Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Κατηγορίες Μπάιντεν στον Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Βαριές κατηγορίες εναντίον του Αμερικανού απερχόμενου Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε αργά προχτές το βράδυ. Τον κατηγόρησε πως ευθύνεται για τις «τεράστιες ζημίες» στο μηχανισμό των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας κρίνοντας πως υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, δυνατότητες και μέσα που διαθέτουν αλλά και «πεσμένο ηθικό».

Κατηγόρησε επίσης την απερχόμενη κυβέρνηση πως ορθώνει σοβαρά «εμπόδια» στην ομάδα δικών του έμπιστων συνεργατών που έχουν επωμιστεί το έργο μετάβασης της εξουσίας, κάνοντας εκτενή αναφορά στις κωλυσιεργίες σε επίπεδο Πενταγώνου.

Με φόντο την κόντρα ανάμεσα σε απερχόμενη και επερχόμενη κυβέρνηση στις ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με 322 ψήφους υπέρ (εκ των οποίων 212 Δημοκρατικοί, 109 Ρεπουμπλικανοί και 1 ανεξάρτητος) και 87 κατά, την άρση του βέτο που άσκησε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 23 Δεκέμβρη σε νομοσχέδιο του Πενταγώνου. Στο επίμαχο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων και οι κυρώσεις στην Τουρκία αλλά και νέες στρατιωτικές δαπάνες άνω των 740,5 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο ο Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται πως δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη! Χτες το πρωί με ανάρτησή του στο Τουίτερ και στο Facebook κάλεσε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στις 6 Γενάρη έξω από το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για τη μέρα κατά την οποία αναμένεται να εγκριθεί η ψήφος του Κολεγίου των Εκλεκτόρων στις 14 Δεκέμβρη, εκ των οποίων 306 ψήφισαν για Πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν (έναντι 232 που ψήφισαν τον Τραμπ).

Εμμέσως πλην σαφώς ο Τραμπ καλεί τους υποστηρικτές του να ασκήσουν πίεση στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που έχει το θεσμικό ρόλο από το Σύνταγμα να προεδρεύσει συνεδρίασης του Κογκρέσου, να μην επικυρώσει τις ψήφους του Συμβουλίου των Εκλεκτόρων. Στη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, θα ανακοινωθεί επίσημα ο νικητής των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ