Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Δεύτερος καταστροφικός σεισμός σε ένα 24ωρο

Από τις καταστροφές στην Πετρίνια

Copyright 2020 The Associated

Από τις καταστροφές στην Πετρίνια
ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το μεσημέρι κοντά στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων (το ένα ήταν ένα 12χρονο κορίτσι) και τον τραυματισμό άνω των 20 άλλων κυρίως από καταρρεύσεις κτιρίων και πτώσεις αντικειμένων.

Το Γερμανικό Κέντρο Γεωλογικών Επιστημών (GFZ) εντόπισε το εστιακό βάθος του σεισμού στα 10 χιλιόμετρα, σε περιοχή που απέχει περίπου 46 χλμ. από την πρωτεύουσα και στην οποία είχε σημειωθεί τη Δευτέρα σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ με συνέπεια σημαντικές ζημιές σε δεκάδες κτίρια.

Ο χτεσινός σεισμός προκάλεσε τις πιο σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια της κεντρικής πόλης Πετρίνια που είχαν χτυπηθεί από τον σεισμό της Δευτέρας. Από την πρώτη ώρα, ξεκίνησαν οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό πολλών ατόμων που παγιδεύτηκαν έπειτα από καταρρεύσεις κτιρίων ή πτώσεις αντικειμένων.

Ανεπιβεβαίωτες αρχικές πληροφορίες ανέφεραν καταρρεύσεις κτιρίων και γεφυρών σε άλλες περιοχές της κεντρικής Κροατίας.

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός και σε γειτονικές χώρες όπως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η Σλοβενία (με αποτέλεσμα να κλείσει προληπτικά ο πυρηνικός σταθμός Κρσκο) αλλά και πιο μακριά, όπως το Γκρατζ της νότιας Αυστρίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικοινώνησε με τον Κροάτη πρωθυπουργό, Αντρέι Πλένκοβιτς, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα έχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Αργότερα χτες το απόγευμα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον Κροάτη ομόλογό του, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, και υποσχέθηκε «κάθε δυνατή βοήθεια» στον δοκιμαζόμενο κροατικό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ