ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
Να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς

Ψήφισμα στήριξης της πρότασης να απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2021 στην Κουβανική Διεθνή Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve» εξέδωσε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης - Συκεών.

Αναλυτικά αναφέρει: «Στις συνθήκες της πανδημίας - το δεύτερο κύμα της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη - είναι μεγάλης σημασίας το παράδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς της προσφοράς των Κουβανών γιατρών και νοσηλευτών.

Οι Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν προσφέρει από το 2005 σημαντική βοήθεια σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και σοβαρών επιδημιών σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Είναι γεγονός πως οι ομάδες των Κουβανών γιατρών δραστηριοποιούνται κυρίως σε φτωχές χώρες, συνδράμοντας και φροντίζοντας συνανθρώπους μας ανά την υφήλιο που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η συμβολή της Ταξιαρχίας "Henry Reeve" στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, αλλά και η δράση της όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενισχύουν το αίτημα να είναι η Ταξιαρχία "Henry Reeve" υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης 2021.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης - Συκεών στηρίζει την παγκόσμια καμπάνια για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Διεθνή Ιατρική Ταξιαρχία "Henry Reeve"».

ΚΡΟΑΤΙΑ
Δεύτερος καταστροφικός σεισμός σε ένα 24ωρο

Από τις καταστροφές στην Πετρίνια

Copyright 2020 The Associated

Από τις καταστροφές στην Πετρίνια
ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το μεσημέρι κοντά στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων (το ένα ήταν ένα 12χρονο κορίτσι) και τον τραυματισμό άνω των 20 άλλων κυρίως από καταρρεύσεις κτιρίων και πτώσεις αντικειμένων.

Το Γερμανικό Κέντρο Γεωλογικών Επιστημών (GFZ) εντόπισε το εστιακό βάθος του σεισμού στα 10 χιλιόμετρα, σε περιοχή που απέχει περίπου 46 χλμ. από την πρωτεύουσα και στην οποία είχε σημειωθεί τη Δευτέρα σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ με συνέπεια σημαντικές ζημιές σε δεκάδες κτίρια.

Ο χτεσινός σεισμός προκάλεσε τις πιο σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια της κεντρικής πόλης Πετρίνια που είχαν χτυπηθεί από τον σεισμό της Δευτέρας. Από την πρώτη ώρα, ξεκίνησαν οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό πολλών ατόμων που παγιδεύτηκαν έπειτα από καταρρεύσεις κτιρίων ή πτώσεις αντικειμένων.

Ανεπιβεβαίωτες αρχικές πληροφορίες ανέφεραν καταρρεύσεις κτιρίων και γεφυρών σε άλλες περιοχές της κεντρικής Κροατίας.

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός και σε γειτονικές χώρες όπως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η Σλοβενία (με αποτέλεσμα να κλείσει προληπτικά ο πυρηνικός σταθμός Κρσκο) αλλά και πιο μακριά, όπως το Γκρατζ της νότιας Αυστρίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικοινώνησε με τον Κροάτη πρωθυπουργό, Αντρέι Πλένκοβιτς, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα έχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Αργότερα χτες το απόγευμα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον Κροάτη ομόλογό του, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, και υποσχέθηκε «κάθε δυνατή βοήθεια» στον δοκιμαζόμενο κροατικό λαό.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΙΡΑΝΑ.-- Ο Νίκο Πελέσι ανέλαβε χτες υπουργός Αμυνας της Αλβανίας και η προκάτοχός του, Ολτα Τζάκα, ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών μετά την παραίτηση του Κοσοβάρου Αλβανού Γκεντ Τσάκα που εκτελούσε χρέη υπουργού Εξωτερικών.

ΚΟΛΟΜΠΟΥΣ.-- Αποτάχθηκε από την αστυνομία ο λευκός αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα την περασμένη βδομάδα τον 47χρονο Αφροαμερικανό Αντρέ Μορίς Χιλ ενώ βρισκόταν στο γκαράζ του σπιτιού του στην πόλη Κολόμπους. Ο άδικος θάνατος του Αντρέ Μορίς Χιλ αναζωπύρωσε την αγανάκτηση στις ΗΠΑ που θυμίζουν καζάνι που βράζει εξαιτίας και της έξαρσης της αστυνομικής ρατσιστικής βίας.

ΡΙΑΝΤ.-- Η 31χρονη ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λουτζέιν αλ Χατλούλ, από τη Σαουδική Αραβία, που καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε 5 χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκιση με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, πρόκειται να αφεθεί ελεύθερη σε μερικούς μήνες καθώς μέρος της ποινής που της επιβλήθηκε είναι με αναστολή, όπως ανακοίνωσε χτες η οικογένειά της.

ΗΠΑ
Κατηγορίες Μπάιντεν στον Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Βαριές κατηγορίες εναντίον του Αμερικανού απερχόμενου Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε αργά προχτές το βράδυ. Τον κατηγόρησε πως ευθύνεται για τις «τεράστιες ζημίες» στο μηχανισμό των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας κρίνοντας πως υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, δυνατότητες και μέσα που διαθέτουν αλλά και «πεσμένο ηθικό».

Κατηγόρησε επίσης την απερχόμενη κυβέρνηση πως ορθώνει σοβαρά «εμπόδια» στην ομάδα δικών του έμπιστων συνεργατών που έχουν επωμιστεί το έργο μετάβασης της εξουσίας, κάνοντας εκτενή αναφορά στις κωλυσιεργίες σε επίπεδο Πενταγώνου.

Με φόντο την κόντρα ανάμεσα σε απερχόμενη και επερχόμενη κυβέρνηση στις ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με 322 ψήφους υπέρ (εκ των οποίων 212 Δημοκρατικοί, 109 Ρεπουμπλικανοί και 1 ανεξάρτητος) και 87 κατά, την άρση του βέτο που άσκησε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 23 Δεκέμβρη σε νομοσχέδιο του Πενταγώνου. Στο επίμαχο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων και οι κυρώσεις στην Τουρκία αλλά και νέες στρατιωτικές δαπάνες άνω των 740,5 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο ο Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται πως δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη! Χτες το πρωί με ανάρτησή του στο Τουίτερ και στο Facebook κάλεσε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στις 6 Γενάρη έξω από το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για τη μέρα κατά την οποία αναμένεται να εγκριθεί η ψήφος του Κολεγίου των Εκλεκτόρων στις 14 Δεκέμβρη, εκ των οποίων 306 ψήφισαν για Πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν (έναντι 232 που ψήφισαν τον Τραμπ).

Εμμέσως πλην σαφώς ο Τραμπ καλεί τους υποστηρικτές του να ασκήσουν πίεση στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που έχει το θεσμικό ρόλο από το Σύνταγμα να προεδρεύσει συνεδρίασης του Κογκρέσου, να μην επικυρώσει τις ψήφους του Συμβουλίου των Εκλεκτόρων. Στη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, θα ανακοινωθεί επίσημα ο νικητής των εκλογών.

ΣΥΡΙΑ
Δύο νεκροί σε βομβιστικές επιθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η συνεχιζόμενη παρουσία και δράση των τουρκικών στρατευμάτων σε περιοχές της βόρειας Συρίας εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις σε ένοπλες οργανώσεις Κούρδων, που φαίνεται πως συνεχίζουν σε τακτική βάση τις βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού.

Χτες νωρίς το πρωί στη βόρεια πόλη της Συρίας Αζάζ εξερράγησαν με διαφορά ελάχιστης ώρας δύο βομβιστικοί μηχανισμοί με αποτέλεσμα το θάνατο δύο πολιτών.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε μπροστά από κατάστημα κοντά στα σύνορα με την τουρκική μεθοριακή επαρχία Κιλίς προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε λεωφορείο στην περιοχή Σοράν της βόρειας Συρίας προκαλώντας το θάνατο δύο ατόμων.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι στην περιοχή έστρεψαν τις υποψίες τους σε Κούρδους ενόπλους της οργάνωσης YPG που θεωρούν παρακλάδι του ΡΚΚ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑΒΑΛΝΙ
Τελεσίγραφο να επιστρέψει στη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ.--

Τελεσίγραφο προς τον Ρώσο αντιπολιτευόμενο, Αλεξέι Ναβάλνι, έδωσαν χτες οι σωφρονιστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, καλώντας τον να επιστρέψει αεροπορικώς από τη Γερμανία αμέσως και να δηλώσει «παρών» στις αρμόδιες αρχές σήμερα το πρωί στη Μόσχα, διαφορετικά θα φυλακιστεί μόλις επιστρέψει μετά την εκπνοή της προθεσμίας.

Ο Ναβάλνι βρίσκεται από τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Γερμανία, όπου και νοσηλεύτηκε, με τη γερμανική και άλλες «δυτικές» κυβερνήσεις να κάνουν λόγο για δηλητηρίασή του με τον νευροτοξικό παράγοντα «Νόβιτσοκ». Η Ρωσία απάντησε ότι δεν είδε καμία απόδειξη περί δηλητηρίασης και αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών (FSIN) κατηγόρησε τον Ναβάλνι ότι παραβιάζει τους όρους της αναστολής της ποινής φυλάκισής του, για μια καταδίκη για υπόθεση κλοπής που χρονολογείται από το 2014, και ότι διαφεύγει της επίβλεψης της αρμόδιας εποπτικής αρχής.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Ναβάλνι δήλωσε ότι είναι αδύνατο ο Ναβάλνι να επιστρέψει εγκαίρως, καθώς αναρρώνει.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Αντιδράσεις από τους Εργατικούς για τη συμφωνία με την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Φωτιές» έχει ανάψει στις τάξεις του Εργατικού Κόμματος η συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, μεθαύριο Πρωτοχρονιά. Μια σειρά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρώην υπουργοί και ευρωβουλευτές αντιδρούν σε σημαντικά σημεία και καλούν τη νέα ηγεσία υπό τον Κιρ Στάρμερ να αλλάξει στάση και να καταψηφίσει τη συμφωνία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η «Ομάδα Ευρωπαϊκής Ερευνας» των Εργατικών, όπως λέγεται, καταφέρεται ενάντια στη συμφωνία που σύναψε στις 24 Δεκέμβρη ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κατηγορώντας τον για σημαντική υπονόμευση των σχέσεων Λονδίνου - Βρυξελλών και για εξασθένιση σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και για ζητήματα περιβάλλοντος και ασφάλειας των τροφίμων. Ενστάσεις διατυπώνουν στελέχη των Εργατικών και σε διατάξεις της συμφωνίας οι οποίες αφορούν τα δικαιώματα στην αλιεία. Οπως αναφέρουν, οι Βρετανοί αλιείς δεν θα έχουν έλεγχο σε όλη την έκταση των βρετανικών υδάτων παρά μόνο στο 75%, καθώς στο υπόλοιπο ένα τέταρτο θα έχουν πλήρη πρόσβαση εταιρείες αλιείας από τις χώρες της ΕΕ, τουλάχιστον μέχρι τις 30/6/2026.

Οι πιέσεις στελεχών στην ηγεσία των Εργατικών δεν αναμένεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη συμφωνία ΗΒ - ΕΕ, λόγω της άνετης πλειοψηφίας των κυβερνώντων Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, που συνέρχεται σήμερα Τετάρτη προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία.

Μεγαλύτερα περιθώρια χρόνου έχει το Ευρωκοινοβούλιο, που έχει τη δυνατότητα να συζητήσει, αναλύσει και ψηφίσει επί της συμφωνίας έως τις 28/2/2021, εκτός κι αν τα συμβαλλόμενα μέρη - κυβέρνηση Τζόνσον και ΕΕ - συμφωνήσουν σε παράταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ