ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΝ & ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τώρα να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού!

Ανακοίνωση με αφορμή την «ανησυχία» του υπουργείου Υγείας για τη Δυτική Αττική

Κλειστό παραμένει, παρά τις τεράστιες ανάγκες το Νοσοκομείο Δυτ. Αττικής (πρώην Λοιμωδών)
Κλειστό παραμένει, παρά τις τεράστιες ανάγκες το Νοσοκομείο Δυτ. Αττικής (πρώην Λοιμωδών)
Τις αναφορές του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια, στην προχτεσινή ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση στη Δυτική Αττική, που, όπως είπε, είναι «ανησυχητική» σχολιάζουν σε ανακοίνωσή τους οι ΤΟ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών και Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Τονίζουν ότι αυτή η ελλιπής ενημέρωση του υπουργείου εύλογα έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους του Δυτικού Τομέα. Αλλωστε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν ότι «το "Αττικόν" ασφυκτιά με ράντζα στους διαδρόμους, ότι η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει την πλήρη και ολοκληρωμένη λειτουργία του πρώην Λοιμωδών, διατηρεί τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλο το Δυτικό Τομέα σμπαραλιασμένες, ενώ παζαρεύει την υγεία του λαού με τα ιδιωτικά διαγνωστικά, αυξάνοντας το κόστος των τεστ».

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας την καλλιέργεια εφησυχασμού με την προσδοκία του εμβολίου από την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και τις τοπικές αρχές, σημειώνουν ότι «μέσα σε αυτήν την κατάσταση, πριν από μερικές μέρες, οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25 στο Δυτικό Τομέα μαζί με τους 7 δημάρχους κάλεσαν σε εμβολιασμό όταν έρθει κι όποτε φτάσει το εμβόλιο στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά δεν είπαν κουβέντα σε ποιες υγειονομικές υποδομές στους 7 δήμους θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, όπως δεν είπαν κουβέντα και για όλα τα παραπάνω. Με την προσδοκία του εμβολίου, καλλιεργούν εφησυχασμό και κουκουλώνουν την άθλια κατάσταση του συστήματος Υγείας, ότι εστίες υπερμετάδοσης αποτελούν οι χώροι δουλειάς με τα πρωτόκολλα - λάστιχο, η απαράδεκτη κατάσταση με τα ΜΜΜ που συνεχίζεται σε όλο τον Δυτικό Τομέα».

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί!», τονίζουν οι Οργανώσεις του Κόμματος, που καλούν τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία όλων των δήμων της περιοχής να δυναμώσουν τον αγώνα μαζί με τους υγειονομικούς που αγωνίζονται και διεκδικούν.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ απαιτούν εδώ και τώρα:

-- Να στείλει η κυβέρνηση συνεργεία για μαζικά δωρεάν τεστ στους δημότες, ιδιαίτερα σε μαζικούς χώρους εργασίας, τα οποία θα τοποθετηθούν σε όλους τους δήμους.

-- Να επιταχθεί πραγματικά και άμεσα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι ως επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή από τους ασθενείς να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.

-- Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Να δημιουργηθεί δίκτυο ΠΦΥ με Κέντρα Υγείας, ανάλογα με τις ανάγκες και τον πληθυσμό, με σύγχρονες υποδομές, πλήρως στελεχωμένα με γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, πλήρως εξοπλισμένα με υλικά, μηχανήματα.

-- Να ενισχυθεί αποφασιστικά το Νοσοκομείο «Αττικόν» που καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες του πληθυσμού της περιοχής μας. Να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε μέτρα προστασίας και τεχνολογικό εξοπλισμό.

-- Να ανοίξει πλήρως, ολοκληρωμένα και μόνιμα το νοσοκομείο Λοιμωδών. Να στελεχωθεί με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

-- Να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες κράτους και Περιφέρειας σε μαζικούς ελέγχους στο σύνολο μεγάλων και μικρών χώρων εργασίας για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

-- Πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Παραμένει η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα

Εστίες υπερμετάδοσης οι μεγάλοι χώροι δουλειάς. Τραγική η κατάσταση στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ, καταγγέλλει το ΣΕΕΕΝ

Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα. Η Κοζάνη ήταν η πρώτη περιοχή της χώρας που τέθηκε σε καθεστώς lockdown τον Οκτώβρη, και όλο αυτό το διάστημα η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα συνεχίζεται και στην Πτολεμαΐδα, στη Φλώρινα και τα Γρεβενά. Οπως προκύπτει και από καταγγελίες σωματείων, σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, όπως της ΔΕΗ ΑΕ, συνεχίζουν να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Την ίδια ώρα, έχουν ξεπεραστεί τα όρια στις δυνατότητες πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ και η ιχνηλάτηση ουσιαστικά δεν πραγματοποιείται.

Σε ανακοίνωσή του, το ΣΕΕΕΝ κάνει λόγο για τραγική κατάσταση στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ από την εξάπλωση της πανδημίας:

«Τα απανωτά κρούσματα σε όλα τα ορυχεία και τους σταθμούς της ΔΕΗ ΑΕ έχουν χτυπήσει καμπάνα για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Η εικόνα είναι αποκαλυπτική από τον αριθμό κρουσμάτων από τον Σεπτέμβρη του 2020 και μετά: Ορυχείο Νότιο Πεδίο 20 κρούσματα, ορυχείο Μαυροπηγής 30 κρούσματα, ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 12 κρούσματα, ΑΗΣ Μελίτης 5 κρούσματα, ΑΔΜΗΕ 12 κρούσματα, ΑΗΣ Καρδιάς 20 κρούσματα. Σε πείσμα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, η πραγματικότητα είναι ότι με δική τους ευθύνη οι χώροι δουλειάς μετατράπηκαν σε εστίες μετάδοσης του ιού», σημειώνει η ανακοίνωση, καθώς τα μέτρα προστασίας αντιμετωπίζονται ως κόστος:

Τα λιγοστά rapid tests πραγματοποιούνται μόνο μετά από τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά όχι για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, οι οποίοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Δεν παρέχονται σε όλους τους εργαζόμενους τα απαραίτητα ΜΑΠ, δεν πραγματοποιούνται οι απαραίτητες τακτικές απολυμάνσεις σε μαζικούς χώρους από ειδικό συνεργείο, ενώ οι εργαζόμενοι συνωστίζονται στα ΜΜΜ και άλλα οχήματα πηγαίνοντας στην εργασία τους.

«Σήμερα πιο καθαρά κάθε εργαζόμενος χωρίς αμφιβολίες μπορεί να διακρίνει πως η ΔΕΗ ΑΕ έχει τα κέρδη πάνω από τους εργαζόμενους», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΣΕΕΕΝ, το οποίο οργανώνει αγωνιστικές δράσεις στα ορυχεία της ΔΕΗ για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλους αυτούς τους μεγάλους χώρους δουλειάς της ΔΕΗ απασχολούνται εργαζόμενοι από σχεδόν όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά για να πάνε στη δουλειά τους. Για παράδειγμα, μετά τη μεγάλη κατολίσθηση του 2017 στο ορυχείο Αμυνταίου, μεγάλο τμήμα των περίπου 700 εργαζομένων μεταφέρθηκαν σε άλλα ορυχεία της ΔΕΗ σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Μάλιστα, το καλοκαίρι μεταφέρθηκαν και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι μετά το κλείσιμο στο πλαίσιο του σχεδίου απολιγνιτοποίησης του ΑΗΣ Αμυνταίου και τα αντίστοιχα ορυχεία.

Σοβαρές ανεπάρκειες στην πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στις 11/11 «φράκαρε» το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας που ιδρύθηκε και λειτουργεί από την άνοιξη στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο της Κοζάνης. Η λειτουργία του Εργαστηρίου είχε σκοπό να εξυπηρετεί τις ανάγκες για εξετάσεις PCR των πέντε νοσοκομείων της Περιφέρειας, όμως όπως ανέδειξε και το ΚΚΕ σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ήδη από τις 6 Απρίλη, υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης και πλήρους στελέχωσης του εργαστηρίου με ευθύνη του κράτους.

Το «φρακάρισμα» έγινε λόγω του «ιδιαίτερα αυξημένου όγκου δειγμάτων προς εξέταση (...) προηγούμενης καθυστέρησης εξέτασης των δειγμάτων εν ελλείψει αντιδραστηρίων» και «τεχνικού προβλήματος σε εξοπλισμό του εργαστηρίου», σημειώνει το ΚΚΕ.

Πρόκειται για ένα εργαστήριο που στελεχώθηκε με δαπάνη αποκλειστικά από τα έσοδα του Νοσοκομείου, με ελλιπές προσωπικό για τις ανάγκες της περιοχής. Παράλληλα, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί πως θα δεχόταν 80 δείγματα προς έλεγχο ημερησίως, με καθορισμένο όριο τα 120, έφτασε στο σημείο να δέχεται έως και 450, καθώς άρχισε να εξυπηρετεί και τα νοσοκομεία δυτικά της Θεσσαλονίκης.

Αποτέλεσμα, όπως σημείωνε στις 4/9 σε νέα Ερώτησή του το ΚΚΕ στη Βουλή, «το τελευταίο διάστημα με την αύξηση των τεστ να υπάρχει καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έως και 2 ολόκληρα 24ωρα. Για το λόγο αυτό, πολλοί ασθενείς, συμπτωματικοί ή μη, "σπρώχνονται" στον ιδιωτικό τομέα και επωμίζονται το χρηματικό κόστος του διαγνωστικού τεστ».

Οι καθυστερήσεις, σε συνδυασμό με την ελλιπέστατη διαδικασία ιχνηλάτησης και την κατάσταση στους μεγάλους χώρους δουλειάς της ΔΕΗ, φαίνεται πως αποτελούν σημαντικό κομμάτι της λύσης του «παράδοξου» της επιδημιολογικής κατάστασης στη Δυτική Μακεδονία.

81 νεκροί και 1.534 νέα κρούσματα

Αλλοι 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, ενώ εντοπίστηκαν 1.534 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Το σύνολο των θανάτων έφτασε τις 3.370 και των κρουσμάτων τις 121.253. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 571 ασθενείς.

Από τα νέα κρούσματα, 318 εντοπίστηκαν στην Αττική, 298 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 26 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Μεταξύ άλλων εντοπίζονται: 97 κρούσματα στη Λάρισα, 70 στη Δράμα, 60 στην Πιερία, 52 στην Πέλλα, από 49 σε Φθιώτιδα και Χαλκιδική, 48 στην Ξάνθη, 36 στην Ημαθία, 35 στην Καρδίτσα, 32 στην Κοζάνη κ.α. Είκοσι οκτώ κρούσματα είναι εισαγόμενα, ενώ 4 είναι υπό διερεύνηση.

Αναμένονται ανακοινώσεις για το «άνοιγμα» δραστηριοτήτων

Στο μεταξύ, στο φόντο του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας, σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το «άνοιγμα» οικονομικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι να μην ανοίξει το λιανεμπόριο για υποδοχή πελατών πριν από το τέλος της εορταστικής περιόδου, παρά μόνο κομμωτήρια και μικρά βιβλιοπωλεία υπό αυστηρούς όρους κι ανώτατο χρόνο παραμονής. Η πρόταση της Επιτροπής για μερική επαναλειτουργία της αγοράς φαίνεται πως θα αφορά στην πρακτική του «click away», όπου οι πολίτες θα προπαραγγέλνουν κάποιο προϊόν μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου, ενώ θα προσέρχονται στα μαγαζιά μόνο με ραντεβού προκειμένου να το παραλάβουν.

Υγειονομική «βόμβα» οι φυλακές στη Λάρισα

Σε υγειονομική «βόμβα» έχουν μετατραπεί οι φυλακές Λάρισας, αφού μέχρι χτες είχαν εντοπιστεί 97 θετικά κρούσματα σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Η διεύθυνση των Φυλακών με έγγραφό της προς φορείς των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης ζήτησε να σταματήσουν προσωρινά οι μεταγωγές κρατουμένων. Οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ θα επαναληφθούν σήμερα, ενώ σε προληπτική καραντίνα έχουν τεθεί 420 από τους συνολικά 710 κρατούμενους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ιατρών, αρνητικά για την ευρεία διασπορά της νόσου σε κρατουμένους, λειτούργησε το γεγονός ότι οι Φυλακές Λάρισας δεν διαθέτουν μόνιμο ιατρικό προσωπικό που θα μπορούσε να είχε πραγματοποιήσει προληπτικούς ελέγχους με την εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που απαιτηθεί νοσηλεία κάποιου κρατουμένου με βαριά συμπτώματα, αυτό δεν θα καταστεί εφικτό σε νοσοκομείο της Λάρισας και δη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου έχει προβλεφθεί ειδικός θάλαμος νοσηλείας - κελί. Κι αυτό γιατί ο θάλαμος νοσηλείας κρατουμένων λειτουργεί στην Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού και μέχρι σήμερα έχουν παραβλεφθεί οι εκκλήσεις ειδικών, ο θάλαμος να μεταστεγαστεί σε άλλο χώρο από την κλινική των νοσούντων με νεοπλασίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ