθέσιμα.

Ομως το άρθρο 2 αφορά το ζήτημα πληρωμής από κρατικές δομές Υγείας - μιλάμε για τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία, τους ασφαλιστικούς τομείς - των τεστ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τον κορονοϊό. Ολοι θυμόμαστε πριν από λίγες μέρες την κυβέρνηση να ανακοινώνει τη διατίμηση του τεστ, για τον μεν μοριακό έλεγχο στα 40 ευρώ, για το δε rapid test στα 10 ευρώ. Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες και οι τιμές αυξήθηκαν, προφανώς μετά από απαίτηση ιδιωτικών κέντρων Υγείας και των ιδιοκτητών τους, τα 40 έγιναν 60 και τα 10 έγιναν 20».

«Πριν καλά καλά δηλαδή διατυπώσουν τις επιθυμίες τους οι ιδιώτες κλινικάρχες και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, η κυβέρνηση φροντίζει να ικανοποιεί άμεσα τις επιθυμίες τους. Αν πρόκειται για τα αιτήματα των εργαζομένων, εκεί δεν υπάρχει χρόνος, δεν υπάρχουν χρήματα, παντού υπάρχουν προβλήματα», τόνισε ο Γ. Δελής και πρόσθεσε πως «αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ο παρασιτικός χαρακτήρας του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και το πόσο αναγκαίο είναι, ειδικά σήμερα, να επιταχθεί το σύνολο του ιδιωτικού τομέα, πολύ περισσότερο αυτών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, να υπαχθούν όλα κάτω από δημόσιο έλεγχο και να τεθούν στην υπηρεσία της επιδημιολογικής επιτήρησης».

Οσον αφορά το τρίτο άρθρο της τροπολογίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να γίνεται τεστ κάθε βδομάδα, καθώς το χρονικό διάστημα του ενός μήνα που προβλέπεται είναι μεγάλο.

Σχετικά με τη δεύτερη τροπολογία, επεσήμανε ότι το θέμα της εκστρατείας που προβλέπεται υπέρ του εμβολίου, με τα απαραίτητα βέβαια επιστημονικά εχέγγυα, έχει και συνέχεια, γιατί όπως προβλέπεται στη ρύθμιση «για την υλοποίηση αυτής της εκστρατείας θα υπογραφούν δύο συμβάσεις, η μία για την παραγωγή των μηνυμάτων της διαφημιστικής και επικοινωνιακής εκστρατείας και η άλλη για τις εκπομπές. Ο ανθρώπινος πόνος δεν μπορεί να συμβασιοποιείται, δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι του κέρδους, δεν είναι ένα οικονομικό μέγεθος και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε», τόνισε ο Γ. Δελής. «Στηρίζουμε την εκστρατεία», διευκρίνισε, «δεν μπορεί όμως αυτό να γίνει η αιτία, η αφορμή και το μέσο πλουτισμού οικονομικών ωφελειών από διάφορους». Κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία που είναι στα όριά τους, να γίνουν στοχευμένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς, που είναι εντελώς ανεξέλεγκτοι.

Ευρυτανία: Αντί για γιατρούς και εξοπλισμό... έστειλαν αυστηρό λοκντάουν

Με αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων και περιορισμό των κατοίκων στα σπίτια τους απαντά η κυβέρνηση στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο χωριό Ραπτόπουλο της Ευρυτανίας, χωρίς την ίδια στιγμή να λαμβάνει κανένα μέτρο για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Καρπενησίου.

Τις τελευταίες μέρες, στο μικρό ορεινό χωριό της Ευρυτανίας με μόλις 140 κατοίκους, εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό 16 άτομα, από τα οποία εφτά χρειάστηκαν διασωλήνωση, ενώ χτες καταγράφηκε και ο πρώτος νεκρός, ηλικίας 59 ετών. Η απάντηση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτή την εξέλιξη ήταν η επιβολή του μέτρου του κατ' οίκον περιορισμού τουλάχιστον μέχρι τις 15 Δεκέμβρη.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καρπενησίου και στα Κέντρα Υγείας της Ευρυτανίας είναι τραγική εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και εξοπλισμού. Η κατάσταση αυτή μάλιστα οδήγησε σε παραίτηση - η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση - τον μοναδικό παθολόγο που είναι σε θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, καθώς εδώ και αρκετές μέρες ο δεύτερος παθολόγος βρίσκεται σε καραντίνα, όπως επίσης και ο μοναδικός πνευμονολόγος του Νοσοκομείου.

Μπροστά στη δραματική κατάσταση, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Νοσοκομείο Καρπενησίου με τη συμμετοχή του διοικητή της 5ης ΥΠΕ. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να μπουν στη μάχη της αντιμετώπισης της πανδημίας όλες οι ειδικότητες των γιατρών του Νοσοκομείου, καθώς και η προμήθεια δύο ιατρικών μασκών οξυγόνου που θα χρησιμοποιούνται λίγο πριν οι ασθενείς χρειαστούν διασωλήνωση. Μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα της κατάστασης και στην αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών.

Την ίδια στιγμή, εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η διασπορά του ιού στο υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, καθώς χτες βεβαιώθηκαν θετικοί ένας γιατρός και πέντε νοσηλεύτριες της Ορθοπεδικής και του χειρουργικού τμήματος, ενώ σε καραντίνα τέθηκαν δύο ακόμη γιατροί της Ορθοπεδικής που αποτελούσαν στενές επαφές των κρουσμάτων.

KO ΛΑΣΙΘΙOY TOY KKE
Διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των εργατών γης και του υπόλοιπου πληθυσμού

Την έλλειψη μέτρων προστασίας των μεταναστών εργατών γης από την πανδημία, καθώς και τα προκλητικά «πρωτόκολλα» με τα οποία αντιμετωπίζουν η Τοπική και η Περιφερειακή Διοίκηση την επιβεβαίωση θετικών κρουσμάτων, καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ.

Στις αρχές της βδομάδας βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό τρεις εργάτες γης: Δύο μετανάστες αφγανικής καταγωγής, που ζουν στην περιοχή Μακρύς Γιαλός, και ένας ντόπιος. Οπως αναφέρει η ΚΟ Λασιθίου, ο εντοπισμός των κρουσμάτων έγινε με εντελώς τυχαίο τρόπο, ενώ η κατάσταση «αντιμετωπίστηκε με περιορισμό των περίπου 100 μεταναστών που διαμένουν στην περιοχή από δυνάμεις της αστυνομίας και της δημοτικής αστυνομίας!».

Οπως καταγγέλλει, «η περιφερειακή και η δημοτική αρχή, ευθυγραμμισμένες με την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης», δεν πήραν το προηγούμενο διάστημα κανένα μέτρο «για την προστασία της υγείας των χιλιάδων μεταναστών εργατών γης που ζουν και εργάζονται σε άθλιες συνθήκες», για την προστασία της υγείας των υπόλοιπων εργαζομένων, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων Ιεράπετρας και Σητείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της ευρύτερης περιοχής.

Με τον εντοπισμό των κρουσμάτων, «αντί να προχωρήσουν σε μαζικά τεστ στους μετανάστες εργάτες γης και στους κατοίκους του Μακρύ Γιαλού και σε ιχνηλάτηση των επαφών» των τριών εργατών, κατέφυγαν «στην ανεπαρκή λύση να περιορίσουν έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών εργατών γης». Με τον τρόπο αυτό, «καλλιεργούν την γκετοποίηση και την αυταπάτη ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν κοινωνική ζωή, επαφές με τον ντόπιο πληθυσμό, ενώ κουβέντα δεν λένε για το μεροκάματο που στερούν από τους εργαζόμενους αυτούς, που εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους και την πατρίδα τους για να επιβιώσουν».

Η ΚΟ Λασιθίου διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα, όπως:

-- Τεστ για όλο τον πληθυσμό στον Μακρύ Γιαλό, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, της περιφερειακής αρχής Κρήτης και της δημοτικής αρχής Ιεράπετρας. Να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλο τον πληθυσμό. Να στελεχωθούν και λειτουργήσουν οι Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) στο νομό Λασιθίου.

-- Για όσους ασθενείς κριθεί ότι δε χρήζουν νοσηλείας, με ευθύνη κυβέρνησης - Περιφέρειας - δήμου να επιταχθούν ξενοδοχειακές μονάδες για το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας.

-- Με ευθύνη κυβέρνησης - Περιφέρειας - δήμου να εξασφαλιστούν για όλους όλα τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα) για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας.

-- Πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.

-- Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής των μεταναστών εργατών γης και τακτικός έλεγχός τους από υγειονομική επιτροπή.

-- Να γίνουν μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας. Να στελεχωθούν όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους δήμους.

Αλλα 35 κρούσματα σε γηροκομείο της Λαμίας

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η διασπορά του ιού σε ιδιωτικό γηροκομείο της Λαμίας που τις προηγούμενες μέρες είχαν εντοπιστεί 18 κρούσματα, καθώς τα επαναληπτικά τεστ που έγιναν σε φιλοξενούμενους και προσωπικό επιβεβαίωσαν 35 ακόμη κρούσματα.

Ουσιαστικά, το σύνολο το φιλοξενούμενων ηλικιωμένων στη δομή έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, ενώ θετικοί είναι και 10 εργαζόμενοι, γεγονός που αναδεικνύει ότι οι συγκεκριμένοι χώροι αποτελούν εστίες μαζικής διασποράς, ιδιαίτερα όταν δεν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Αρχικά, στο πλαίσιο διερεύνησης άλλου κρούσματος, βρέθηκε θετική εργαζόμενη στο γηροκομείο. Στη συνέχεια βρέθηκαν 14 φιλοξενούμενοι και 4 εργαζόμενοι για να φτάσουμε στη χτεσινή μέρα, οπότε βεβαιώθηκαν ακόμη 35 κρούσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας διέταξε έρευνα.

Ο εντοπισμός μαζικών κρουσμάτων στο συγκεκριμένο γηροκομείο, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων στη Φθιώτιδα, διαμορφώνει μια εκρηκτική κατάσταση στο νοσοκομείο Λαμίας, το οποίο εδώ και καιρό βρίσκεται στα όριά του, δεχόμενο περιστατικά τόσο από όλη τη Στερεά Ελλάδα όσο και από τη Θεσσαλία.

Οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό είναι μόνιμα γεμάτες, ενώ παράλληλα οι δυνατότητες της κλινικής κορονοϊού έχουν ξεπεραστεί εδώ και καιρό, δοκιμάζοντας τις αντοχές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μάλιστα, όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα 18 κρούσματα στο γηροκομείο, υπήρξε αδυναμία να νοσηλευτούν στην κλινική covid καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια.

Εξι θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν και σε δομή ΑμεΑ στην πόλη της Λαμίας, ενώ μεγάλη διασπορά υπάρχει και σε αστυνομικούς της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ